Yeni teknoloji ve iş hayatı.. (Köşe yazısı 18.06.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

 

Tüm Dünyayı etkisi altına alan hızlı teknoloji değişimi ve kullanımı, işsizliği de yaygınlaştırıyor.

Bugün bile Üniversite diplomaları yetersiz kalıyor.

Diplomaların yanında bir değil birkaç yabancı dil ve iş tecrübesi aranıyor.

Hem işsiz hem iş beğenmeyenlerle uğraşmak istemeyen işadamları teknolojiye yatırım yapıyor.

Birde yabancılaşan ve kaçaklaşan çalışma hayatı, işleri daha da zorlaştırıyor.

Fabrikalar, şirketler, çalışma hayatı robotlaşıyor.

Yani, yeni teknolojiler 5 yıl içinde çalışma hayatını dönüştürecek

Teknoloji, çalışma hayatını ve mesai kavramını değiştirecek.

Belirli aralıklarla anket ve araştırma yaparak Ar-Ge gücünü yeni eğilimlere göre şekillendiren Unify, teknolojinin gelecekte iş hayatını nasıl değiştireceği üzerine araştırma yaptı.

Küresel çapta bağımsız araştırmalar yapan Censuswide ile koordineli gerçekleştirilen araştırmaya, ABD, İngiltere ve Almanya’dan 9 bin beyaz yakalı katıldı.

Araştırma sonuçları, genel tutum ve alışkanlıkların değerlendirilmesinin yanı sıra, geleceğe dair önemli bulgular da içerdi.

Araştırma, teknoloji alanında yaşanan gelişmelerin yapılan işleri, mesai kültürünü ve çalışma şekillerini köklü biçimde değiştireceğini ortaya koydu.

Araştırmaya katılanların yüzde 65’i yaptıkları işin 5 yıl içinde aynı kalmayacağını, teknoloji dönüşümü ile kesinlikle değişime uğrayacağını ifade etti.

Katılımcıların yüzde 35’i mevcut rollerini sürdüremeyeceğini düşünüyor.

Sonuçlarda çalışma şekillerinin ve yapılan işlerin gelişen teknoloji ve iş yapma beklentileri ile değişime uğrayacağı net bir şekilde belirtiliyor.

Araştırma, her yerden ve her zaman ulaşılabilir olma avantajı sağlayan teknolojiler sayesinde iş süreçlerinin radikal şekilde farklılaşacağını söylüyor.

Katılımcıların yüzde 69’u istenilen yerden çalışabilme esnekliğinin önemine değinerek geçmişe oranla fiziksel ofis ihtiyacının artık gerekli bir ihtiyaç olmadığını belirtiyor.

Araştırmaya katılanların yüzde 20’si mesailerinin yüzde 50’den fazlasını ofis dışında geçirdiklerini söylerken, yüzde 27’si ofis dışındaki çalışma saatlerinin yüzde 50 oranında olmasını istiyor.

Çalışma zamanının yüzde 75 ila yüzde 100’ünü klasik bir ofiste geçirme ihtiyacı duyanların oranı ise sadece yüzde 7.

Araştırmaya katılanların yüzde 53’ü serbest çalışma modelini tercih ettiklerini belirtirken, çalışmak istedikleri işyerlerinin yeniliklere açık olmasını istiyor.

Araştırmada dikkat çeken diğer bir bulgu ise çalışanların yüzde 50’si 5 yıl içerisinde iş ve hayat dengelerinin teknolojide yaşanan değişim ve gelişimle daha iyiye gideceğini söylemeleri.

Teknolojinin hızla geliştiği günümüzde iletişim araçların da hızla çoğaldığına dikkat çeken Unify Türkiye Ülke Müdürü Erda Tütüncüoğlu’nun değerlendirmesi.

İletişim araçlarındaki çeşitlilik, işletmeler için önemli kolaylıklar sağlıyor.

Sesli iletişimle birlikte, görüntü, konferans, durum bilgisi, anlık mesaj, faks, e-posta ve sosyal medya gibi iletişim yöntemleri bir arada kullanılıyor.

Farklı şehirlerdeki, kıtalardaki insanlarla artık karşı karşıya görüşme konforunu sağlayan teknolojiler mevcut.

Yerel veya uluslararası olmalarından bağımsız, özellikle bayileri, sahada çalışanları olan işletmeler, tümleşik iletişimle zamandan, konaklama ve seyahat masraflarından tasarruf ediyorlar.

İş dünyasının iletişim kurmak ve iş yapabilmek için ekran karşısında vakit kaybetmeye tahammülü yok.

Çeşitli kanallardaki bilgileri bir araya getirmek, farklı cihazlar arasındaki karmaşayı geride bırakmak için gelecek neslin iletişim platformu Circuit’ı hizmete sunuyoruz.

Bu çözüm sayesinde artık her veriye tek ekrandan ulaşılabilecek.

Ses, görüntü, e-posta, konferans, durum bilgisi, anlık mesaj, sesli mesaj gibi tüm iletişim kanalları tek dokunuşla kullanılabilecek.

Çözümün ABD ve Avrupa’da olduğu gibi Türkiye’de de iletişimi dönüştüreceğini düşünüyoruz.