‘Yapılamaz’ deneni yapan güçlü kadınlardan mesaj var!

Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) ile TÜYAP Konya iş birliği ve Makina İmalatçıları Birliği (MİB) desteğiyle düzenlenen MAKTEK Konya, üçüncü gününde “Sanayide Mühendis ve Kadın Olmak” paneline ev sahipliği yaptı. Sanayide kadınların, “yapılamaz” denenleri başarma hikayelerinin aktarıldığı panele; makine ve takım tezgahları sektörünün önemli kadın yöneticileri, mühendislik ile teknik bilimler yüksekokullarının yoğunluklu kız öğrencileri ile sektörün ileri gelen marka temsilcileri ve yöneticileri katıldı.

 Makine sektörünün tüm paydaşlarını aynı çatı altında buluşturan MAKTEK Konya Fuarı kapsamında, “Sanayide Mühendis ve Kadın Olmak” konulu panel düzenlendi.  Konya Teknik Üniversitesi’nin mühendislik ile teknik bilimler yüksekokulunda okuyan kadın öğrencilerin hazır bulunduğu panelde; Seger A.Ş Genel Müdürü Tülin Tezer, Mesa Makine Döküm İcra Kurulu Başkanı Şeyma Ayhan, Şakalak Tarım Teknik Müdürü Hatice Keskin, TİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, MVD İnan Takım Tezgahları Yönetim Kurulu Başkanı A. Vasıf İnan, Akım Metal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Salih Böyet birer konuşma yaptı. Panelin moderatörlüğünü Tezmaksan Müşteri İlişkileri Koordinatörü Yalçın Paslı yaptı.

Panelin açılış konuşmasını gerçekleştiren ve makina sektöründe kadın mühendisin çalışacağı çok fazla pozisyon bulunduğunu dile getiren Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Varlık, kadının olduğu her yerde zarafet, düzen ve disiplin olduğunu söyledi.  Genç mühendis adaylarına “Yaptığınız işten korkmayın” çağrısı yapan Varlık; “Nitelikli işgücü ve kalifiye personel bulmakta zorlanan bu sektörde kadının önemine dikkat çekiyor, bu konuda yapılan her türlü çalışmayı destekliyoruz” dedi.

Sektörde kadının gücü arttı…

Makine sektöründeki kariyer hikayesini öğrencilerle paylaşan SEGER A.Ş Genel Müdürü Tülin Tezer, “Uludağ Üniversitesi’nde makine mühendisliği bölümü okudum ve hayalim bir kadın olarak bu sektörde mesleğimi başarıyla icra etmekti. Mezun olduktan sonra Bursa’da iş aramaya başladım. 29 yıldır SEGER’de farklı pozisyonlarda görev aldığım için hiç sıkılmadan çalıştım ve çalışmaya devam ediyorum. Son 10 yıldır da şirketin genel müdürlüğünü yürütüyorum” dedi. Kadınların sektördeki durumuna da değinen Tezer, “Şu an geldiğimiz noktada şunu söyleyebilirim ki hem nitelik hem de nicelik olarak kadının gücü arttı. Ayrıca iş yerine sadakat oranı kadınlarda daha fazla. Yurt içi ve yurt dışı ile yaptığımız çalışmalarda müşterilerimizin nezdinde, kadın çalışana sahip olmanın şirketin prestijini artırdığını gözlemledik” dedi.

“Benden önce kadın çalışan yoktu”

Mesa Makine Döküm İcra Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Konya İş Kadınları Derneği Başkan Yardımcısı Şeyma Ayhan da kariyer yolculuğunu ve başarısının ardındaki asıl nedenleri şöyle anlattı: “Üniversite üçüncü sınıftayken siyasi şartlar değişti ve mesleğimi değiştirmeye karar verdim. Hocama danıştım ve bana neden aile şirketimizin başında olmadığımı sordu.  İki hafta kadar düşündüm ve neden olmasın dedim. Bu kararı aldıktan sonra endüstri mühendisliği eğitimi aldım. İkinci kuşak olarak şirketimizde görev aldım. Benden evvel hiç kadın çalışan yoktu. O gün bugündür şirketimizde farklı birimlerde görev alarak çalışmaya devam ediyorum. Üniversitedeyken hiç bu günleri hayal etmezdim ama sonradan anladım ki hayat sizi olmanız gereken yere götürüyor.”

“Fakülte sıralarında sektörde şansımızın olmadığı söylenirdi”

Panelin bir diğer konuşmacısı olan ve hala ilk günkü heyecan ve hevesle bu alanda çalıştığını söyleyen Şakalak Tarım Teknik Müdürü Hatice Keskin ise “Fakülte sıralarındayken bu sektörde çok fazla şansımızın olmadığını söylerlerdi. Sırf bunu görmek için staj yapmaya karar verdim ve staj yaptığım şirketin şu anda teknik müdürlüğünü yürütüyorum” dedi.

İki kişi olarak yola çıktılar şimdi 2500 kişi çalıştırıyorlar

Gençlere bir dizi tavsiyede bulunan Akım Metal Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yusuf Salih Böyet de şunları kaydetti: “Bunlardan ilki yaşamı sevin. Sevdiğiniz mesleği seçin ve okumuş olmak için okula gitmeyin. İkincisi samimi olun ve yaptığınız işi elinizin ucuyla değil samimiyetle yapın. Üçüncüsü karşılaştığınız zorluklar karşısında sabredin. Çünkü karşılaştığınız her zorluk sizi bir adım öne çıkartacak. Her sektörde alt yapı oldukça önemli. Bu nedenle imkanlarınızı yabancı dil öğrenmek için mutlaka zorlayın. İlerde iş hayatında birçok rakibiniz olacaktır. Ama yine sizin en büyük rakibiniz kendiniz olsun.  İki kişi olarak şirketimiz şu anda 2500- 3000 kişiye istihdam sağlıyor. Bu nedenle kadın- erkek demeden ayrım gözetmeksizin iş hayatında fırsatlarınızı iyi değerlendirin.”

Yaptığınız işi sorgulayın…

Kadın erkek eşitliğine vurgu yapan MVD İnan Takım Tezgahları Yönetim Kurulu Başkanı Vasıf İnan; “Tarihimize dönüp baktığımızda cephede kadın ve erkeğin omuz omuza mücadele ettiğini görürüz. İş hayatında, ‘kadın- erkek ve sektör farklı gözetmeksizin iletişim’ en önemli konuların başında geliyor. Yaptığınız işi sorgulamak, araştırmak ve işe ilgi duymak oldukça önemlidir. Çünkü ileride meslek hayatınızda soruları cevaplayan kişi siz olursunuz” dedi. İnan, gençlere sürekli kendilerini yenilemeleri, bilgi ve birikimlerle zenginleşmeleri tavsiyesinde de bulundu.