Windows 8’deki 13 önemli özellik!

Windows 8‘in beta sürümü bu ayın sonlarına doğru yayınlanacak. İşletim sisteminin final sürümünün ise sonbahar aylarında ortaya çıkması ve piyasaya sürülmesi bekleniyor. Metro arayüzüyle öne çıkan Windows 8’in belki de en önemli özelliği, PC’lerden tabletlere farklı cihazlarda çalışabilecek olması.

Peki Windows 8’e geçmeye gerçekten ihtiyacımız var mı? İşte işletim sisteminin nispeten az konuşula,n ancak hem kurumları, hem de son kullanıcıyı ilgilendiren 13 önemli özelliği.

Hızlı açılış: Windows 7’den birkaç kat hızlı açılan Windows 8’in boot süreci, 10 saniye bile sürmeyebiliyor. Ancak Windows 8’in final sürümde bu performansını koruyup korumadığını hep beraber göreceğiz.

Sıfırlama ve yenileme: Windows 8’i baştan yükleme seçenekleri, artık eskisinden daha da kolay. Ev kullanıcıları PC’lerini sıfırlayabiliyor (tüm verileri silerek baştan yükleme) veya yenileyebiliyorlar (kişisel dosyaları ve metro uygulamalarını koruyarak yeniden yükleme). Kurumlar, sıfırlama özelliğini yönetici denetimine bağlayabilirken, yenilemeyi kullanıcıya bırakabiliyorlar.

Windows to Go: Windows Server 8’deki bir seçenek olacak olan Windows to Go ile IT departmanları, kullanıcının yerel bilgilerini ve uygulamalarını bir USB bellek çubuğuna yükleyebilecek ve iş ortamını herhangi bir yerde oluşturmasına izin verebilecek. Not: Bu özellik tüketici sürümlerinde bulunmayacak.

iOS ve Android’de olmayan bir özellik..

Uygulamaları yan yana çalıştırabilme: Metro arayüzünün eşsiz bir özelliği olan iki uygulamayı yan yana çalıştırabilme, şu an Android 4.0’da ve Apple iPad 2’de bile yok. Bu sayede örneğin bir videoyu seyrederken bir yandan web’de dolaşabileceğiz.

Windows Store: Apple’ın Mac App Store’una benzeyen Windows mağazası, sadece güvenli uygulamaların indirilebildiği bir kaynak olacak. Şirketler ise çalışanları için mağaza kuralları getirebilecek.

Ribbon arayüzü: Office 2007 ile tanıştığımız ribbon araç çubukları, Windows 8’in Windows Gezgininde de kullanılıyor. Ribbon, Hyper-V gibi beklenmedik uygulamalarda da karşınıza çıkabiliyor.

Wi-Fi Direct desteği: Android 4.0’da olduğu gibi Windows 8’de de router‘a ihtiyaç duymadan iki Wi-Fi destekli cihazı birbirine bağlayabilecek, veri gönderebileceksiniz. Ancak teknolojinin tutup tutmayacağını şimdiden tahmin etmek zor görünüyor.

NFC desteği: Mobil ödemelere ve kısa mesafede veri aktarımına izin veren NFC, Windows 8’de desteklenecek. Acak laptop’larda ne kadar işe yarayacağı ve teknolojinin veri transferinde yaygınlaşıp yaygınlaşmayacağı ise şimdilik bilinmiyor.

Doğal ISO desteği: Windows 8’de ISO disk imaj dosyalarını bir disk sürücüsü olarak görebilmek için üçüncü parti bir uygulama yüklemeye gerek olmayacak.

ARM işlemci desteği, SkyDrive entegrasyonu…

Görev Yöneticisi en çok geliştirilen araçlardan

ARM işlemci desteği: Windows işletim sistemi, geleneksel olarak x86 tabanlı işlemcilerle çalışıyor. Enderle Group analisti Rob Enderle‘ye göre Windows 8’de olacak ARM desteği, Microsoft için çok ince, uzun pil ömürlü tabletlerden oluşan yeni bir piyasa anlamına geliyor.

Windows Live SkySrive entegrasyonu: Microsoft’a göre bulut depolama hizmeti SkyDrive, Windows 8 ile entegre olacak. Bu sayede Metro arayüzünde SkyDrive’daki fotoğraflarımızı görebileceğiz. Daha gelişmiş bulut özellikleri arayan kurumların ihtiyaçlarını ise Windows Azure karşılayacak.

Hyper-V: Windows Server’da yer alan sanallaştırma aracı, Windows 8’de istemci sürümüyle beraber gelecek. Bu sayede son kullanıcılar, farklı işletim sistemlerini ve eski Windows sürümlerini bir sanal makine içerisinde çalıştırabilecekler. Windows 8’deki entegre sanallaştırma teknolojisi, VMware‘i yaygın biçimde yüklemeyen şirketler için büyük kazanç olacak.

Yenilenmiş Görev Yöneticisi: Windows 8’in en çok geliştirilen işlevlerinden biri de Görev Yöneticisi. Aracın varsayılan ekranı, artık sadece çalışan işlemlerin isimlerini gösterecek ve yanıt vermeyen işlemleri kolaylıkla görüp, sonlandırmamıza izin verecek.

Bir yanıt yazın