Uyuşturucu ve tehlike..(Köşe yazısı 29.06.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Örgütü (UNODC) içinde Türkiye’nin de bulunduğu ‘Dünya uyuşturucu raporu’nu açıkladı.

Hatırlarsanız, yıllardır asi gençlik yaratmak isteyen, hazır, kolay, rahat ve lüks özenti yaşam için gençlerin üzerine oynayan bu hain, asalak, kan, can üzerine ticaret yapan ahlaksız ‘uyuşturucu kaçakçıları, satıcıları ve torbacıları’ üzerine çok yazı yazıyor, herkesi uyarıyorum.

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün hazırladığı, “2014 Türkiye Uyuşturucu Raporu” verilerine göre, uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı ürkütücü boyutlara ulaştı. Başta Bonzai olmak üzere uyuşturucu bağımlılığı, kullanımı ve buna bağlı ölümler arttı. “Uyuşturucu Eylem Planı” devreye girdi. 6 bakanlığı kapsayan ve uygulamaya başlanan eylem planı da uyuşturucunun hızını kesmedi.

Emniyet müdürlüklerinin bünyesinde kurulan NARKOTİM ekipleri, birçok başarılı operasyona imza attı ve atmaya devam ediyor. Ancak Bonzai kullanımı yüzde 38, uyuşturucu kullanımı da yüzde 17 çoğaldı. Uyuşturucu satıcıları, bağımlılığı artırmak için sentetik kannabinoidler olarak adlandırılan “Bonzai”yi, ABD ve Çin’den Türkiye’ye yasa dışı yollardan sokulan etken maddenin ada ve damiana çayı gibi bitki yapraklarına emdirilerek piyasaya sürülüyor. Gençlerde bağımlılığı artırmaya yönelik piyasaya sürülen bonzainin hammadesinin çoğu, merdiven altlarında ve insan sağlığına zarar verecek şekilde üretiliyor.

Türkiye’de 2014 yılında 7’si kadın 232 kişinin doğrudan, 12’si kadın 416 kişininde dolaylı olmak üzere 648 kişi uyuşturucudan hayatını kaybetti. Uyuşturucuya bağlı dolaylı ölen 416 kişinin ölüm nedeni olarak, yüksekten düşme, suda boğulma, elektrik yaralanması, mide kanaması, kalp-damar hastalığı, akciğer enfeksiyonu, beyin kanaması, yanık, kanser, cinayet ve elle boğma gibi kayıtlara geçti.

Raporda dikkat çeken uyuşturucuya başlama nedenlerinin başında yüzde 48.98 ile arkadaş etkisi. Merak oranı ise yüzde 23.71. Uyuşturucu kullananların yüzde 69.74’ü ilköğretim mezunu, yüzde 66.49’u hiç evlenmemiş veya yalnız yaşayanlar.

Uyuşturucuya bağlı doğrudan ölümlerin yaş grupları; 13 yaşında bir kişi. Ölenlerin 26’sı 15-19, 54’ü 25-29, 25’i 30-34, 27’si 35-39, 26’sı 40-44, 8’i 45-49, 6’sı 50-54, 5’i 55-59, 3’ü 60-64, 2’si 65’ten büyük, 5 kişinin ise yaşı bilinmiyor.

Ölenlerin yaş ortalaması önceki yıllarda 35 iken, genç ölümlerinin artması nedeniyle bu yaş 31’e düştü. Ölüm olayı 26 ilde meydana geldi. En yüksek ölüm oranı İstanbul (yüzde 49.6) olarak kayıtlara geçerken bu ili Antalya (yüzde 10.8), Adana (yüzde 7.3) ve Ankara (yüzde 5.6) izledi.

Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç ile Mücadele Örgütü (UNODC) raporuna göre, hint keneviri, eroin ve kokain gibi geleneksel uyuşturucuların kullanımı genellikle sabit kaldı. “Tasarım” uyuşturucu olarak da bilinen, tehlikeli ve riski büyük, reçeteli uyuşturucular ile test edilmemiş psikoaktif madde karışımlarına talep arttı.

İnternet üzerinden de açık bir şekilde satışı yapılan bu “tasarım uyuşturucular” “yasal uyuşturucu” olarak piyasaya sürülmekte ve “baharat”, “bitki gıdası”, banyo tuzu” ve “miyav miyav” gibi lakaplarla satılıyor. Mephedronun bir türü olan bu uyuşturucular kokain, ekstasi ve amfetamin etkisi sağlıyor. Hezeyana ve şiddet içeren davranışta bulunmaya neden olabiliyor.

UNODC’ye bildirilen tasarım uyuşturucu sayısı 2009’da 166 iken, 2012 yılı ortasında 251’e çıktı.

Amfetamin türü uyarıcılar – ekstasi dışında – tüm dünyada popülerliğini sürdürüyor. 2011 yılında 15-64 yaş arası küresel nüfusun yaklaşık yüzde 0.7’si yani 33.8 milyon kişi amfetamin türü uyarıcı kullanmış.

Amfetamin türleri içinde metamfetamin baskınlığı sürüyor ve ele geçirilen amfetaminlerin yüzde 21’ini oluşturuyor. Ayrıca 8.8 ton kristal metamfetaminin ele geçirilmiş olması bu tehdidi net anlatıyor.

UNODC raporuna göre Avrupa’da eroin kullanımı azalma eğilimi gösteriyor. Asya kıtasının ise Güney Batı, orta ve doğu kesimleri ile doğu ve güney doğu Avrupa ve Kuzey Amerika’da afyon kullanımında bazı durumlarda artma görülüyor. Afganistan afyon üretiminde küresel afyon üretiminin yüzde 75’ini 2012 yılında elinde tutmaya devam ediyor.

Bununla birlikte kokain piyasası dünyanın en büyük kokain piyasasına sahip ABD’den Güney Amerika ve Asya’daki yükselen ekonomilere doğru genişliyor. Dünyada hala en çok kokain ele geçirilen ülke 200 ton ile Kolombiya, ABD 94 tonla onu takip ediyor.

Rapora göre, 2014’te, 247 milyon kişi hayatında en az bir defa uyuşturucu kullandı. 2014’de 29 milyon kişide bağımlılık sorunları tespit edildi. Bağımlı her 6 kişiden sadece biri tedaviye başvuruyor.

Vücuduna uyuşturucu enjekte eden her 7 kişiden birine HIV, her 2 kişiden biri de Hepatit c virüsü bulaşmış olabileceği tahmin ediliyor.

Raporda; önleme ve tedavide kullanılacak yöntemlerin mutlaka kanıta dayalı olması, WHO ve UNAIDS tarafından geliştirilen kritik standart ve teknik rehberlere uyması gerektiği vurgulanarak arz ve taleple mücadelenin dengeli politikalarla yürütülmesinin önemine dikkat çekiliyor.

Birleşmiş Milletler (BM), dünya nüfusunun yüzde 5’inin uyuşturucu madde kullandığını, uyuşturucu bağımlılarının sayısının ise son birkaç yılda 2 milyon artarak 29 milyona ulaştığını açıkladı. Rapora göre, yaşları 15 ila 65 arasında değişen yaklaşık 250 milyon kişi, yani dünya nüfusunun yüzde 5’i uyuşturucu kullanıyor.

Dünya genelinde her yıl 200 binden fazla kişi hayatını kaybediyor, ölümlerin çoğuna ise eroinden.

Erkekler daha fazla uyuşturucu kullanıyor Dünya genelinde en çok kullanılan uyuşturucu madde ise Marihuana. Yaklaşık 183 milyon kişinin Marihuana kullandığı tahmin ediliyor. Esrar, kokain ve amfetamin kullanımı erkekler arasında kadınlara oranla 3 kat daha fazla iken, kadınlar ise morfin türevi ilaçlar ve sakinleştirici kullanıyor.

Raporda ayrıca hapishanelerde opiatlar ve enjekte edilen uyuşturucu madde kullanımının yüksek.

UNODC’nin verilerine göre, doğal, yarı sentetik ve sentetik olmak üzere 200’ün üzerinde uyuşturucu madde türü bulunuyor. Bunlar arasında en fazla bilinenler opiatlar, kokain, kenevir, amfetamin ve yeni psikoaktif maddeler olarak sıralanıyor.