UYKU SORUNU LABORATUVARDA ÇÖZÜLÜYOR

Birçok kişinin yaşadığı rahatsızlıkların başında uyku problemlerinin geldiğini, uyku problemlerine ise ‘Uyku Laboratuvarları’nda çözüm bulunduğunu kaydeden Özel Dünyam Hastanesi uzmanlarından Prof. Dr. Ali Özdemir Ersoy, “Uykuyla ilgili problemleri, laboratuvarımızda tespit ediyoruz. Uykuyla ilgili problemleri olan hastaların burada analizlerini yapmaya çalışıyoruz. Bu laboratuvarda hastalar sabaha kadar analiz ediliyorlar” dedi.

Uyku problemleri ve çözüm yollarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Özel Dünyam Hastanesi Nöroloji Klinik Nörofizyoloji Uzmanı Prof. Dr. Ali Özdemir Ersoy, “Uyku fizyolojik bir olay. Hepimiz belirli saatlerde yatıyoruz, belirli saatlerde kalkıyoruz. Buna rağmen toplumumuzda pek çok kişi uyku ile ilgili rahatsızlıklar çekiyor. Bu rahatsızlıkların başında uyku bozuklukları geliyor” ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Ersoy, şunları kaydetti:

“Uykuya başlamada zorluk, uykuda sık sık uyanma ve son zamanlarda uykudaki solunum hastalıkları. Pek çok duyduğumuz bir olay da ‘akşam yattı Sabah yatağında ölü bulundu’. Bunların bir kısmı, uyku esnasında solunumlarının durması ve buna bağlı olarak gelişen olaylar. Uyku laboratuvarında bunların teşhisini koymaya çalışıyoruz. Hastada ne gibi uyku bozuklukları var? Bazı hastalar, ‘akşam yatıyorum, sabaha kadar rahat edemiyorum, sürekli hareket ediyorum’ diyor. Bazı kişiler, eşlerinin yaşadığı uyku problemi nedeniyle rahatsız olduklarını söylüyorlar. Bu gibi problemlerin tamamının teşhisinin konulduğu yerler uyku laboratuvarlarıdır.”

Ersoy, “Uyku laboratuvarına gelen hastamız sabaha kadar analiz ediliyor. Daha sonra bir solunum bozukluğu var mı, uyku sırasında herhangi bir hareket var mı, kandaki oksijende bir düşüklük var mı, zaman zaman uyku esnasında hastanın nefesi duruyor mu durmuyor mu? Tüm bunların nedenleri araştırılıyor” şeklinde konuştu.

Uyku testinin yanı sıra ‘Video EEG Monitarizasyon’ dedikleri Epilepsi hastalarında kullandıkları bir tetkiki yaptıklarını belirten Prof. Dr. Ali Özdemir Ersoy “Burada hangi tip epilepsi hastalığı var, bunları bulmaya çalışıyoruz. Bu ünitemiz de uyku laboratuvarı ile birlikte hizmete girdi. İki tane uyku laboratuvarımız var. Aynı anda iki hasta yatırabiliyoruz. Hem uyku bozukluklarını hem uyku analizini yapıyoruz hem de epilepsi hastalarındaki değişikleri tanımada yardımcı oluyor. Bu açıdan önemli bir laboratuvar. Bu konuda elimizden gelen gayreti yapacağız. Hasta akşam saat 22.00’de uyku laboratuvarına geliyor Sabah saat 6-7 gibi uyuyana kadar çekim devam eder. EEG çekimlerinde epilepsi hastalarında o hekimin isteğine bağlı olarak bir gün de durabilir veya daha fazla da durabilir” ifadelerini kullandı.

Tedavide genellikle ilaç kullandıklarını fakat horlama ve bunun gibi rahatsızlıklarda cerrahi tedavi uyguladıklarını söyleyen Özdemir “Uyku bozukluklarında bir takım cihazlar veriliyor bu cihazlar kullanılıyor. Hasta uykuya başladığı andan sabaha kadar ne kadar uyumuş, uyku devreleri ne oranda bunları öğreniyoruz. Örneğin hasta diyor ki ‘sabaha kadar uyuyorum ama Sabah kalkınca hiç uyumamış gibiyim’ diyor. Daha sonra bakıyoruz ki hasta uykunun devrelerinden birini hiç uyumamış oluyor. Bunların analizleri yapılıyor” dedi.z