Un sektörünün kalbi 15. kez Antalya’da atacak

Dünyanın ihracat şampiyonu un sektörünün en önemli temsilcisi Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF), 25-28 Nisan tarihleri arasında Antalya Belek Sueno Deluxe Hotel’de 15. Uluslararası Kongre ve Sergisi’ni düzenlemeye hazırlanıyor. Yerli ve yabancı 1000 delegeyi ağırlanacağı kongrenin bu seneki teması ise “Global Ticaret Buğday ve Lisanslı Depoculuk.” Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ve Uluslararası Operasyonel Değirmenciler Birliği (IAOM)’nin Jeff Hole’un katılım göstereceği kongrede, tarım ve depoculuktan global ticaret ve buğday konularına kadar pek çok konu, uzman isimlerin panelistliğinde masaya yatırılacak.

 2018 yılında 3.5 milyon ton un ihracatıyla 1 milyar 100 milyon dolar gelir sağlayarak, 6 yıldır Türkiye’nin dünyanın un ihracat şampiyonu olmasında büyük katkı sağlayan TUSAF, her yıl olduğu gibi bu yıl da 25-28 Nisan tarihleri arasında Antalya Belek Sueno Deluxe Hotel’de “TUSAF Uluslararası Kongre ve Sergisi”ni düzenlemeye hazırlanıyor. Un sektörüyle alakalı dünyada düzenlenen ilk 10 kongrenin içerisinde yer alan, bu sene 15. düzenlenecek kongrenin ana konusu ise “Global Ticaret Buğday ve Lisanslı Depoculuk” olarak belirlendi. Yerli ve yabancı yaklaşık 1000 delegenin ağırlanacağı bu dev kongrede, aynı zamanda 50 sergi alanı da bulunacak. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın, Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli’nin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ve Uluslararası Operasyonel Değirmenciler Birliği (IAOM)’nin Jeff Hole’un gibi hem bürokrasiden hem STK temsilcilerinden hem de sektör paydaşlarından birçok önemli ismin katılacağı kongreyle ilgili açıklama yapan IAOM Avrasya Konsey ve TUSAF Başkanı Eren Günhan Ulusoy: “20 milyar TL büyüklüğe sahip un sanayi sektörü, Türkiye’yi dünya liginde birinciliğe taşıyan nadide sektörden bir tanesidir. Sanayicilerimiz şu anda 160’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor ve dünyanın yüzde 90’ında Türk unu tüketiliyor. Dünyanın ihracat şampiyonu un sanayicilerimiz, 2018 yılında da yeni bir dünya rekoruna imza attılar. 2018 yılında 3.5 milyon ton ihracat gerçekleştirerek Türkiye’nin kasasına 1 milyar 100 milyon Dolar girmesini sağladılar. TUSAF olarak çalışmalarımızı daha yakından anlatmak, dünyanın dört bir yanından konuklarımızla birlikte sektörümüzü değerlendirmek adına 14 yıldır ‘TUSAF Uluslararası Kongre ve Sergisi’ni düzenliyoruz. Bu sene 15.’sini düzenlediğimiz kongrede, un üreten ve un ticareti yapan Türk firmaları, Avrupa, ABD, Karadeniz, Ortadoğu ve Afrika Bölgeleri un ithalatçıları ve hububat ihracatçılarının yanı sıra un üretim makinaları alanında önemli firmaların, tedarikçilerin, mühendislik şirketlerinin, bankaların, borsaların, tüccarların ve diğer pek çok firma da katılım gösterecek” dedi.

Hububat barajı: Lisanslı depoculuk

Geçtiğimiz ay itibariyle Türkiye’nin, dünya buğday üretiminin yüzde 30’unu ve 12 milyon ton dünya un ihracatının yüzde 55’ini gerçekleştiren 32 ülkeden oluşan Avrasya bölgesini yönetmeye başladığını da ifade eden Ulusoy, IAOM Avrasya Çalıştay’ının ilkini de kongre öncesinde 23-25 Nisan tarihlerinde ‘Değirmenci Profesyonelleri Buluşuyor’ temasıyla gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi. Bu sene kongrede lisanslı depoculuk üzerine ağırlık vereceklerini söyleyen Eren Günhan Ulusoy, “Lisanslı depoculuk, dünyanın birçok ülkesinde oldukça gelişmiş sistem örneklerinin bulunduğu ve hem faaliyette bulunduğu bölgeye hem de ülke ekonomisine oldukça fayda sağlayan, ‘hububat barajı’ tabiriyle çok güzel anlatılan önemli bir sektördür. Türkiye için sistemin temellerinin geç atıldığını gözlemlesek de şu anki gelişim hızı tatmin edici düzeydedir. Lisanslı depoculuk, uzun vadede ülke ekonomisi ve tarımına büyük avantajlar sunması açısından hayati önem arz etmektedir” açıklamalarında bulundu. Kongre programı hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için www.tusaf2019.org internet adresi incelenebilir.