‘Türkiye’deki Diri Fay Sayısı 326’

TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Kayseri İl Temsilcisi Adnan Evsen, 2012 yılı güncel ‘Türkiye Diri Fay Haritası’na göre ülkemizdeki diri fay sayısının 326 adet olduğunu açıkladı. Evsen, söz konusu 326 adet diri fayın, alt segmentleri ile birlikte değerlendirildiğinde deprem üretebilecek fay sayısının yaklaşık 485 adete ulaştığına dikkati çekti. Evsen, Kayseri’de ise en tehlikeli fayın ise yeni isimlendirilen Sarız Fay hattı olduğunu ifade etti.

Adnan Evsen, 17 Ağustos 1999 günü saat 03.02’de merkezi Kocaeli-Gölcük olan, 7,4 Richter büyüklüğünde gerçekleşen depremin yıldönümü nedeniyle açıklama yaptı. Depremin üzerinden 14 yıl geçtiğini hatırlatan Evsen, şu bilgileri verdi: “1939 yılında meydana gelen Erzincan depreminden günümüze kadar onlarca sayıda küçük ve büyük ölçekli depremler meydana gelmiştir. Son yüz yılda resmi rakamlara göre 100 bin civarındaki vatandaşımız depremlerden hayatını kaybetmiştir. Son günlerde de fark edildiği üzere dünyanın bir çok yerinde depremler meydana gelmektedir. Dünyanın değişik yerlerinde meydana gelen depremler de göstermektedir ki dünya hala stabil değildir. Türkiye de olduğu gibi hala birçok yerde sürekli depremler olmaya devam etmektedir. Bugünkü teknolojik imkanlar ile doğal bir afet olan depremleri önlemek mümkün değildir. Ancak deprem zararlarını en aza indirmek bilimsel çalışmalara dayalı olarak üretilen planlama çalışmaları ile mümkündür.”

Adnan Evsen, 2012 yılı güncel ‘Türkiye Diri Fay Haritası’nı göre ülkemizdeki diri fay sayısı toplam 326 adet olduğunu dile getirerek, “Söz konusu 326 adet diri faylar, alt segmentleri ile birlikte değerlendirildiğinde deprem üretebilecek fay sayısının yaklaşık 485 adet olduğu açıklanmıştır. Bugüne kadar Kayseri ve yakın civarını doğrudan etkileyen en önemli fay “Ecemiş Fayı” idi. Güncellenen diri fay haritasına Kayseri ve yakın civarını etkileyecek olan bu fay Sarız fayıdır. MTA tarafından yayınlanan 1/1 250 000 ölçekli ‘Türkiye Diri Fay Haritası’na göre, Sarız fayı en az Ecemiş fayı kadar uzunluğa sazhip ve yaklaşık uzunluğu 200 kilometre olan aktif ve kesintisiz bir fay olarak haritalarda gösterilmektedir. Sarız fayı Kayseri şehir merkezine yaklaşık 80 kilometre, Yahyalı, Develi ve Tomarza ilçelerine 40 kilometre mesafeye kadar yaklaşmaktadır.” dedi.

1999 yılında Marmara’da meydana gelen depremi hatırlatan Evsen, Gölcük ve Adapazarı’nda iyi etüt edilmemiş ve taşıma parametreleri net olarak ortaya konmamış zemine, iyi tasarlanmamış yapılar 7,4 rihter büyüklüğündeki depremde şansını denedi ve binlerce canla tecrübesi yapıldığını aktardı. Evsen, “Birçok meslek grubu bu depremin neticeleri açısından zan altında bırakıldı. Şehrimizin zemini Marmara Bölgesindeki zeminde farklı değildir. Yeraltısuyu seviyesi yüksek ve birçok yerde yapı temeli ile temas halindedir. Ayrıca bazı semtlerde turba ve batak balçık türü zeminlerin varlığı ve bu alanların da imara açık olduğu da herkesin malumdur. Depremler gerçekleşirken, yerleşim alanının köy mü, kent mi yoksa belde mi olmasına bakmadan kırık hattı boyunca kırılmaya devam etmektedir. Dolayısıyla etüt yapılırken köy- kent anlayışından kesinlikle vazgeçilmelidir. Bu vesileyle 17 Ağustos 1999 Marmara Depreminde hayatını kaybeden binlerce insanımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına yeniden başsağlığı dilerim” diye konuştu.

Bir yanıt yazın