Türkiye, marka değeri ile dünyada ilk 25’te

Brand Finance, ülkelerin marka değerine göre sıralandığı Nation Brands 2017 listesini açıkladı. Marka değerini yüzde 20 artıran Türkiye, en değerli ülke markaları sıralamasında 26’ıncı sıradan 24’üncü sıraya yükseldi.

Uluslararası marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance tarafından ülkelerin marka değerlerinin belirlendiği Nation Brands 2017 Raporu yayımlandı.

Brand Finance Raporu’na göre, 2016’dan 2017’ye dünyanın en değerli ülke markaları sıralamasında ilk 6’daki ülkeler değişmedi.

ABD’nin 21 trilyon 55 milyar dolarlık marka değeriyle ilk sırayı aldığı 2017 listesinde, marka değerini bir önceki yıla göre yüzde 44 artıran Çin, 10 trilyon 209 milyar dolarlık marka değeriyle yine ikinci sırayı aldı.

Almanya 4 trilyon 21 milyar dolarlık marka değeriyle üçüncü, Japonya 3 trilyon 439 milyar dolarla dördüncü, İngiltere 3 trilyon 129 milyar dolarla beşinci, Fransa 2 trilyon 969 milyar dolarla yine altıncı sırada yer aldı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi, marka değerinde geçen yıla göre yüzde 57 artışla en iyi performas gösteren ikinci ülke olmasına rağmen 2017 listesinde son sırayı aldı.

Rapora göre, en iyi performans gösteren ülke ise marka değerindeki yüzde 83’lük artışla İzlanda oldu.

Nation Brands 2016 listesinde 26’ıncı sırada yer alan Türkiye, marka değerini yüzde 20 artırarak, 570 milyar dolarlık marka değeriyle, 2017 listesinde dünyanın en değerli 24’üncü ülke markası oldu.

Böylece marka değeriyle ilk 25’e giren Türkiye, sıralamada Norveç, Belçika, Danimarka, Avusturya gibi ülkelerin de üzerinde yer aldı.

Türkiye’nin markalaşma programı Turquality’e de değinilen raporda, programın 500 milyar dolarlık ihracat hedefine dikkat çekilerek, “Türk hükümeti, hedefe ulaşma kapsamında küresel rekabet kabiliyetini ve ihracatı artırmak için Ar-Ge, inovasyon, tasarım ve markalaşmaya yatırım yapıyor” denildi.

brand-finance-ulke-marka-degeri-gidahattiBrand Finance çalışmasında, bir ülkenin elde ettiği gayri safi milli hasılanın yanı sıra, ham madde, imalat ve hizmet sektörleri de hesaba katılıyor.

Ülkelerin markalaşma konusundaki farkındalığını arttırmayı amaçlayan çalışmada, gayri safi milli hasıla içinde ülke markasının payı hesaplanırken, söz konusu ülke, toplum, yatırımlar, ürün ve hizmetler olmak üzere üç ana başlık altında değerlendiriliyor. 100 üzerinden puanlandırma yapılarak ve diğer ülkelerle karşılaştırılarak ülkenin sırası belirleniyor. (Gıda Hattı)