Türkiye ile Güney Kore arasındaki dostluk bağını en güzel anlatan film “Ayla”

Türkiye ile Güney Kore arasındaki dostluk bağını en güzel şekilde anlatan “Ayla” filminin ön gösterimi Beyoğlu’nda yapıldı. Türkiye ve Güney Kore’den çok sayıda önemli ismin katıldığı gecede konuşan Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, “O gün Ayla’yı kurtaran Süleyman Astsubaylar ne ölmüştür ne de tükenmiştir.  Ayla’lar yaşasın diye canını verecek Süleymanlar halen ve her zaman iş başındadır.” dedi.

Türkiye-Güney Kore dostluğunun 60. Yılı dönümü, Beyoğlu Belediyesi tarafından Grand Pera Emek Sahnesi’nde düzenlenen özel geceyle kutlandı. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen programa, Türkiye ve Güney Kore’den çok sayıda önemli ismin katıldı. Yapılan protokol konuşmaları ile başlayan gecede davetliler, 1950’de başlayan Kore Savaşı’na katılan Türk tugayındaki Astsubay Süleyman Dilbirliği’nin, anne ve babası öldürülmüş Koreli bir kız çocuğuna, savaş süresince kendi çocuğu gibi bakmasının anlatıldığı Ayla filminin ön gösterimini izlediler. Büyük beğeni toplayan filmin gösterimi esnasında duygu dolu anlar yaşandı.

 İNSANİYET NAMINA BİZE NEREDE İHTİYAÇ VARSA, ORADA OLDUK

Başkan Demircan gece de yaptığı konuşmasında, Türkiye ile Güney Kore arasında sonsuza kadar sürecek bir dostluğun kurulduğunu belirterek “1950 tarihi, dostluğumuzun, kardeşliğimizin miladıdır. Türkiye’den Kore’ye giden binlerce Mehmetçik kendi kaderini tayin etmeye çalışan bir millete omuz vermiştir. Bu salondaki gazilerimiz canlarını ortaya koyarak bize bir dostluk bir kardeşlik evi inşa ettiler.  Binlerce kilometreyi aşan bu dostluk, bugün dünyanın içerisinde bulunduğu manzaraya karşılık büyük bir örnektir. Bundan 61 yıl önce olmamız gereken yer Kore’ydi. Bugün İdlib, Afganistan, Somali, Rakan… İnsaniyet namına bize nerede ihtiyaç varsa, orada olduk, olmaya da devam edeceğiz. Biz dünyanın bütün mazlumlarıyla kardeşiz. Zulüm nereden gelirse gelsin karşısındayız.” dedi.

AYLA’LAR YAŞASIN DİYE CANINI VERECEK SÜLEYMANLAR HER ZAMAN İŞ BAŞINDADIR

Başkan Demircan, “Bugün beyaz perdeye yansıyacak bu hikâyenin aynıları dünyanın birçok yerinde tekrar tekrar yaşanıyor. O gün Ayla’yı kurtaran Süleyman Astsubaylar ne ölmüştür ne de tükenmiştir.  Ayla’lar yaşasın diye canını verecek, ölümün üzerine yürüyecek Süleymanlar halen ve her zaman iş başındadır. Süleymanların sayısı çok olsun. Büyük bir emeğin, değerli bir uğraşın nihayetinde beyaz perdeye yansıtılan Ayla’nın hikâyesinde emeği olan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Eşsiz bir kahramanlık destanı yazan şehitlerimize rahmet diliyor, gazilerimize vefa ve minnet duygularımı sunuyorum. Allah hepsinden razı olsun. Ayla’nın Oscar yolculuğu başarıyla noktalansın.” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL’DA 2 BİN 500 KORELİ, TÜRKLERLE KARDEŞ GİBİ YAŞAMAKTADIR

Güney Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cha Young Cheol da, Türkiye ile Güney Kore’nin 60 yıl boyunca kültür, ekonomi konusunda birbirine destek olduklarının altını çizerek, “Şu anda İstanbul’da 2 bin 500 Koreli, Türklerle kardeş gibi yaşamaktadır. Bunun dışında İstanbul’da 110 Koreli firma bulunmaktadır. Bu Koreli firmalar, Türk altyapı projelerinde önemli bir rol oynamaktadır. Koreli firmalar aynı zamanda Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Avrasya Tüneli’ni inşa etmiş, şu anda da Çanakkale 18 Mart Köprüsü’nü inşa etmektedirler.” dedi.

Gecede ayrıca, Güney Kore Seongbuk Belediye Başkanı Kim Young Bae de kısa bir konuşma yaptı. Türkiye’nin Oscar adayı olan Ayla filmi, Türkiye’de 27 Ekim’de vizyona girecek.

GECEYE ÇOK SAYIDA ÜNLÜ İSİM KATILDI

Türkiye ile Güney Kore arasındaki dostluk bağını daha da güçlendirmek amacıyla düzenlenen geceye; İstanbul Valisi Vasip Şahin, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz, AK Parti İl Başkanı Selim Temurci, Güney Kore Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Cha Young Cheol, Güney Kore’den Seongbuk Belediye Başkanı Kim Young Bae ve heyeti, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaş döneminde Ayla’ya sahip çıkan Gazi Süleyman Dilbirliği, Gazi Süleyman Dilbirliği’nin Savaşta bularak Ayla ismini taktığı Koreli Eunja Kim, aralarında filmde Ayla rolünü canlandıran Kim Seol ve Gazi Süleyman rolünü canlandıran İsmail Hacıoğlu’nun bulunduğu filmin oyuncuları, Filmin yapımcısı Mustafa Uslu, Filmin yönetmeni Yönetmen Can Ulkay, Kore Gazileri ile iş, kültür sanat ve medya cemiyetinden önemli isimler katıldı.