Türk Eczacıları Birliği’nden ilaç fiyatları ve eczacıların sağlığı açıklaması

İlaç fiyat kararnamesinin acilen güncellenmesini isteyen Türk Eczacıları Birliği, sağlığın eczacılarada lazım olduğuna dikkat çekerek ‘Herkesin gözü önünde tükeniyoruz’ açıklaması yaptı ve bu iki konuda şöyle denildi.

İLAÇ FİYAT KARARNAMESİ ACİLEN GÜNCELLENMELİDİR

2020 Yılı İlaç Temin Protokolü, 25 Eylül tarihinde Birliğimiz ve SGK arasında imzalandı. Vatandaşlarımızın ilaca erişimi, hastaların ilaçlarını rahatlıkla eczanelerden alabilmeleri açısından Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında belirli aralıklarla imzaladığımız Protokollerin önemi büyük. Ülkemizin tüm dünya ile birlikte olağanüstü süreçlerden geçtiğinin, bu Protokol’ün olağanüstü koşullar altında imzalandığının farkındayız. Ancak topluma ilaç ve eczacılık hizmeti vermekte olan biz eczacılar gün geçtikçe güç kaybediyoruz, eczane ekonomilerimiz sistematik bir şekilde kötüye gidiyor. Ve bizler sorunlarımızın bir an evvel çözüme kavuşturulmasını talep ediyoruz.

Eczacının geliri çok büyük oranda devlet tarafından belirlenen ilaç fiyatlarına ve kârlılık oranlarına bağlıdır. İlaç Fiyat Kararnamesi doğrultusunda ilaç fiyatları arttıkça kâr oranları düşmektedir. İlaç fiyatları, diğer pek çok ürün gibi genel olarak artma eğilimi gösterirken eczacı kârlılığı ise düşme eğilimindedir. 2004 yılı İlaç Fiyat Kararnamesi’nin ardından ise ilaç fiyatları çok uzun süre sürekli düşüş eğilimine girmiştir. Bu düşme eğilimi çok uzun süredir devam etmektedir. Ancak daha sonra kısmi artışlar yaşansa da 2007 yılından bu yana İlaç Fiyat Kararnamesi’nde eczacı kâr oranları ve kademelerinde değişiklik yapılmadığı için bu durum eczane ekonomilerine olumlu şekilde yansımamıştır.

Yıllardır ekonomik anlamda sıkıntılar yaşayan eczanelerimiz, COVID-19 pandemisi ile birlikte daha da içinden çıkılamaz bir ekonomik daralma ile yüz yüze gelmiş durumdadır. Ocak ayından itibaren geçerli olmak üzere ilaç fiyatlarına kur ayarlaması yapıldığında ilaç fiyatları artacak ancak bu durum aynı oranda eczane gelirlerine yansımayacak, hatta aksi bir durum söz konusu olacaktır.

Eczanelerimizin finansal sürdürülebilirliği, eczacılarımızın ekonomik kaygılardan uzak nitelikli ve kesintisiz ilaç sağlık danışmanlığı hizmeti verebilmesi adına Sağlık Bakanlığımızdan bir an evvel İlaç Fiyat Kararnamesi’nde düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.

SAĞLIK ECZACILARA DA LAZIM: TÜKENİYORUZ

Vaka sayılarının giderek tırmandığı, salgının seyrinin giderek ağırlaştığı günlerden geçiyoruz. Pandeminin en başından beri sağlık çalışanlarının omuzlarında olan yük, dayanılmaz bir boyuta ulaşmış durumda. Tükenmişlik hissiyle, stresle, aşırı yoğun mesai saatleri ile mücadele ediyoruz. Salgının en başından bu yana kahraman olarak anılıyoruz; evet, sağlık çalışanları olarak hepimiz birer kahramanız ancak bizler filmlerde sonsuza kadar yaşayan kahramanlar değiliz. Bizler de COVID-19’a yakalanıyor, sevdiklerimizin ve kendimizin hayatından endişe duyuyor ve hayatlarımızı kaybediyoruz. Nitekim son iki haftada diğer sağlık çalışanları gibi, hayatını kaybeden eczacı ve eczane çalışanı sayısında da büyük bir artışla karşı karşıyayız.

Türk Eczacıları Birliği olarak pandemi sürecinin en başından bu yana bizim insan hayatına verdiğimiz değerin bizim hayatımıza da verilmesi için çeşitli taleplerde bulunduk. Sesimiz duyulmadı, görmezden gelindi, taleplerimize yenileri eklendi ama hiçbiri karşılanmadı.

Bir kez daha ısrarla taleplerimizi sıralıyoruz, çünkü başka çaremiz yok:

–       Herkes için sıkı karantina tedbirleri uygulanmalı ve COVID-19 aşısının tüm yurttaşlarımıza ücretsiz temini için gereken tüm çalışmalar bir an önce tamamlanmalıdır.

–       Tüm yurttaşlarımıza daha yaygın bir şekilde test uygulanmalı, eczacılarımız ve eczane çalışanlarımız ise temaslı olsun olmasın düzenli aralıklarla testten geçirilmelidir.

–       COVID-19 aşısının uygulanmasında sağlık çalışanları kronik hastalık sahipleri ve yaş almış kişilerle birlikte öncelikli grupta olmalıdır.

–       Eczanelerimize ve eczane çalışanlarımıza düzenli aralıklarla koruyucu ekipman desteği sağlanmalıdır.

–       Kâğıt ortamda düzenlenen reçeteler kaldırılmalı, tamamen elektronik reçete sistemine geçilmelidir.

–       Eczane çalışma süre ve saatleri konularında Eczacı Odalarımızın bölgesel düzenleme önerileri, İl Sağlık Müdürlükleri ve Valiliklerce kabul edilmelidir.

–       Salgın süresince eczanelerin yaygın ve etkili hizmet vermeye devam etmesi için gereken önlemler artık bir an önce alınmalıdır.

–       Salgın sürecinde bozulan eczane ekonomilerine katkı sağlanabilmesi amacıyla koruyucu tedbirler ve teşvikler başlatılmalıdır. İlaç Fiyat Kararnamesi acilen güncellenmelidir.

–       Bilim Kurulu’nda Türk Eczacıları Birliği’nin temsiliyeti sağlanmalıdır.

–       Yerel ölçekli pandemi kurullarının tamamında eczacı odası başkanlarımız yer almalıdır.

–       COVID-19 bir an evvel sağlık çalışanları için meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir.