Tüketici ve sektörel güven.. (Köşe yazısı 27.06.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

Ramazan ayının son günlerine geliyoruz.

Bu araştırmanın aslında ‘Ramazan ayları’ ve ‘iaşe paketleri’ üzerine yapılmasını çok isterdim.

Marketlerde, tüketici her ne kadar ‘son kullanma tarihine’ baksa da ürünlere ve üreticilere güvenmiyor.

Sadece ambalajların değiştiğine inananların sayısı o kadar çok ki.

Hileli, katkılı, sağlıksız ürünlerde zaten Dünya lideriyiz.

Alınan kararlar, çıkartılan kanunlar iyi güzel de uygulanamıyor.

Her hastalık ve mikrop haberinde ‘komplo teorileri’ üretilmeye devam ediliyor.

Her ürün krizinde ise ‘Acaba hangi zenginin, milletvekilinin gemisi limanlarda bekliyor’ diyor.

1980 sonrasında birbirimize olan güven bile bitti.

Yardımlaşma,

Dayanışma,

Kaynaşma,

Komşuluk ilişkileri,

Tanışma gibi her şey tarihe karıştı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) ve Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası işbirliği ile yürütülen tüketici eğilim anketi sonuçlarından hesaplanan tüketici güven endeksi, Haziran’da bir önceki aya göre %1, Mayıs’ta 68,75 olan endeks Haziran’da 69,43 oldu.
Hanenin maddi durum beklentisi endeksi Mayıs ayında 89,94 iken Haziran’da 91,21’e çıktı. Bu artış, gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının artmasından kaynaklandı.
Mayıs’ta 93,71 olan genel ekonomik durum beklentisi endeksi %2,6 oranında azalarak, Haziran’da 91,32’a indi. Bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.
İşsiz sayısı beklentisi endeksi bir önceki aya göre %2,4 oranında artarak, Haziran’da 70,64 değerine yükseldi. Bu artış, gelecek 12 ayda işsiz sayısında azalış bekleyenlerin artacağını gösterdi.

Tasarruf etme ihtimali endeksi %9,9 oranında arttı. Mayıs’da 22,35 olan endeks, Haziran’da 24,55 yükseldi. Bu artış, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre arttığını gösterdi.

TUİK Kayseri Bölge Müdürlüğü’nün ‘Sektörel Güven Endeksleri, Haziran 2016’ verileri de açıklandı.

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Mayıs’ta 94,50 iken, Haziran’da 95,75 değerine yükseldi. Hizmet sektörü güven endeksindeki bu artış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini, “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “hizmetlere olan talebin” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı.
Hizmet sektöründe bir önceki aya göre; iş durumu, hizmetlere olan talep ve hizmetlere olan talep beklentisi endeksleri sırasıyla %0,2, %2 ve %1,8 arttı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Haziran ayında 99,65 değerine geriledi. Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüş; son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını ve mevcut mal stok seviyesinin mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren ile gelecek üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” artacağını bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasını gösterdi.
Perakende ticaret sektöründe bir önceki aya göre; iş hacmi-satışlar, mevcut mal stok seviyesi ve iş hacmi-satışlar beklentisi endeksleri sırasıyla %8, %1,2 ve %3 azaldı.
Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 79,18 iken, Haziran ayında 80,94 değerine yükseldi. İnşaat sektörü güven endeksindeki bu yükseliş; gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının artmasından kaynaklandı. “Alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren girişim yöneticisi sayısı ise azaldı.
İnşaat sektöründe bir önceki aya göre; kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyi endeksi %0,4 azalırken toplam çalışan sayısı beklentisi endeksi %4,1 arttı.