Teknoloji haberleri (16.12.2020)

7 Trilyon Dolara Koşan Dünya E-Ticaret Pazarının DNA’sı değişiyor

ConnectionDays dijital zirvesinin bu yılkı teması “Lojistik, Enerji & Tedarik Zincirinde Dijitalleşme” dir. Bugün başlayan ve yarın devam edecek dijital zirvede, ticaretin bir kanalı olarak kabul gören “E-ticaret”in, artık ticaretin kendisine dönüştüğü ve e-Ticaret’in DNA’sının değiştiği masaya yatırılıyor.

Ülkemizde, e-Ticaret 2020’yi %70’in üzerinde büyüyerek kapatacak

Pandeminin etkisiyle bu yıl ülkemizde ve dünyada e-Ticaret hacminin katladığını kaydeden TTT Global Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları söyledi:

2019 yılında, dünyada gerçekleşen toplam perakende satışlar içinde e-ticaretin oranı %10’lardaydı ve e-ticarette yaklaşık 4 trilyon dolar harcanmıştı. Pandemi öncesinde bu oran; Çin’de %20, ABD’de %14, Avrupa’da ortalama %12, Türkiye’de ise %6 civarındaydı. 2020 sonu itibariyle dünya e-ticaret hacmi 7 trilyon dolara koşuyor. Çin’de tam anlamıyla e-ticaret devrimi yaşanıyor ve e-ticaretin toplam ticaretin içindeki oranı %40’a yaklaştı. Türkiye’de, e-ticaretin toplam ticaret içindeki payı %14’e ulaştı. Ülkemizde, e-Ticaret 2020’yi, %70’in üzerinde büyüyerek kapatacak” dedi.

Türkiye’de, nüfusun %50’si internetten alışveriş yapıyor

Ülkemizde internet kullanıcılarının %36.5’nin e-Ticareti kullandığını ifade eden TTT Global Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları belirtti:

Evden çalışmanın yoğunlaştığı, eğitimin tamamen uzaktan moda geçtiği bu dönemde internet yaygınlığı çok daha arttı. Türkiye’de evlerden internete erişim oranı %90.4’e yükselti. Artık nüfusumuzun %79’unun internet erişimi var. Türkiye’de, pandemiden önce nüfusun yüzde 20’si internetten alışveriş yaparken, bu oran 2020 sonu itibariyle %50’ler seviyesine çıktı. 2019 yılında 136 milyar TL olan e-ticaret miktarı, bu yılın sonunda 200 milyar TL’ye koşuyor” dedi.

E-Ticaret’in %99’u lojistiktir

E-Ticaret, “lojistik” demektir diyerek sözlerini sürdüren TTT Global Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları anlattı:

Dünyanın en iyi malını, en uygun fiyata müşteriye sunmayı taahhüt etseniz de, müşterilerinize malı beklenen hızda, beklendiği kalitede teslim edemezseniz başarısız olursunuz. E-Ticaret’in %99’u lojistiktir. Müşterilerin beklentilere uygun nitelikteki malı, müşteriyi tatmin edecek hızla teslimat yapamazsanız, başarılı olma şansınız yoktur. Hızlı tedarik ve dağıtım yaparken teslimat operasyonunu etkili yönetemezseniz, dağıtım yaparken akıllı bir şekilde iadeleri toplamayı yapamazsanız yine sonuç hüsran olacaktır. Özellikle giyim segmentinde, satın alınan ürünlerin iade oranları %40’lara yaklaşıyor. Bu operasyonu klasik kargo sistemleriyle çözebilmenizin yolu yoktur. Mobil uygulamalarla desteklenen konum-tabanlı akıllı sistemler kullanmak zorundasınız. Az sayıda depodan tüm ülkeye ürün göndermeye çalışmak yerine, siparişleri geldiği yerde bölgesel toplayabilen, siparişlere konum-tabanlı odaklanabilen, o bölgedeki onaylı ürün tedarikçilerinin stok durumlarını anlık olarak görebilen ya da onlara bir B2B App ile ürünleri canlı sorabilen, arttırılmış zekayla geliştirilmiş yeni nesil tedarik teknolojileri düşünmek gerekiyor. O zaman gereksiz stok maliyetlerinden kurtulacak, iş hacmi ne kadar büyürse büyüsün şişme ortadan kalkacaktır” diye konuştu.

TIRPORT, geliştirdiği RapidChain teknolojisi ile e-Ticaret lojistiğinde yeni bir dönemi başlatıyor

Lojistik, Enerji & Tedarik Zincirinde Dijitalleşme zirvesinde konuşma yapacak olan TTT Global Başkanı Dr. Akın Arslan, RapidChain teknolojisiyle lojistikte yeni bir dönemin başlayacağını belirterek, şunları söyledi:

Orijinal ifadesiyle “Last Mile Delivery” adı verilen bu teknolojilerden birisini, lojistik teknolojilerinde dünyada ilk 10 şirket arasında yer alan, günde 3.000 kamyona yakın dev bir lojistik operasyonu sadece 50 kişilik ekibiyle yöneten Türk girişim TIRPORT geliştirdi. TIRPORT, yapay zekayla desteklenen RapidChain (www.rapidchains.com) teknolojisi ile Türkiye çapında bayileri/tedarikçileri olan perakende gruplarına dağıtımda devrimsel bir teknolojiyi hizmetlerine sunuyor. GSM operatörü, beyaz eşya üreticisi veya giyim mağaza zinciri, kendilerine ait özel bir teknoloji olmasa da mevcut e-ticaret yapılarına RapidChain’i entegre ederek, tedarikçi/bayilerini akıllı bir şekilde müşterilerle buluşturuyor. Böylece, büyük bir GSM operatörünün internet sitesinden satın alınan bir cep telefonu, satın alınan yere en yakın yetkilendirilmiş bayiden müşteriye gün içinde teslim edilebiliyor. Müşteri siparişini verdiği bir elbiseyi, kendisine 2 km. mesafedeki mağazadan gidip hemen teslim alabiliyor” dedi.

Müşteriler, klasik kargo sistemlerinin çok ötesinde hizmet beklentisi içinde

E-ticaret hacmi katlanarak büyürken, müşterilerin memnuniyetsizliğinin önemli oranda arttığını kaydeden TTT Global Başkanı Dr. Akın Arslan, şunları anlattı:

Tüketici hakem heyetlerine başvurular patladı, iadeler firmaları oldukça zorlamaya başladı. En büyük şikâyet kaynağı ise geç teslimatlar ve iade süreçlerindeki sorunlar. Özellikle kargo firmalarının “eve/iş yerine uğradık ama yoktunuz” mesajları müşterileri rahatsız ediyor. Gerçekte eve/iş yerine hiç uğranmadan, yoğunluk nedeniyle hiç gidilmeden düşülen bu notlar kargo şirketlerinin itibarına zarar veriyor. TIRPORT’un RapidChain teknolojisi bu sorunları da ortadan kaldırıyor. Kargo görevlisi ürünü teslim edeceği yere GPS konum olarak gitmeden, evine/iş yerine gelindiğini online rapor ile müşteriye iletmeden ve ondan dijital teyit almadan böyle bir not istese de düşemiyor. RapidChain iade süreçlerini de optimize edebiliyor. Bir binaya gelen kargo görevlisi, üçüncü kata teslimat yaparken, birinci kattaki iadeleri önden görüp organize olabiliyor, dönerken ürünleri toplayabiliyor. Arttırılmış zeka ve konum-tabanlı teknolojilerle desteklenmiş kişiselleştirilebilir kargo çözümleri sektör oyuncularını değiştirmeye aday” şeklinde konuştu.

TOYOTA GAZOO Racing, 2021 Dakar Rallisi’nde 4 Yeni Hilux ile Yerini Alacak

 TOYOTA GAZOO Racing, 3 Ocak 2021’de Suudi Arabistan’ın liman şehri Cidde’de başlayacak olan 2021 Dakar Rallisi’ne dört yeni Hilux ile katılacak. 2012 yılından bu yana Dakar’da mücadele eden yarış takımı, 2021’de yüksek deneyimi olan sürücülerle ile birlikte rally-raid dünyasındaki yeni isimlerden oluşan bir kadro oluşturacak.

TOYOTA GAZOO Racing’in dört yeni Hilux’ında Nasser Al-Attiyah/Mathieu Baumel; Giniel de Villiers/ Alex Haro; Henk Lategan/Brett Cummings ve Shameer Variawa/Dennis Murphy ikilisi yer alacak.

Toyota GAZOO Racing 2012’de Dakar Rallisi’ne girmesinden bu yana önemli başarılara imza attı ve 2019’da Dakar Rallisi’ni kazanmayı başardı. 2019’da Dakar’ı kazanan ve 2020’de ikinci olan Nasser ve Mathieu, 2021’de de takıma öncülük edecek. 2020’de Endülüs Rallisi’ni kazanan Nasser, 2021’de kariyerinin üçüncü Dakar Rallisi’ni kazanmayı hedefliyor. Giniel de Villiers ve co-pilotu Alex Haro ise, 2019’da Fas Rallisi zaferinin ardından bunu yeni başarılarla taçlandırmayı amaçlıyor.

2021’de takıma yeni katılacak Henk Lategan ve Brett Cummings de, Hilux ile Dakar Rallisi’nde mücadele edecekler. Son derece rekabetçi Güney Afrika Cross-Country Serisi’ni iki defa üst üste kazanan Henk Lategan, ilk kez Dakar’a katılacak. Co-pilotu Brett Cummings ise, motosiklet kategorisinde iki defa mücadele etmişti ve Henk Lategan ile kariyerine yeni bir Dakar Rallisi ekleyecek.

Takımın dördüncü aracını ise Shameer Variawa ve Dennis Murphy ikilisi kullanacak. Toyota Gazoo Racing ile ilk kez Dakar Rallisi’ne çıkacak olan Shameer Variawa, Güney Afrika’daki yerel şampiyonalarda önemli başarıla imza attı.

Hilux 2021 Dakar Rallisi için daha da geliştirildi

TOYOTA GAZOO Racing, 2021 Dakar Rallisi’nde Toyota Hilux’ın son versiyonu ile mücadele edecek. Bu araç Güney Afrika’da yer alan efsanevi Kyalami Grand Prix Pisti’nin yakınında yer alan takımın merkezinde yapıldı ve geliştirildi.

Yarışlarda kendini kanıtlayan Hilux üzerine yapılan araç, ortadan motorlu, bağımsız süspansiyona ve dört çeker sürüşe sahip. Yıllar boyunca sürekli olarak geliştirilen araç, aynı zamanda Dakar’da sağlamlığını bir kez daha kanıtladı.

2021 yılı için aracın altyapısı ve geometrisi değiştirilmezken süspansiyonlarda ve atmosferik V8 motorda güncellemeler yapıldı. 2021 Toyota Hilux yarış aracının dış tasarımı ise üretim versiyonu yeni Hilux’ın tasarımını yansıtacak şekilde kapsamlı olarak değiştirildi.

2021 Dakar Rallisi’nde yenilikler

2021 Dakar Rallisi bir kez daha sadece Suudi Arabistan’da gerçekleştirilecek ve 3 Ocak’ta ekipler Cidde’den yola çıkacaklar.

2021 rotası, 2020 yarışına benzer bir bölgeden geçecek ancak organizatörler tamamen yeni bölümlerle daha zorlayıcı bir yarış hazırladılar. 2021 Dakar Rallisi 15 Ocak’ta başladığı yerde tamamlanacak.

2021 yarışı için yeni bir dijital bir yol kitabı kullanılacak. Bu rota, her etabın hemen başlangıcında kullanıma açılacak. Bu yeni yaklaşım 2020 Dakar Rallisi’nin bazı etaplarında denenmişti ve şimdi ise 2021’de tüm etaplarda kullanılacak. Yeni format, rallinin yarış komiserleri ve görevliler tarafından daha kolay takip edilmesini sağlarken aynı zamanda daha tahmin edilemez mücadelelerin olmasını sağlayacak.

Bursa’dan Belaruslu petrokimya devine teknoloji ihracatı

Yoğunluklu olarak otomotiv ve havacılık sektöründe kullanılan plastik hammaddelerini üreten Grodno Azot katkılı polimerik hammaddelerin üretimi için Bursalı plastik işleme makineleri üreticisi Polimer Teknik aracılığıyla teknoloji yatırımı yaptı. Belarus’un kamu iştiraki olan ve ülkedeki tek poliamid hammadde üreticisi olan Grodno Azot, 2 binin üzerindeki istihdamı ile ülkenin en büyük şirketleri arasında yer alıyor.

Belarus’un Grodno şehrindeki üretilen polimerik malzemeler için Türkiye’nin ilk çift vidalı ekstrüderler üreticisi Polimer Teknik’i tercih eden Grodno Azot poliamid kompaund üretimi yapmak üzere iki üretim hattını devreye aldı.

2019 yılı içinde Polimer Teknik dahil olmak üzere batı Avrupalı ekstrüder üreticilerinden de teknik ve ticari teklifler topladıklarını belirten Grodno Azot Genel Müdür Yardımcısı Nikolay Nikolayevich Litvin, “Yaptığımız fizibilite çalışmaları sonucunda Polimer Teknik yüksek nitelikteki gereksinimlerimize cevap oluşturabilecek taahhütleri bizlere sağladı. Siparişini vermiş olduğumuz iki poex T60 ekstrüder hattımız yaz mevsimi sonunda üretime başladı” açıklamasında bulundu.

Online makine kurulumu yapıldı

Makine teslimat ve kurulum sürecinin koronavirüs salgınının yoğun yaşandığı aylarda gerçekleştiğini belirten Litvin, “Teslimat döneminde alışılmadık bir durum yaşadık ve makinelerimizin tüm kurulum ve devreye alma işleri modern küresel ekonominin en zor dönemlerinden biri olan koronavirüs salgını sırasında gerçekleşti. Birçok ülkedeki katı karantina kuralları ve seyahat yasaklarının olduğu dönemde Polimer Teknik uzmanları tesisimize uzaktan bağlanarak, neredeyse 24 saat iletişim halinde hatların devreye alınması için çaba gösterdiler. Yaptığımız bu yatırım, Grodno Azot’un güvenilir ve modern ekonomik büyümesinde dinamo etkisi yaratacak” dedi.

Poliamid alanında Dünyanın önde gelen petrokimya üreticisi Grodno Azot’a ekstrüzyon proses bilgisi ve teknolojisi sağlamaktan gurur duyduklarını ifade eden Polimer Teknik Genel Müdürü Ersel Filiz ise yatırımla ilgili şu bilgileri paylaştı; “Bir taraftan video konferanslarla, diğer taraftan yazılımdan gelen verileri takip ederek hatların kurulumunu gerçekleştirdik. Müşterimizin bize güveni ve talepleri neticesinde hiçbir personelimiz yurt dışına gitmeden Bursa fabrikamızdan Beyaz Rusya’ya hat kurulumunu gerçekleştirmiş olduk. Pandemi başlamadan bir sene öncesi yatırımını yaptığımız uzaktan servis hizmetimiz ile ne kadar doğru bir adım atmış olduğumuzu tecrübe ettik.”

7 GÜN 24 SAAT ENERJİ ETÜDÜ İMKANI SUNUYOR

VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi, endüstriyel tesislerin 7 gün 24 saat boyunca enerjiyle ilgili tüm verilerini alıyor, işliyor ve yorumlar hazırlıyor. Bu sayede fabrikaların yol haritası belirleniyor.

VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi, endüstriyel tesislerin enerjileriyle ilgili verilerini 7 gün 24 saat boyunca izliyor, yorumluyor ve yapılması gerekenlerle ilgili öneriler sunuyor. Programın hazırlanma sürecini ve öne çıkan özelliklerini Vat Enerji Observer Genel Müdürü Altuğ Karataş açıkladı.

VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi Türkiye’de yeni hayata geçen Enerji Performans Sözleşmeleri için müthiş bir fırsat olacağına dikkat çeken Karataş, programın özelliklerini şu sözlerle anlattı: “Endüstriyel tesislerin verilerini 7 gün 24 saat boyunca topluyor, kısıtların dışına çıktığı zaman verdiği uyarıları izliyor ve oluşan problemleri tespit ediyoruz. Bu çalışmaların neticesinde de fazla enerji tüketimine sebep olan tüm noktalarda firmalara neler yapabileceklerini yorumlayarak öneriler sunuyoruz. Bu sayede fabrikaların 4 yılda bir yaptırması gereken zorunlu enerji etüdünü 4 haftada ya da 4 ayda da yapma şansımız var.”

“ÖLÇÜMLER 7 GÜN 24 SAAT YAPILMALI”

VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi sistemiyle ilgili bilgi veren Karataş, “Vat Enerji olarak Enerji Verimliliği Etüd çalışmaları gerçekleştiriyoruz. 25 kişilik kadromuzla ve partnerlerimizle birlikte hareket ediyoruz. Bu etüt çalışmaları kapsamında ultrasonik debimetre, analizör gibi özel cihazlarla ölçüm gerçekleştiriyoruz ve raporlar hazırlıyoruz. Sanayi tesislerindeki her ölçüm noktalarında 1-2 saatlik ölçümler alınıyor.” dedi.

Ölçümlerin sürekliliğinin önemine dikkat çeken Karataş, “Biz bu ölçümlerin iki saat değil, 7 gün 24 saat boyunca yapılması gerektiğini düşündük. Bu amacımıza ulaşabilmek için yeni bir yazılım hazırladık, program geliştirdik. Bu program sayesinde 7 gün 24 saat boyunca enerjiyle ilgili tüm verileri alıyoruz, işliyoruz ve yorumlar hazırlıyoruz. Firmaya da yapılması gerekenleri söylüyoruz. Geliştirdiğimiz bu yazılıma Vat Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi ismini verdik.” sözleriyle konumun önemini açıkladı.

“VERİLERİ UZAKTAN TAKİP EDEBİLMEK ÖNEMLİ”

“VAT Enerji Observer Enerji İzleme ve Yönetme Sistemi’ni hazırlarken özellikle enerji santrallerinde otomasyon ve izleme sistemleri kuran bir profesyonel ekibimizle çıktık.” diyen Karataş, çok yetenekli bir ekip ile birlikte çalıştıklarının altını çizdi. Karataş, hazırlık sürecini şu sözlerle anlattı: “Programı kime gösterdiysek herkes çok beğendi. Özellikle grafikler, ekran ve renkler ve verdiği öneriler konusunda güzel övgüler aldık. Programımız her geçen gün gelişmeye devam ediyor. Çünkü firmalarla yaptığımız görüşmeler neticesinde gelen talepleri değerlendiriyoruz ve programa entegre ediyoruz. Bunu da çok kısa süre içerisinde yapabiliyoruz. Ekibimizle birlikte bir yıl önce yola çıktığımız zaman üzerinde çok fazla düşündük ve geliştirmeler yaptık. Pandemi döneminde de ne kadar doğru bir karar aldığımızı gördük. Çünkü bu zorlu süreçte fabrikaya gidemeyenler oldu ve verileri uzaktan takip etmenin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Verinin dijital olarak alınması, yorumlanması ve yoğrulması gerekiyor.” dedi.

“FABRİKAYA GİTMEDEN BİRÇOK VERİ ALABİLİYORUZ”

Bu sistemin avantajlarından bahseden Karataş, “Biz bir sene önce enerji etüdleri esnasında fabrikalarda daha çok vakit geçirmemiz gerektiğini, bunu fiziksel olarak mümkün olmadığını ve maliyetleri çok arttırdığını gördük. Bu sorunu ortadan kaldırmak amacıyla yola çıktık. Şimdi fabrikaya gitmeden üretim tesisiyle ilgili birçok veriyi alma imkanına sahip olduğumuz gibi aynı zamanda fabrikaların 4 yılda bir yaptırmak zorunda olduğu enerji etüdünü gerek kalmıyor. Çünkü biz firma isterse 4 ayda bir, 4 haftada bir hatta 4 saatte bir enerji etüdü yaptırma imkanına sahip oluyor. Bu programın çıkışı 7 gün 24 saat enerji verimliliği etüdü yaparak fabrikanın kayıplarını 4 yıl sonra değil, 4 dakika içerisinde fark ederek durdurmaktır. Bu çalışmanın bir yıl boyunca düzenli olarak yaptığımızı düşünürsek fabrikalar önemli bir kar sağlayacaktır.” dedi.

Huobi, farklı blokzincirleri arasında hızlı varlık aktarımı sağlayan Huobi ECO Chain’i kullanıma sunuyor
Kullanıcıları, varlıkları ve merkezi olmayan uygulamaları verimli bir şekilde birbirine bağlayan Huobi ECO Chain (Heco), geliştiricilerin verimli ve düşük maliyetli bir blokzinciri deneyiminden yararlanmasını sağlıyor. HPoS konsensüs mekanizması ile çalışan ürün, 3 saniyede blok oluşturma ve düşük işlem ücreti gibi avantajlarıyla öne çıkıyor.
Alım-satım hacmi ve likiditede dünyada lider konumda olan dijital varlık alım satım platformu Huobi, Huobi ECO Chain’i (Heco) hayata geçirdiğini açıkladı. Kullanıcılara uygun maliyetli, yüksek hacimli, gecikmesiz, güvenli ve istikrarlı bir blokzinciri deneyimi sunan Heco, Huobi Open Platform üzerinde kullanıma sunulan ilk ürün olma özelliğini taşıyor. Huobi Group, tüm geliştiricileri 21 Aralık’ta başlayacak olan açık beta test aşamasına davet ediyor.
Yüksek verimli ve enerji tasarruflu blokzinciri
Merkeziyetsiz, yüksek verimli ve enerji tasarruflu kamuya açık bir blokzinciri olan Huobi ECO Chain (Heco) yüksek performanslı işlemleri desteklemeye yönelik olarak akıllı sözleşmelerin uyumluluğunu sağlama amacıyla tasarlandı. HPOS konsensüs mekanizmasını benimseyecek olan Heco’nun yerli dijital varlığı ise HT olacak. Heco, Ethereum ekosistemini güçlendirme ve daha verimli hale getirme hedefiyle gelecekte Layer 2’ye uyumlu hale getirilecek. Huobi ECO Chain (Heco), kullanıcıları, varlıkları ve merkezi olmayan uygulamaları verimli bir şekilde birbirine bağlayarak geliştiricilerin verimli ve düşük maliyetli bir blokzinciri deneyimden yararlanmasını sağlıyor. Heco’nun geliştiriciler için sunduğu özellikler şöyle sıralanıyor:

  • Açık ve merkeziyetsiz ağ ile daha yüksek ağ ve varlık güvenliği
  • EMV programlama, akıllı kontrat uyumu, daha düşük geliştirme ve bakım maliyetleri
  • Meta işlem, ücret indirimi ve muafiyet sayesinde daha düşük blokzinciri maliyetleri
  • HPoS konsensüs mekanizması, 3 saniyede blok oluşturma, konsensüs hızlandırma
  • Blokzincirleri arasında varlık aktarımı ve blokzincirleri arası optimize deneyim

 Huobi Türkiye Genel Müdürü Alphan Göğüş, konuyla ilgili şu açıklamayı yapıyor: “Huobi Group, blokzinciri teknolojisinin gelişimine yatırım yapmaya devam ediyor. Huobi Group’un teknik ve ekolojik kaynaklarına dayalı birleşik bir altyapı platformu olan Huobi Open Platform’un ilk ürünü olan Heco, kullanıcılara ve blokzinciri geliştiricilerine geniş çeşitlilikte inovasyon yöntemleri ve temel servisler sunacak. Kullanıcı ve geliştiricilerimiz, Heco’nun test aşamalarına hiçbir ücret ödemeksizin katılarak yüksek performanslı blokzinciri deneyimini yaşayabilecekler.”
Test süreci 21 Aralık’ta başlıyor
Heco’nun geliştirilme süreci kapsamında 10-20 Aralık arasında test ortamının bağımsız operasyon aşaması yürütülecek. 21 Aralık’ta ise test ortamı genel katılıma sunum “silme” olmaksızın açılacak. Bu süreçte test katılımcılarına yüksek işlem performansı, daha düşük hizmet ücretleri ve farklı blokzincirleri arasında akıcı varlık aktarımı deneyimi sunulacak.