Tasmakıran Camii’nde restorasyon ile bakım ve onarım

Melikgazi Belediye Başkanı Dr.Memduh Büyükkılıç, Melikgazi Belediyesi olarak ilçemizde Osmanlı Dönemi’ne ait 18. Yüzyılla yapıldığı tahmin edilen Kemeraltı Mahallesi’ndeki tarihi Tasmakıran Camii’nde restorasyon ile bakım ve onarım çalışmasının yapılacağını söyledi.

Tasmakıran Camii’nin tarihi mimarisi ve yapı tekniği açısından şehrimizde Anadolu Kültür Mirasını temsil eden eserlerden birisi olarak günümüze kadar ayakta kaldığını belirten Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç “Melikgazi Belediyesi 2016 yılında 16 eserimizi tamamladık. 11 eserde ise çalışmalarımız devam ediyor. Şimdi ise   Kemeraltı Mahallesi’nde Kapan ve Tasma sokakları arasında bulunan Tasmakıran Camii’nde bakım ve yenileme çalışması yapılacaktır. Taş işçiliğin güzel örneklerini sergileyen bu tarihi yapı aslına uygun olarak belediyemizce onarılacak. Anadolu kültür mirası olan Tasmakıran Camii, yapılacak çalışma ile sağlam ve bakımlı bir şekilde hem yeniden ibadete açılacak hem de gelecek kuşaklara emanet edilmiş olacaktır” dedi.

Bakım, onarım ve yenileme çalışması yapılacak Tasmakıran Camii’nde mülkiyet sorunu bulunmadığını hatırlatan Başkan Dr. Memduh Büyükkılıç, Melikgazi Belediyesinin Tarihe Dokunuş Projeleri ile yapımını tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Taşmakıran Camisi(Melikgazi)

Kayseri Kemeraltı Mahallesi’nde Kapan ve Tasma sokakları arasında bulunan bu caminin ne zaman yapıldığı bilinmemektedir. Ancak, XVIII. yüzyılda yapıldığı sonraki yıllarda yapılan onarımlarla özelliğinden büyük ölçüde uzaklaştığı sanılmaktadır.

Cami kareye yakın dikdörtgen planlı olup, 12.60×14.50 m. ölçüsündedir. İbadet mekanı dört ağaç sütunla desteklenen düz bir toprak damla örtülüdür. Sonraki yıllarda buraya ahşap bir çatı yapılmıştır. Caminin kuzeydoğu köşesinde minber-minaresi bulunmaktadır. Zeminden 2.95 m. yükseklikte olan minareye mihrap yönündeki 14 basamaklı taş bir merdivenle çıkılmaktadır. Minare dört sütunlu olup, 0.98×0.95 m. ölçüsünde ayrı bir alanda bulunmaktadır. Buradaki sütunların kare kaideli sekizgen gövdeli ve baklava dilimli başlıkları vardır. Sütunların taşıdığı yekpare parça üzerinde sekizgen piramitli külahı bulunmaktadır.