Taşeron işçilere 4 E kadrosu ne zaman verilecek?

 Taşerona kadro müjdesi 2018 ? Taşeron işçilerin kadro beklentisi devam ederken, hükümetten gelen açıklamalar sorunun titizlikle ele alındığı yönünde. Binlerce taşeron işçi, 4 E kadrosuna ne zaman alınacağını merak ediyor. Hükümetin son dönemde üzerinde sıklıkla durduğu konulardan bir tanesi kamu ve özel sektördeki taşeron işçilerin akıbeti. Kadrolu çalışanlarla eşit şartlara sahip olmak isteyen binlerce taşeron işçi, hükümetten gelecek açıklamaları takip ediyor. Uzun süredir gündemden düşmeyen “Teşoren işçilere kadro verilecek? Taşeron çalışanı 4E’li mi oluyor? Yeni taşeron kadro sistemi nasıl olacak?” soruların yanıtları şekillenmeye başladı. AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, taşerona kadro verilmesi konusunda yaptığı açıklamada “O iş bitti tamam, eli kulağında. Bugün yarın devreye girecek. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor.” ifadelerini kullandı. Bakanlar Kurulu’na da gelen konu ile ilgili çeşitli alternatifler konuşuluyor. Alınan son bilgilere göre yeni yılda taşeron işçiler kamuda ‘özel statülü sözleşmeli personel’ olarak istihdam edilecek. Bunun için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesine bir ek yapılarak bu personelin 4E’li olması sağlanacak. İşte taşeron işçilerin kadroya alımı ile ilgili yapılan açıklamların detayları…
TAŞERONA 4 E NE ZAMAN VERİLECEK? Öncelikle tüm taşeron işçiler güvenlik ve arşiv araştırmasına tabi tutulacak. Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmayan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı kanunun 48’inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Yani devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak. Bu soruşturmalardan geçen taşeron işçiler kamuda ‘özel statülü sözleşmeli personel’ olarak istihdam edilecek. Bunun için 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 4. maddesine bir ek yapılarak bu personelin 4E’li olması sağlanacak. Kadroya geçen taşeronlar çalıştıkları kurumlarda aynı görevleri yapmaya devam edecekler. Öğrenim düzeyleri yaptıkları işten farklı olanlar, eğitimlerine uygun işlere de kaydırılabilecek. Tüm ücretlerde standart sağlanacak. Yani aynı işi yapan kamu personeli ile aynı maaşı alacaklar. Böylece bazı taşeron işçilerin maaşları yükseltilecek. Herhangi bir sebeple görevden ayrılmaları ve ölümleri halinde sözleşmeli personel pozisyonları iptal edilecek. Her bir taşeron çalışan için 3’er yıllık sözleşme yapılacak. 65 yaşını doldurmuş taşeron işçiler düzenlemeden yararlanamayacak. Bütün kamu kurumlarını bağlayacak şekilde her bir iş kolu için performans kriterleri belirlenecek.Bu personel çakılı sözleşmeli olacak. Yani tayin isteyemeyecek. Maaş zamları diğer kamu personeliyle birlikte olacak.
TAŞERON İŞÇİLER KADRO BEKLİYOR AK Parti Grup Toplantısı’nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, taşerona kadro verilmesi konusunda yaptığı açıklamada “O iş bitti tamam, eli kulağında. Bugün yarın devreye girecek. Yeni seneden itibaren artık bu taşeron mevzusu bitmiş oluyor.” ifadelerini kullandı.
BAŞBAKAN YARDIMCISI BOZDAĞ’DAN TAŞERON AÇIKLAMASI Bakanlar Kurulu Toplantısı sonrası açıklama yapan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bozdağ, taşerona kadro verilmesi konusuna da değindi. Bozdağ, yaptığı açıklamada: “Taşeron işçilerle alakalı hazırlıklar son noktaya geldi. Sayın Başbakanımızın da ifade ettiği gibi yıl sonu veya yeni yıl başında bu konu Parlamentonun gündeminde yer alacaktır. Yarın Sayın Başbakanımız grup toplantısında engelli vatandaşlarımızla ilgili önemli açıklamalarda bulunacak.” dedi. Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem’in “Taşeron yerine kamu çalışanı” başlık altında yayınladığı yazısında aylardır süren çalışmalarda birçok formül üzerinde durulmuş, bunların maliyet hesapları yapılmış ve hukuki statüleriyle ilgili değerlendirmeler gerçekleştirilmişti. Son gelinen noktada artık statüler ve hukuki durumlarla ilgili kararlar da netleşmeye başladı. Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem’in “Taşeron yerine kamu çalışanı” başlık altında yayınladığı yazısında aylardır süren çalışmalarda birçok formül üzerinde durulmuş, bunların maliyet hesapları yapılmış ve hukuki statüleriyle ilgili değerlendirmeler gerçekleştirilmişti. Son gelinen noktada artık statüler ve hukuki durumlarla ilgili kararlar da netleşmeye başladı.
KAMU ÇALIŞANI OLABİLECEKLER Öncelikle kesinleşen noktalardan başlayarak yeni durumu anlatalım. Taşeron şirket elemanlarının yeni adı bundan böyle “kamu çalışanı” olacak. Bu arkadaşlarımız “özel statülü sözleşmeli personel” olarak 657 sayılı yasada 4E’li olarak kadroya geçecek. Bu çalışanlar 657 sayılı yasada olacakları için emeklilik hesaplamaları da 4C yani eski adıyla Emekli Sandığı kapsamında değerlendirilecek.
GÜVENLİK SORUŞTURMASI Yapılacak sözleşmeler 3’er yıllık olacak. Sözleşme yenilenmesinde performans kriteri öncelikli olarak düşünülecek. Güvenlik ve arşiv taramaları mutlaka yapılacak. Güvenlik ve arşiv araştırması olumlu olmayan personel düzenlemeden yararlanamayacak. Güvenlik araştırmasında başta FETÖ olmak üzere tüm terör örgütleriyle irtibatlı olup olmadıklarına bakılacak. Araştırma sırasında 657 sayılı kanunun 48’inci maddesinde yer alan suçların olup olmadığına da bakılacak. Yani devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene karşı suçlar, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma gibi suçlardan mahkum olmamak şartı da aranacak.
ÜCRET FARKI ORTADAN KALKIYOR Personelle ayrıca mülakat da olacak. Ücretleri eğer aynı işi yapan personelden daha az ise aradaki fark zaman içinde kapatılacak. Bu durumda bazı taşeron çalışanların maaşları yükselmiş olacak. Sözleşme için müracaatlar çalışılan kuruma yapılacak. Başka bir kuruma geçiş yapılacaksa ihtiyaca göre ve sınav ile yapılabilecek. Sözleşme için konulan 65 yaş sınırı ise korunuyor. 65 yaşın üzerinde olan personel düzenlemeden yararlanamayacak.
İLK ETAPTA 410 BİN KİŞİ Şu anda kamuda çalışan 817 bin taşeron çalışanın öncelikle 410 bin kişi kapsam dahilinde olacak. Belediyeler ve KİT’ler ilk etapta bu sistemde olmayacak. Ancak oralarda çalışanlar için de maliyet hesapları yapılıyor. Düzenlemenin son şeklinde bu arkadaşlarımız içinde bir formül açıklanabilir.
SENDİKA HAKKI VE MAAŞA GARANTİ Çalışanlar memur sendikalarına üye olabilecekler. Şirketler aradan çıkacağı için de maaş, kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek. Bu arada kadro çakılı olacak.
ASIL İŞİ YAPANA KADEMELİ GEÇİŞ Asıl işi yapan personelin kademeli olarak 4E’den 4A kadrosuna geçişi de üzerinde çalışılan konular arasında. İmza yetkisini kullanan ve asıl işi yapan personelin bu şekilde değerlendirilmesi söz konusu olacak.
PATRON DEVLET OLACAK Yasanın çıkmasının ardından 2 ay içinde tüm güvenlik soruşturmalarının tamamlanması planlanıyor. Bu süre içinde aracı şirketlerle olan anlaşmalar da feshedilecek ve çalışanların patronu artık devlet olacak. İhale sözleşmelerindeki tazminat maddeleri de yerine getirilecek. TARİH TARTIŞILIYOR Sisteme hangi tarihte işe başlayanlarla ilgili ise henüz kesin karar verilmedi. Bu konuda birkaç tarih ile ilgili çalışma sürüyor. Öncelikle olarak daha önce yazılan taslaktaki 1 Kasım 2015 tarihi düşünülüyor. Yani bu tarihten önce işe girenler sisteme alınacak. İkinci düşünce ise 31 Aralık 2017. Üçüncü planda ise yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce işe girenler var.
DAVALAR BİTECEK Kadroya geçecek olan personelin geçmişte kamuya karşı açtığı tüm davalardan da feragat etmesi gerekecek. Böylece personel kamu ile davalık olmadan kadroya geçmiş olacak. Kazanılmış haklar korunacak.
TAŞERON İŞÇİ KADRO DÜZENLEMESİ İLE İLGİLİ YAPILAN SON AÇIKLAMALAR Taşeronla ilgili düzenleme yıl sonunda Meclis’e gelecek Maliye Bakanı Naci Ağbal, taşeron işçilerle ilgili açıklamalarda bulundu. TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda taşeron konusuna soruları yanıtlayan Ağbal, bundan sonra da kamuda farklı noktalarda hizmet alımı yöntemiyle ihalelerin devam edebileceğini belirtti. Mevcut hizmet alımı kapsamında çalışan personelle ilgili bir düzenlemenin yakın zamanda yapılacağını dile getiren Ağbal, “Bundan sonra sınırlı da olsa bu uygulama devam ettiğinde buna ilişkin yetki alıyoruz.” dedi. Onlarca kamu kurumunun, yüzlerce taşra teşkilatının ayrı ayrı ihaleler yaptığını belirten Ağbal, burada kaynak kullanımında etkin olmayan işler yapıldığını ifade etti. Uygulamayla kimsenin ücretinin aşağı çekilmediğini vurgulayan Ağbal, kamu kurumlarında aynı işi yapanlar bakımından ücretlerin aynı düzeyde olmasını amaçladıklarını bildirdi. Bu maddenin getirilmesinin “taşeronlarla ilgili düzenlemenin geciktiği anlamına gelmeyeceğini” ifade eden Ağbal, taşeron düzenlemesiyle ilgili teknik çalışmaların tamamlandığını, düzenlemenin Ekonomi Koordinasyon Kurulunda ve Bakanlar Kurulunda görüşülüp Meclise sevk edileceğini söyledi. Düzenlemenin yıl sonuna kadar Meclise geleceğini belirten Ağbal, “Uzun bir kanun olmayacak. Belki en fazla 20 maddelik çerçeve bir kanun olacak. Hızlı şekilde Meclisten geçeceğini düşünüyoruz.” dedi. “Kapsamlı bir çözüm paketi oluşturmayı hedefliyoruz” Canlı yayında taşeron konusuna değinen Maliye Bakanı Naci Ağbal, “Taşeron işçilerin kadroya alınmasıyla ilgili çalışmalar öteden beri yaptığımız bir konu. Çalışma Bakanlığı’mız da bu konuda bir çalışma yaptı. Öncelikle ekonomi koordinasyon kurulunda ardından bakanlar kurulunda çalışmaları bir araya getireceğiz. Kapsamlı bir çözüm paketini oluşturmayı hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı. Taşeron işçiler için yeni model yolda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu taşerona kadro verilmesi konusunda açıklamalarda bulundu. AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısına gelişi sırasında gazetecilerden gelen soruları yanıtlayan Sarıeroğlu, taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin hangi aşamada olduğuna ilişkin soru üzerine “Çalışıyoruz, olgunlaştıktan sonra kamuoyuyla paylaşacağız. Detay vermeyelim, birkaç model üzerinde çalışıyoruz.” ifadesini kullandı. Başbakan Yıldırım’dan taşeron açıklaması Başbakan Binali Yıldırım, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu ile birlikte Türk-İş Başkanı Ergün Atalay’ı ziyaret etti. Görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Başbakan Yıldırım, taşeron işçilere kadro verilmesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Yıldırım açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Toplantıda iş hayatıyla ilgili meseleleri gündeme alma fırsatımız oldu. Görüişmelere KESK ve TOBB da katıldı. Çalışma hayatı ve iş hayatımızın yüzde 80’inin temsil edildiği bir toplantı oldu. Buraya gelip de taşeron konusunu konuşmamak olmazdı. Kamuda çalışan taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili bakanlıklarımız bir çalışma yürütüyor. Muhakkak bu meseleyi gündemden çıkaracağız ve taşeron olarak çalışanları statülerini kalıcı esasa bağlayacağız. Çalışmalar alternatiflerle tamamlanmak üzere. Önümüzdeki aylarda Bakanlar Kuruluna sonra da Ekonomi Koordinasyon Kuruluna gelecek.” Sarıeroğlu: Ciddi bir çalışma içindeyiz Eskişehir’de AK Parti kongresinde konuşan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, “Taşerona kadro” diye bağıran kadınlara seslendi. Konu hakkında çalışmaların yapıldığını ifade eden Sarıeroğlu şu sözleri söyledi: “Beklenti içinde birçok kesim var taşeronda çalışan arkadaşlarımız bunlardan en önemlisi. AK Parti olarak bugüne kadar ne söz verdiysek yerine getirdik. İnşallah taşerondaki kardeşlerimizin kamudaki istihdamları ile ilgili beklentilerini karşılayabilmek için yaklaşık bir aydır Maliye Bakanımızla çok ciddi bir çalışma içerisindeyiz. Bu çalışmamızı kısa süre içerisinde tamamlayıp kardeşlerimizle paylaşacağız. İnşallah sıkıntılarına, beklentilerine, taleplerine, ihtiyaçlarına yeni yasama döneminde, yeni yıla girmeden cevap vermiş olacağız, bunun da müjdesini vereyim.” Başbakan sonbaharı işaret etti Taşerona kadro konusunda açıklamalarda bulunan Başbakan Binali Yıldırım, “Gündemimiz gayet yoğun. Özellikle yaz aylarından sonra gündemimizin ağırlığını ekonomi oluşturacak. Ekonomi ile ilgili yeni programlarımızı uygulamaya koyacağız. Yaz sezonundan da istifade ederek hazırlık çalışmalarımızı yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı. Bu açıklama taşeron işçileri umutlandırırken, kadro konusunda sonbaharda adım atılacağı şeklinde yorumlandı. Yeni taşeron alımları yolda Sağlık Bakanı Recep Akdağ personel alımları konusunda yaptığı açıklamada, taşeron işçi alımı yapılacağını belirtti. 46 bin 500 personel alımı yapılacağını ifade eden Bakan Akdağ, bu alımların 16 bin 500’ünün sağlık personeli, 13 bininin doktor, 17 bininin ise şirket personeli olacağını ifade etti. Ancak henüz bu alıma dair ilan yayımlanmadı. Kamuda çalışan işçilerin zam oranı belli oldu Kamuda çalışan taşeron işçilerin toplu sözleşme görüşmelerinde hükümetin karşısına işçi tarafını temsilen çıkan Türk-İş görüşmelerde yüzde 18 zam istedi, ayrıca 2018 yılı için enflasyona artı 4 puan zam talebinde bulundu. Bu süreçte işçilerin maaşlarına iyileştirme talebi içeren maddeleri de hükümetin önüne süren Türk-İş teklifinde maaşı 2 bin 200 TL’nin altında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine 400 TL, 2 bin 200 TL ile 2 bin 500 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 200 TL iyileştirme yapılması istendi. Sendika; 2 bin 500 TL ile 2 bin 850 TL arasında olan işçilerin aylık brüt çıplak ücretlerine ise 100 TL artış istedi. Toplu sözleşme görüşmelerinde seyyanen zam konusuna da yer veren Türk-İş, yılın beşinci ayı içine bir defaya mahsus olmak üzere denge ödeneği olarak bin TL ödenmesini istedi. Yine sosyal yardım olarak ise 400-500 TL’lik ödeme, yemek parası ve giyim yardımı da talep edildi. (A24.com)