Tarım ve Orman Sektör değerlendirme toplantısı yapıldı

​Kayseri Ticaret Odası Konferans Salonu’nda düzenlenen Tarım ve Orman Sektör değerlendirme toplantısına, AK Parti Milletvekili Taner Yıldız, MHP Milletvekili Baki Ersoy, Vali Şehmus Günaydın,  Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Tarım Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Mümtaz Sinan, Hayvancılık Genel Müdürü, Zekeriya Erdurmuş, Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, DSİ Genel Müdürü Faruk Fıratoğlu, Tarım Reformu Genel Müdür Yardımcısı Muhammed Adak, BÜGEM Genel Müdür Yardımcısı Suat Yılmaz, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, TMO Genel Müdür Yardımcısı Ümit Orhan, ESK Genel Müdürü Osman Uzun, , Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar ve STK yetkilileri ve çok sayıda davetli katıldı.

Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy’un selamlama konuşmasının ardından Ticaret Borsası Başkanın Recep Bağlamış bir konuşma yaptı. Tarım İl Müdürü Mustafa Şahin çalışmalarla ilgili bir sunum yaparak “Bugün tarım ve hayvancılık yönündeki sorunlarımızı konuşarak 2023, 2053 ve 2071 hedeflerine yön vereceğimiz bir dönemi hep birlikte başlatmış olacağız. Kayseri dışarıdan bakıldığında bir sanayi şehri olarak tanımlansa da gerçek anlamda tam bir tarım ve hayvancılık kentidir. Bitkisel üretimde kabak çekirdeğinde ilk sırada yer almaktayız, çilek fidesi üretiminin yüzde 60’ı ilimizden gerçekleşmektedir ve çerezlik ay çekirdeğinde 2. Sırada Kayserimiz yer almaktadır. Şeker pancarı ve arpa üretiminde 4. sıradayız. Elma üretiminde 7. ve buğday üretiminde 16. sıradayız. Biz ülkemizin yavru alabalık ihtiyacının yüzde 40’ını karşılıyoruz ve bunu aynı zamanda ülkenin çeşitli noktalarına gönderiyoruz ve oradan da yurtdışına ihraç ediliyor. Ülkemizde tüketilen her 3 yumurtadan 1’i ilimizden ihraç edilmektedir. Katılımlarınızdan ötürü hepinize teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, MHP Milletvekili Baki Ersoy, AK Parti Milletvekili Taner Yıldız’ ın konuşmalarının ardından Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu konuşmalarında Tarımı olmayan ülkelerin balkonsuz eve benzeyeceğini belirterek ” Dünyanın bütün ülkelerinde beslenme, gıda ve sağlık kolları, önem sıralamasında ilk sırayı oluşturmakta. Bu bağlamda küresel ölçekte gıda, tarım ve hayvancılık sektöründe giderek öneminin arttığını daha da net bir şekilde her yıl görünmekte. Her seferinde ifade ettiğimiz gibi, bir devlet için gıda ve tarım ihtiyacı önümüzdeki süreçte savunma sanayiden daha da önemli bir hal alacağını ifade etmek isterim. Dünyayı doyuran ülkenin dünyanın lider ülkesi olacağını çok net bir şekilde göreceğiz. Şu da bir gerçek ki, tarımı olmayan ülkeler balkonsuz eve benzeyecekler. Bir şey eksik olacak ve bir şeyi gidermek için, bir başka ülkeye, bir başkasına ihtiyaç duymak zorunda kalacak. Türkiye olarak tarımsal hasılatta Avrupa’da ilk sıradayız. Bu da gerçek rakamlar. Dünyada 7.’yiz. yani bu sayıları toprak varlığı olarak değerlendirdiğimizde, toprak varlığı tarımsal alanda 17. sırada. Bu da şu demek, biz aslında fena değiliz ama çok daha iyi bir noktaya gitmemiz lazım ki nüfusumuz hızlı bir şekilde artmakta. Bu tabloda bize aslında arazilerimizi iyi kullandığımızı göstermekte” dedi

Tarım ürünlerinin ciddi şekilde istihdam oluşturduğu kaydeden Vali Şehmus Günaydın da, “Tarım sektörü ülkemiz açısından son derece önemli. Geçen yıl yaklaşık 169 milyar dolarlık bir ihracat yaptık. Bunun yaklaşık 22 milyon doları tarım ürünleri ve biliyorsunuz tarım ürünlerinde de ciddi şekilde istihdam oluşturduğu için, ülke ekonomimiz açısından tarım ve hayvansal üretim son derece önemli. Kayserimiz açısından değerlendirdiğimiz zaman, her ay iki tane ilçeyi ziyaret ediyoruz. Oradaki ilçe başkanlarımızla ve vatandaşlarımızla sohbet ediyoruz. Geçen hafta Yahyalı’ya giderek belediye başkanımızla konuştuk. Tarımsal üretimimizi bire bir takip ediyoruz ve her ilçemizde sahip olduğumuz avantajları konuşuyoruz. Alım heyetlerimizi bu sene Yahyalı’ya yönlendirdik ve elmanın kilosu geçen seneye göre güzel bir fiyat artışıyla dışarı satmakla karşı karşıyayız ve inşallah bu böyle devam eder. Tüketici ve üretici arsındaki dengeyi muhafaza etmemiz lazım” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından toplantı katılımcılarla soru cevap şeklinde devam etti.

Bakan Yardımcımız ve Genel Müdürümüz Kayseri’de

Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Genel Müdürü Bekir Karacabey, Bölge Müdürü Adnan Diltemiz ve diğer kurum amirleri ile sektör temsilcilerinin katılımı ile Kayseri Ticaret Odası konferans salonunda yapıldı.

Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısı Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun açılış konuşması ile başladı. Daha sonra sektör temsilcilerinin talep ve önerileri alınıp gerekli değerlendirmelerin yapılmasıyla sona erdi.

Genel Müdürümüz Kayseri’de

​Orman ​Genel Müdürü Bekir Karacabey Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme Toplantısından sonra Bölge Müdürlüğünü ziyaret etti.

Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Kayseri Orman Bölge Müdürlüğü yerleşkesinde Bölge Müdürü Adnan Diltemiz, Bölge Müdür Yardımcıları, Şube Müdürleri, Kayseri İşletme Müdürü ve Bölge Müdürlüğü Teknik elemanlarınca karşılandı. Genel Müdür, Sosyal tesisler toplantı salonunda Bölge Müdürü Adnan Diltemiz’den Kayseri Orman Bölge Müdürlüğünün tanıtımı ve çalışmaları hakkında kısa bir brifing aldı. Genel Müdürü Bekir Karacabey  ”Kayseri Orman Bölge Müdürlüğünün yeni yerleşkesinin hayırlı olmasını diliyorum, Bölge Müdürlüğü olarak yaptığınız çalışmalardan memnunuz araç, ekipman ve personel olarak takviyeler yaparak daha iyi duruma gelmenizi sağlayacağız başarılarınızın artarak devam etmesini bekliyoruz” dedi.

Toplantıya katılan personellere teşekkür eden Genel Müdür Karacabey çekilen hatıra fotoğrafından sonra ayrıldı.

Başkan Büyükkılıç, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ve Bakanlığa bağlı genel müdürler ile önemli bir toplantı gerçekleştirdi

BÜYÜKŞEHİR’DE TARIM VE HAYVANCILIK ZİRVESİ

 Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin Tarım ve Orman Bakanlığı’na bağlı tüm projelerini kapsayan önemli bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantıya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ile Bakanlığa bağlı 9 genel müdürlüğün yöneticileri katıldı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Makamında tarım ve hayvancılık zirvesi gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, 9 genel müdür ve yardımcılarıyla birlikte bu zirveye katıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı bürokratlarına Kayseri’de yapılan çalışmalar ve beklentilerle ilgili detaylı bir sunum yapan Başkan Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin tarım ve hayvancılığın yanı sıra turizm merkezi olması için yaptıkları çalışmalardan bahsetti. 16 ilçede önemli çalışmalar yaptıklarını dile getiren Başkan Memduh Büyükkılıç, Beydeğirmeni Hayvancılık Bölgesi konusunda önemli mesafeler kaydettiklerini ve 360 civarında parseli yatırımcılara verdiklerini söyledi. Hayvancılıkta kendisinden söz ettiren bir şehir olmaya gayret ettiklerini vurgulayan Başkan Memduh Büyükkılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı’na Beydeğirmeni bölgesinden yer verebileceklerini belirtti.

Kayseri Şeker Fabrikası ile Pınarbaşı ilçesinde yaptıkları Besi Çiftliği ve Çiftçi Eğitim Merkezi hakkında bilgi veren, Felahiye Toplu Ahır Projesi’nde de Şeker Fabrikası ile işbirliği halinde süt hayvancılığı yapmak üzere protokol yaptıklarını dile getiren Başkan Büyükkılıç, ilçelerde yapılan kesimhaneler, sulama tesisleri, hayvanlar için içme suyu tesisleri gibi destekler konusunda bilgi verdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükkılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan bekledikleri destekler konusunda da açıklamalarda bulundu. Başkan Büyükkılıç, tarım ve hayvancılıkla ilgili beklentilerin yanı sıra Bakanlığın sahasında yer alan Kapuzbaşı Şelalesi’nden de bahsederek Niyagara şelalesinin bir benzeri olan Kapuzbaşı’nın turizmde daha etkin olması için beklentilerini dile getirdi.

Başkan Büyükkılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın değerlendirme toplantısına katıldı ve “Kayseri İşini Bilir” sözüne eklemede bulundu

“KAYSERİ İŞİNİ BİLİR VE İŞİNİ TAKİP EDER”

Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın değerlendirme toplantısında Kayseri’nin tarım ve hayvancılığın da merkezi olabileceğini belirtti. Başkan Büyükkılıç, bu anlamda Kayseri’nin bazı beklentilerinin olduğunu ifade ederek bunların başında da Et ve Süt Kurumu’nun Kayseri’ye kesimhane kurmasının geldiğini söyledi.

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu’nun başkanlığında Bakanlığa bağlı 9 genel müdürlüğün bürokratlarının katılımıyla Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan toplantının ardından Ticaret Odası Konferans Salonu’nda sektör temsilcilerinin de iştirakiyle değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıya Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç’ın yanı sıra Vali Şehmus Günaydın, Önceki Dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, İlçe Belediye Başkanları, oda başkanları ve bürokratlar ile tarım ve hayvancılıkla ilgili sektör temsilcileri katıldı.

Toplantıda yaptığı konuşmada şehrin problemlerinin birebir konuşulması açısından böyle bir toplantı gerçekleştirildiği için Tarım ve Orman Bakanlığı’na teşekkür eden Başkan Memduh Büyükkılıç, Kayseri’de tüm kurum ve kuruluşların uyum içinde çalıştığını ve bunun da bereketi beraberinde getirdiğini belirtti. “Kayserili işini bilir” sözüne değinen ve Kayseri’nin kendi yağıyla kavrulmasının önemli olduğunu dile getiren Başkan Büyükkılıç, “Evet Kayserili işini bilir; ama bunun yanında işini de takip eder. Bugüne kadar yapılanlar güzel; ama yeterli değil. Daha fazlasını hak ettiğimizi biliyoruz. Kayseri denince akla sanayi ve ticaret gelir. Bunların yanında turizm ön plana çıktı. Ancak bunların yanında tarım ve hayvancılığın da merkezi olabiliriz. Bu anlamda 16 ilçemizin her birinde ayrı bir değer yatıyor. Bu güzellikleri artırmak, ülke ekonomisine katkıda bulunmak hepimizin görevi” dedi.

Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan toplantıda tarım ve hayvancılıkla ilgili projeleri Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu ve bürokratlarla paylaştıklarını dile getirerek Kayseri’nin bazı beklentilerinden de bahseden Başkan Büyükkılıç, “Et ve Süt Kurumumuzun Kayseri’de kesimhanesinin olmasını olmazsa olmaz gördüğümüzü bir kez daha vurgulamak istiyorum. Bu kesimhanenin çok büyük katkı sağlayacağına inanıyoruz” diye konuştu. Başkan Büyükkılıç, konuşmasında Bakanlığın bazı teşvikleriyle ilgili beklentileri de dile getirdi.

TARIM VE HAYVANCIĞIMIZIN KURTULUŞU MİLLİ TARIM POLİTİKASINA BAĞLI

Kayseri Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Recep Bağlamış, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Kayseri’de düzenlemiş olduğu “ İl Tarım ve Orman Sektörü Değerlendirme toplantısında bir konuşma yaparak Kayseri Tarım ve Hayvancılık sektöründeki yaşanan sorunları anlattı.

Toplantıya Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Mustafa Aksu, Vali Şehmus Günaydın, Önceki Dönem Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Büyükşehir Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy, İlçe Belediye Başkanları, Oda Başkanları, tarım ve hayvancılıkla ilgili sektör temsilcileri katıldı.

Başkan Bağlamış Kayseri’nin tarım ve hayvancılık sorunlarının birebir konuşulması açısından düzenlenen değerlendirme toplantısının çok önemli olduğunu belirterek şunları söyledi.

“ Türkiye’nin Pastırma- sucuk – kavurma merkezi olan ilimiz et üretiminin en fazla olduğu şehirlerden birisidir. Kayseri gerek büyükbaş hayvan sayısı gerek et üretimi noktasında önde gelen illerden olmakla birlikte ilimiz de maalesef Et ve Süt kurumunun bir kombinası bulunmamaktadır. Bu durum özellikle ilimiz de faaliyet gösteren besicilerimiz için büyük sıkıntılar oluşturmaktadır. Besicilerimiz ne yazık ki hayvanlarını değerinde satamamaktadır. Bunun sonucunda ilimiz de bir fiyat dengesi oluşturulamamaktadır. Yem fiyatların da %60 oranında artışa rağmen bugün et kesim fiyatları önceki döneme göre %10 oranında düşmüştür. Bu durum besicimizin sürekli zarar etmesine neden olmakta küçük ve orta ölçekli besicileri işlerini bırakma noktasına getirmektedir. Bir de bu sürece sürekli olarak et fiyatlarının yüksek olduğu gibi spekülatif haberlerle insanlar yanlış yönlendirilmesi eklenmektedir. Üreticilerimizin girdi maliyetlerini azaltacak çözümler getirilmediği sürece ithalatla bu sorunların çözülemeyeceği açıktır. Hayvancılık sektöründe yem, toplam üretim maliyetinin yaklaşık %75’ini oluşturmaktadır. Meralar bol miktarda ve düşük maliyetle kaba yem sağlanabilecek en önemli doğal kaynaktır, ancak mera alanlarımız disiplinsiz ve dikkatsiz kullanım neticesinde bozulmuştur. Meraların korunarak kullanılması sağlanmalıdır. Mera Islah Projeleri bir an önce hayata geçirilmeli  TMO ve diğer devlet kurumlarımız besicilere ucuz yem tedariki sağlamalı uzun dönemli yapısal reformlar için adım atılmalıdır.

Yine Son günlerde Tarım ürünlerinin üreticilerimize para kazandırmadığı bir gerçektir. Tarım ürünleri üzerindeki manipülasyonunun faturasının çiftçiye yansımaması lazım. Şu an girdilerle ürün fiyatları arasındaki makas, gün geçtikçe açılırken, çifti ve yetiştirici bir çıkış kapısı aramaktadır.

Artık Milli Tarım Politikasına geçilmeli, stratejik ürünler hususunda çalışmalar yapılması gerekmektedir.

Her bölgenin kendine has ürünlerine destek verilmeli, bölgesel üretime geçilmeli, kota sistemi oluşturmalı böylece bölgemizde ki çiftçi ve yetiştirici rahatlayacak, fiyat dengesinin doğru oluşması sağlanacaktır. Stratejik ve ekonomik ürünler önerilmeli, teşvik edilmeli ve endüstriyel ürünlerin ekimi de desteklenmelidir.

Planlama yapılırken bölgesel yapıya uygun bir şekilde planlanması, küçük aile işletmelerinin tekrar ilimiz de canlandırılması, orta ve küçük ölçekli işletmelerin büyük ölçekli işletmelere dönüşmesi için desteklerin arttırılması büyük önem arz etmektedir. Bu noktada Kayseri olarak bugüne kadar IPARD ve benzeri desteklerden hiç yararlanamadık. IPARD ve benzeri desteklemelerin dışında kalan ilimiz için Kırsal kalkınma destekleri noktasında pozitif ayrımcılık yapılması, Kayseri’ye yatırımların çekilmesi ve üreticilerin yatırımlarının teşvik edilmesi elzemdir, sayın bakanım ve ekibinden bu konuda özellikle desteklerini bekliyoruz.

Burada dikkat edilmesi ve hızlandırılması gereken bir konuda Arazi toplulaştırılmasıdır. Ortalama işletme büyüklüğümüz 60 dekardır. Ülkemizden çok daha küçük yüzölçümüne sahip İngiltere’de işletme büyüklüğü 538, Fransa’da 521, Almanya’da 457 ve İspanya’da 240 dekarı bulmaktadır. Ülkemizdeki bu ölçekli işletme yapısıyla verimli tarım imkanından söz etmemiz mümkün görünmemektedir. Arazilerin daha fazla bölünmesinin önüne geçilmeli, toplulaştırma çalışmalarıyla işletme büyüklükleri artırılmalıdır. Arazi toplulaştırmaları bir an önce yapılarak hem ekilebilir alanlar arttırılacak hem de verim artışı çiftçimizi ve bölgemizi rahatlatacaktır.

Tarım ve hayvancılıkta en önemli noktalardan birisi de gençlerin teşvik edilmesi olacaktır. Kayserimiz de Genç çiftçi ve besici yetiştirmek için yeni projeler üretilmeli, İl müdürlüklerimiz bünyesin de genç çiftçi besici meslek programları oluşturulmalı, tarım ve hayvancılıktan uzaklaşan genç nüfus bu alana iş gücü ve üretici olarak tekrar kazandırılmalıdır.

Tarım ve Hayvancılık için her bireyin ulaşabileceği faydalanacağı bir sistemin oluşturulması mikro çözümlerle başlar. Her il de özellikle Tarım hayvancılık merkezleri kurularak bölgesel ve yerel üretim dinamiklerinin belirlenmesi, üretim miktarlarının ve bütün tarım hayvancılık ile ilgili esaslar düzenlenerek bu merkezden illerimize yayılması gerekmektedir.

İlimiz de tarıma dayalı ihtisas OSB’leri kurulması ve Üretici-Sanayici entegrasyonu için gerekli fizibilite ve adımların hızla atılması gerekmektedir. Kayserimiz de Büyükşehir Belediyemizin başlattığı Bey değirmeni besi bölgesi gibi projelerin desteklenmesi ve hızlandırılması bunun yanında da bir an önce Organize seracılık bölgesi için çalışmalara başlanması gerekmektedir. Bakanlığımız da bu kapsamda ilimiz de kurulacak olan bu bölgeleri desteklemelidir. Bizler de bu anlamda elimizi taşın altına koymaya her zaman hazır olduğumuzu bildiriyoruz. Ülkemiz tarım ve hayvancılığının geliştirilmesi ve istenen düzeye gelmesi için var gücümüz ile çalışacağız.”