Tapular erkeklerde, evlilik cüzdanı kadınlarda

Tüm Dünyada ‘kadın-erkek eşitliği’ halen tartışma konusu. Türkiye’de ise çalışma hayatında, bürokraside, siyasette ‘kontenjan’ gibi. Nikahta ‘evlilik cüzdanı’nı alan kadınlar, Kayseri’de ev ve gayrimenkul tapularında yüzde 33’de kaldı. Türkiye’de bu rakam yüzde 37. Oysa, Türkiye kadınlara ‘seçme ve seçilme hakkı’nın verildiği, çalışma hayatında Dünyada ilk ülkelerden biri.

Dinimizin emrettiği, Türkiye Cumhuriyeti kurucusu büyük önder Atatürk’ün de Dünyada ‘seçme-seçilme ve çalışma hakkı’ tanıması ile bir ilk’e imza attığı ‘kadın-erkek eşitliği’ halen günümüzde tartışılıyor.

Nikahta ‘En iyi onlar saklar ve evin söz sahibi kadınlar’ diye teslim edilen ‘evlilik cüzdanı’ verilen kadınlarımız, başta gayrimenkul, ev ve işyeri tapuları olmak üzere önemli evraklarda oldukça geriden geliyor. Halen, alım-satım, erkek üstünlüğü gibi nedenlerden kadınlara bu konuda tam güven yok. Türkiye genelinde ev tapusu üzerinde olan kadın sayısı yüzde 37 iken bu rakam Kayseri’de 33’de kaldı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye genelinde, yaklaşık 96 milyonu erkeklerde, toplam 151 milyon 468 bin malik üzerinde 57 milyon 148 bin 995 arsa, işyeri, tarla, bağımsız birim mevcut. Kadınların  en yüksek tapuya sahip olduğu  Bayburt, Çankırı ve Burdur’da bu rakam yüzde 50’yi yine aşmıyor ve yüzde 43’te kalıyor. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde, kadınların adı neredeyse sonlarda.  Büyük şehirlerde bile kadınlar adına kayıtlı tapu sayısı üçte bir. Ancak kıyı bölgelerinde bu rakam yarının biraz altında. Isparta’da yüzde 42 olan kadınların tapu söz sahipliği oranı Kayseri’de yüzde 33, Hakkari’de yüzde 14.