SÜT DİŞLERİNİN ERKEN KAYBI GÖMÜLÜ DİŞLERE NEDEN OLUR

Küçük yaşlardaki çocukları diş hekimi koltuğuna oturtup, tedavilerini yapmak çok kolay değildir.

Bazı durumlarda tedavi genel anestezi altında yapılmak zorunda kalabilir. Tüm bu zorluklar göz önüne alınarak, çocukların ilk süt dişlerinin çıkmasından itibaren ağız ve diş bakımlarına büyük özen gösterilmelidir.

Süt dişlerinin erken kayıplarının oluşturabileceği olumsuzluklar ve süt dişlerinin korunmasına yönelik önlemler hakkında açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Diş Hekimi Venhar Susal Bahçeçioğlu şunları söyledi:” Süt dişleri normal dişlere oranla daha çok organik madde içerirler, bu nedenle daha kolay ve hızlı çürüyebilirler. Çocuklar, çürüğün erken dönemlerinde pek tepki vermezler. Çürük ilerledikçe, soğuya ve tatlıya karşı duyarlılık başlayabilir. Daha sonra çürük diş, çocuğa acı verir ve ağrı yapar. Ağrı, özellikle yemek yendiği zaman artar. Çünkü çürük içerisine giren yemek artıkları, dişin sinirlerine basınç yaparak ağrının artmasına neden olur.

Süt Dişlerinin Erken Kaybı Nelere Zemin Hazırlar?

Süt dişlerinin erken kaybı, özellikle arka azı bölgelerinde sürekli dişlenme sırasında bazı sorunlara neden olmaktadır. Çünkü dişin kaybedildiği boşluğa doğru komşu dişler zaman içerisinde kayarak bu yerin kapanmasına neden olabilirler. Bu durumda ileride yerine gelecek olan sürekli dişin çıkmayıp gömülü kalmasına ya da farklı bir yerden çıkarak hatalı kapanışların gerçekleşmesine sebep olabilir. Bu gibi hallerde de ileride ortodontik tedavi ( tel tedavisi) gereksinmesi kaçılmaz olur. Çeşitli nedenlerle erken bir süt dişi çekimi yapılmak zorunda kalınırsa, çekim boşluğunun yanındaki dişlerin kayması sonucu oluşan yerin kapanmasını önlemek içini sabit/hareketli yer tutucu apareyler(aygıt) yapılmalıdır.

Koruyucu Önlemler Diş Fırçalama

Dişleri korumanın en etkili yolu düzenli olarak diş fırçalamaktır. Çocuğun ağzında ilk süt dişi görüldüğü zaman diş fırçalamaya başlanmalıdır. Çocuk 6-7 yaşlarına kadar etkili bir şekilde diş fırçalayamamaktadır. Bu nedenle önce kendisi, daha sonra ebeveyni tarafından dişleri fırçalanmalıdır. Dişler düzenli olarak günde iki kere en az iki-üç dakika süresince fırçalanmalıdır.

Fissür Örtücü

Yaklaşık altı yaşında süt diş dizisinin arkasından 1.büyük azı dişi, çıkarken herhangi bir süt dişinin düşmesine neden olmaz ve aile tarafından çoğunlukla çıktığı fark edilmez. Bu dönemden itibaren, kalıcı azı dişlerine çürümemeleri için fissür örtücü adı verilen koruyucu uygulamaların yapılması önerilir. Fissür örtücüler dişlerin çiğneme yüzeylerindeki girinti çıkıntıların üzerini örtecek şekilde dişe hiç zarar vermeden uygulanır. Böylece diş çürüğüne neden olan bakterilerin buralara tutunmasına engel olunarak dişler korunmuş olur.

Yerel Fluorid Uygulaması

Dişlerin mine yüzeylerinin sağlıklı ve çürüğe dirençli olabilmesi için yerel fluorid uygulamaları önemlidir. Yerel fluorid uygulaması, özel kaşık ve jellerle çocuğa hiç rahatsızlık vermeden birkaç dakika içinde uygulanabilmektedir. Süt dişlerinin çıkması tamamlandıktan sonra (üç yaş) altı ayda bir yapılması uygun olur.”süt [640x480]