Suriyeli öğrenciler için koşuyoruz

İnsanlık tarihinin en önemli krizlerinden birine tanık oluyoruz. Savaş ve çatışmaların etkisiyle milyonlarca insan yaşadıkları toprakları terk etmek zorunda kalıyor. Suriye’den sadece Türkiye’ye gelen mülteci sayısı İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün Haziran 2016 verilerine göre 2.8 milyonu aşmış durumda…
Göç yolları kilometrelerce irili ufaklı ayak izleri ile dolu. Bu güç günleri aşabilmek için dayanışmak ve çalışmak zorunda olduğumuzu biliyoruz. Bir dayanışma örneği olarak Türkiye ve Dünya’nın çeşitli coğrafyalarında, yollarda kilometrelerce koşarak mülteci sorununa yönelik bir farkındalık yaratmayı amaçlıyoruz.
Suriye’deki iç savaştan kaçarak gelen göçmenlerin çoğu zorlu yaşam koşullarında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor. Pek çoğu savaş, göç ve zorlu yaşam koşullarının ortaya çıkardığı ruhsal sorunlar için desteğe ihtiyaç duyuyor.

Bu ihtiyaçların karşılanabilmesi için Türkiye genelinde travma ve göç konusunda yetkin ve yeterli donanıma sahip ruh sağlığı çalışana ihtiyaç var. Mültecilere hizmet sunumunda, aynı kültürü ve aynı dili paylaşan Suriyeli hekim, psikolog ve diğer ruh sağlığı uzmanlarına gereksinim çok büyük.
Suriyeli ve aynı zamanda mülteci olan sağlık çalışanlarının bu konulardaki yetkinliğinin arttırılmasının, pek çok göçmene yarar sağlayacağını biliyoruz.

Bu nedenle, koşarak Suriyeli hekim ve ruh sağlığı uzmanlarının gereksinim duydukları eğitimi almalarına destek olmayı hayal ediyoruz. Koşarak yaratacağımız farkındalıktan doğacak destekleriniz, onların Bilgi Üniversitesi Travma ve Afet Ruh Sağlığı Yüksek Lisansı veya Sertifika Programlarına “burslu” olarak kayıt yaptırabilmelerini sağlayacak. İzinleri olursa, burs kazanan öğrencilerin kendi öyküleri de dahil, diğer “göç ve yol öykülerini” sizlerle paylaşmayı hedefliyoruz.
Desteklerinizi aktarabileceğiniz hesap bilgileri Maya Vakfı tarafından sağlandı. Vakıf yönetici ve ilgililerine hem destekleri hem de göçmenlerle ilgili yaptıkları çalışmalar nedeniyle çok teşekkür ederiz.
Geçtiğimiz yıl 21 Mayıs’ta Çin Seddi’nde başladığımız yolculuğa bu yıl ABD’de 5 Kasım’da gerçekleştirilecek New York Maratonu ile devam edeceğiz. Bu ikinci 42 kilometreden sonra önümüzde mülteciler için birlikte koşacağımız binlerce kilometrelik yol var. Bu yollarda irili ufaklı ayaklarımızın çoğalmasını düşlüyoruz. Türkiye’de ve başka diyarlarda göçmenlerle dayanışalım, bize güç verin, göç yolları için koşalım, yollar bitsin, yarınlara geçit olsun…
Aşağıda bu yılki koşumuzu desteklerseniz eğitimine katkıda bulunacağınız arkadaşımız Bayan’ın özgeçmişini göreceksiniz.
Bayan Hakki Şam Üniversitesi’nde psikoloji lisansı ve ruh sağlığı yüksek lisansı yaptı. Suriye’deyken Suriye’de yerinden edilmiş kişiler ve Iraklı mültecilerle çalıştı. Suriye’den ayrıldıktan sonra çalışmalarını Kilis’te Suriyeli mülteciler ile sürdürdü. Bayan, psikolojik destek ve vaka yönetimi konusunda görev aldığı pozisyonlar yanında bu alanda görevli takımları yönetti. Klinik psikoterapist olarak yurttaş meclisleri ve MSF projelerinde görev alan Bayan travma ve afet yönetimi alanlarında doktora düzeyinde çalışmak üzere henüz İstanbul’a taşındı. Destekleriniz Bayan’ın çalışmaları ve onun ileride ulaşacağı mültecilerin hayatlarını etkileyecek.
Bize verdiğiniz güç, onların yüklerine omuz vermemize yardımcı olacak