Son torba yasa ile neler olacak?

Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen tasarı, TBMM Genel Kurulu’nda yapılan tümü üzerindeki oylama ile kabul edildi. Cumhurbaşkanının onayının ardından yürürlüğe girecek yasa ile 1 Ocak 2018’den itibaren meyve suyu nektarları, gazozlar ve limonatadan da yüzde 10 ÖTV alınacak.

Bazı Vergi Kanunları ile Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı’nın, TBMM Genel Kurulu’nda 4 ret oyuna karşılık, 232 oyla kabul edildi.

Kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen kanun ile getirilen bazı düzenlemeler şöyle:

Motorlu Taşıt Vergileri bin 300 ve altı araçlar için yüzde 15, diğer araçlarda ise değerleri üzerinden yüzde 10 arttırılacak.

Kurumlar Vergisi 2018, 2019 ve 2020 yılları için yüzde 22 olarak uygulanacak.

Özel iletişim Vergisi yüzde 7,5 olarak belirlenecek.

Vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri sonucu lehe alınan paralar, Bankacılık Sigorta Muamele Vergisi’nden muaf tutulacak.

Şans oyunları ile yarışma ve çekilişlerde kazanılan ikramiyeler için veraset ve intikal vergisi yüzde 10 yerine yüzde 20 olarak uygulanacak.

FATİH projesi kapsamında yapılan mal ve hizmet alımları, vergi ve benzeri mali yükümlülüklerden istisna tutulacak.

İmalat Sanayi yatırım kapsamındaki inşaat harcamalarında KDV iadesi uygulaması, 2018 yılında da devam edecek.

Emlak Vergisi Kanunu’na eklenen geçici madde ile takdir komisyonlarınca 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin, 2017 yılında uygulanan birim değerlerin belirli bir yüzdesini geçmemesi sağlanacak. Takdir komisyonlarınca 2017 yılında 2018 yılı için takdir edilen asgari ölçüde, arsa ve arazi metrekare birim değerlerinin 2017 yılı için uygulanan birim değerlerinin yüzde 50’sinden fazlasını aşması durumunda, 2018 yılına ilişkin bina ve arazi vergi değerlerinin hesabında, 2017 yılı için uygulanan metrekare birim değerlerinin yüzde 50 fazlası esas alınacak.

Makaronlar da sigara ve diğer tütün mamulleri gibi ÖTV kapsamına alınacak.

1 Ocak 2018 tarihinden itibaren sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içerecekleri, soğuk çay, meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alınacak.

Sebze suları, yüzde 100 meyve suları, doğal minarelli doğal maden suyu ile üretilmiş, tatlandırılmış, aromalandırılmış meyveli-gazlı içecekler (meyveli soda) ise yasa ile getirilen ÖTV kapsamı dışında tutuldu.

Asgari ücret, net 1.404 TL’nin altına düşmeyecek şekilde düzenleme yapılacak.

Milli Sivil Havacılık Güvenlik Kurulu oluşturulacak.

Terörle Mücadele Kanunu’nda yapılan değişiklikle, kanun kapsamında istihdam hakkı bulunan hak sahipleri için yaş sınırı aranmayacak.

Kamu ihalelerinde kefalet sigortaları kapsamında düzenlenen kefalet senetleri, teminat mektubu gibi işlem görecek.

2017 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu net borçlanma limiti yükseltilecek.

Günün Yirmi Dört Saate Taksimine Dair Kanunu’nda yapılan değişiklikle, Bakanlar Kurulu, 1 saati aşmamak kaydıyla ileri saat uygulaması yapmaya yetkili olacak. Böylece yaz saati uygulaması kalıcı hale gelecek.

Belediyeler ve bağlı kuruluşların ile sermayesinin yüzde 50’sinden fazlası belediyelere ait şirketler ile İl Özel İdareleri, ödemekle yükümlü oldukları, özelleştirme işlemleri sırasında TEDAŞ’a devretmiş alacakların Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınmak suretiyle hesaplanacak tutarın ilk taksiti, 2018 yılının Ocak ayından başlamak üzere 24 ayda yirmi dört eşit taksitte ödeyecekler.

1 Ocak 2018’de yürürlüğe girecek olan Esnaf ve Ahilik Sandığı aidat uygulamasının başlangıç tarihi,  2020 tarihine kadar ertelenecek. Turizm yatırımcıları kira sürelerini 49 yıla uzatabilecek, isterlerse tesislerin olduğu yerleri satın alabilecek. (Gıda Hattı)