Son kararname…(Köşe yazısı 03.06.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ

davutgulec@hotmail.com

11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün görevini devretmesinden hemen sonra ‘zirve’ yapan ‘Kayseri Valisi görevinden alınacak’ gibi ‘önerme ve hedef gösterme dedikoduları’ nihayet gerçekleşti.

Yaklaşık bir ay önce Kalp hastanesinde ‘genel kontrol’ için gelmişti, sonrasında görüştük.

O gün ‘Bugün görevden alınacak’ dedikodusu yaygındı.

Bence soyadı gibi ‘Düzgün, mütevazi, devlete, millete daha çok yararının olması için gece-gündüz çalışan, her kesimin davetlerine katılmak için çaba gösteren’ biri.

Bilgi kirliliğinin oluşmaması için basının her zaman yanında oldu.

İlk doğru bilgileri o kendisi verdi ya da açıklama yaptırdı.

‘Ben ulaşamadım, görüşemedim’ diyen yalan söyler.

Eşi Gül hanımda öyle.

İçişleri Bakanlığı’nın Valiler Kararnamesi, gece yarısı yürürlüğe girdi.

Buna göre; 22 vali merkeze alındı

24 ile yeni vali atandı.

26 il valisi de kendi içerisinde yer değiştirdi.

Orhan Düzgün merkeze alınırken Malatya Valisi Süleyman Kamçı Kayseri’ye atandı.

Trabzon doğumlu olan 60 yaşındaki Süleyman Kamçı, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilimler Fakültesi mezunu. Bingöl, Çanakkale ve Gaziantep’ten sonra iki yıl önce Malatya’ya atandı. Evli ve 2 çocuk babası.

Bu kararnamede dikkatimi çeken bir şey oldu.

Kayseri’den giden İbrahim Halil Çomaktekin

Iğdır Valisi Davut Haner merkeze alındı.

Sinop Valiliğine atanan Türkiye’nin mevcut tek kadın Valisi Yasemin Özata Çetinkaya yerini korudu.

Melikgazi eski Kaymakamı, Keçiören Kaymakamı Nusret Dirim Bartın Valiliğine terfi etti.

Kayseri’ye ‘Özel görevle’ geldiği iddia edilen, giderken ‘Önemli olan insanların çamurlaşmaması’ diyerek o dönem devletin bir numarasına bile meydan okuyan, basını hiç sevmeyen Şerif Yılmaz Kütahya’dan Burdur Valiliğine getirildi.

Ben, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün eşi Hayrünisa Gül’ün kitap kampanyasındaki başarı ile Ordu’dan Kayseri’ye gelmesine öncülük ettiği Valimiz Orhan Düzgün ile ilgili bu köşede birkaç kez ‘Kayseri için bir şans’ demiştim.

Çünkü  geldiği ilk günden itibaren ‘insanları, aykırı ve uçuk fikirleri seven, gittiği her yeri inceleyen, araştıran, bilgi alan, soru soran,  makam ve mevki sevdalılarını huzursuz ederek çalıştırmaya teşvik eden’ Vali Düzgün, o günden bu güne Kayseri’de yapılmayan bir çok başarıya imza attı.

Tecrübesi nedeniyle Kayseri’nin Kültür ve Turizmini renklendirdi, canlandırdı. Bunun için her zaman turizmcilerin yanında oldu, davet etti, gezdirdi, Ulusal ve Uluslararası tanıtılmasında önemli rol oynadı.

Zaten ‘Turizm rotaları ve yürüyüş parkurları’ kitabı başta olmak üzere, hazırlattığı yayınlar, gösterdiği çabalar bile; çoğu sadece ‘koltuk dolduran, oturmaktan, makam saltanatı ile gezmekten yorgun düşen’ göstermelik kamu personeline ‘şamar’ niteliğinde.

Kamu görevinde ‘duygusallık’ olmaz.

Sayın Valimiz Orhan Düzgün’ün dediği gibi ‘Vatan toprağı bir bütün. Nerede görev verilirse orada alnımızın akıyla görevimizi yaparız. Kimseye kırgınlığımız, küskünlüğümüz, dargınlığımız olmaz. Önemli olan gidince eserlerin ve anıların kalması ve konuşulması.Bende bunun için büyük çaba gösterdim.’

Daha öncede sık yazdım.

Ben gazeteciliğe 1974’de adım attım. O günden bu güne bir çok Valimizi tanıdım. Halen Yüksel Çavuşoğlu, Bedri Eser, Mevlüt Çetinkaya ve Mevlüt Bilici’yi konuşmayan yoktur.

Son olarak merkeze alınsa da Valimiz Orhan Düzgün’ü tanımakta beni mutlu etti.

Görev yaptığı yerlerdeki gazeteci arkadaşlar, yeni Valimiz Süleyman Kamçı’nın da tecrübesini anlatıyor. Kuralcılığı, bazen katılığı, iktidara yakınlığı, basına hoşgörüsünü de söylüyorlar.

Şimdilik kızağa alınan Valimiz Orhan Düzgün’ün önümüzdeki günlerde daha iyi yerlere geleceğine inanırken, yeni yaşamında ‘başarılar temenni ediyor’ yeni Valimiz Süleyman Kamçı’ya da ‘hayırlı olsun, Kayseri’ye hoşgeldiniz’ diyorum.