Şiddetli Horlama,Uyku Apne Sendromunun En Sık Görülen Belirtilerinden Biridir

horlama [640x480]Horlama, tıkanmaya yatkın bir hava yolunun belirtisidir. Gerçekte, horlama sesi, daralmış hava yollarında vücudun fazlasıyla çaba harcayarak nefes almaya çalışmasından kaynaklanmaktadır. Horlama her zaman masum değildir; bazen yaşamı bile tehdit edebilen “uyku apnesi” denilen tehlikeli bir hastalığın belirtisi olabilir.

Tıkayıcı uyku apne sendromu ile ilgili açıklama yapan Acıbadem Kayseri Hastanesi Kulak, Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr.Muammer Karagöz şunları söyledi:

“Tıkayıcı Uyku Apne Sendromu Nedir?

“Apne” Yunanca’da “nefessizlik” anlamına gelir. “Tıkayıcı Uyku Apne Sendromu” uyku sırasında tekrar eden nefes durmaları ile karakterize bir hastalıktır.

Nefes durmaları sırasında kandaki oksijen düzeyi azalır ve her apnenin ardından saniyeler süren kısa bir uyanıklık dönemi olur. Apneler gece boyunca onlarca defa tekrarlayabilir. Bu şekilde her gece onlarca defa hatta yüzlerce defa uyanan uyku apneli hastalar sık uyku evrelerine geçemezler. Ertesi sabah yorgun uyanırlar.

Şiddetli horlama uyku apne sendromunun en sık görülen belirtilerinden biridir. Horlama bazen komşuların duyabileceği şiddette olabilir. Horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi, apnelerin varlığını gösterir.

Uyku apneli kişilerde;

*Sabahları yorgun uyanma,

*Ağız kuruluğu,

*Baş ağrısı,

*Gündüz aşırı uyku hali,

*Kilo alma,

*Depresyon,

*Unutkanlık,

*Dikkat eksikliği,

*Kolay sinirlenme,

*İş veriminde azalma,

*Cinsel isteksizlik

*İktidarsızlık görülebilir.

Uyku apnesinin neden olduğu sorunlar

* Uykuda ani ölüm

* Beyin, damar tıkanıklıkları ve inme

* Uykuda kalp krizi ve kalp damar hastalıkları

* Kalp yetersizliği

* Hipertansiyon

* Kalp ritim bozukluğu

* Kalpten akciğere giden damarın hipertansiyonu(pulmoner hipertansiyon)

* Diabetes Mellitus(şeker hastalığı)

Hastalık Nasıl Tanınır?

Uykuda solunum bozukluklarının tanısı polisomnografi adı verilen bir uyku seti ile konur. Polisomnografi ile uyku evreleri, uyku sırasında kaç kez nefes durması olduğu ve uykunun nasıl etkilendiği, yine uykuyu bölen diğer durumlar (periyodik bacak hareketi sendromu gibi) tespit edilir. Bir gecelik uyku kaydının ardından konuyla ilgili doktorlar, testi yorumlar, eğer apne varsa şiddetine göre en uygun tedaviyi belirtir.

Tedavi Süreci

Tıkayıcı uyku apne sendromunun tedavisi, hastanın yaşam stili ve hastalığın ağırlığı göz önüne alınarak belirlenir. Tedavi, tıkanıklığa yol açan nedenin ortadan kaldırılmasıyla sağlanır.Hastaya apne esnasında devreye giren ve hava pompalayan CPAP cihazı önerilmektedir. Fakat hastalar bu cihaza büyük oranda uyum sağlayamamaktadırlar.

Apnenin Ameliyatla Tedavisi

Tıkayıcı uyku apnesinde hastanın eğer varsa önce burunla ilgili problemi düzeltilir. Sonrasında, hastanın bademcikleri büyükse ve solunum yollarını daraltıyorsa bademcikleri alınır. Bademcikler büyükse alındığında önemli ölçüde düzelme görülmektedir.

Dil kökünün normalden fazla büyük olduğu durumlarda solunum yollarını  daraltmasını azaltmaya yönelik müdahaleler de yapılabilmektedir. Bu müdahalelerde dil kökü büyümeleri, dil kökü hacminin özel yöntemlerle küçültülmesi şeklinde yapılmaktadır. Bu özel yöntemler dil kökü ameliyatları ya da plazma kinetik yöntemle küçültmedir.

Başka bir alternatif yöntem olarak son zamanlarda yaygın kullanıma başlayan ve sonuçları itibariyle daha iyi olan DİL KÖKÜ ASKISI (LİNGUAL SUSPANSİYON) yöntemi uygulanmaktadır. Apne düzeyi ne olursa olsun tıkanmayı açması nedeniyle başarılı bir uygulamadır. Bu yöntemde dil kökü öne doğru çekilmekte ve askı dikişiyle çene ucuna bağlanmaktadır. Yaklaşık 1 saat süren operasyonda dilin geriye kaçıp solunum yollarını kapatması engellenmektedir. Bir günlük yatıştan sonra hasta taburcu edilmektedir.

Yumuşak damağa yönelik müdahalelerde ise damağı yukarı kaldırma ve  arkadan öne doğru çekme şeklinde yöntemler uygulanmaktadır.”

Bir yanıt yazın