Sesimizi duyan var mı? (Köşe yazısı 24.10.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Kayseri’de en verimli ve sulak tarım arazileri hızla bir bir betonlaşıyor.

Mera alanları, kağıt üzerinde işlevini kaybediyor.

Üreticiler bankalara, sulama birliklerine, elektriğe, mazota, ödeyemedikleri borçlardan üretmekten vazgeçiyor.

Zaten çevre illerin aldığı destek ve teşvikleri göremeyen Kayseri avazı çıktığı kadar ‘Sesimi duyun artık’ diye bağırsa da kimseye sesini duyuramıyor.

Şimdinin milletvekilleri kendilerine sürekli ‘önceki dönem bakan’ dedirtirken, önceki dönem evi bile Kayseri’de olmayan bazı milletvekilleri ise müteahhitlerin ve paranın çok olduğu yerlerin sosyal tesislerinden pek çıkmıyor.

Kayseri kaybetmesinde kim kaybetsin?

***

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı kısa adı KOP olan Konya Ovası Projesi, Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı (KÖSİP) Aksaray, Karaman, Kırıkkale, Kırşehir, Nevşehir, Niğde ve Yozgat’ta İl Özel İdareleri, Konya’da ise Büyükşehir Belediyesi ve Konya Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğiyle modern sulama sistemlerini bir bir hayata geçiriyor.

Ciddi su kayıplarının ve israflarının yaşandığı mevcut açık kanal sulama şebekelerinin kapalı borulu sisteme dönüştürülmesi ve depolama tesislerinin, göletlerin inşa edildiği KOP KÖSİP kapsamında 2011-2019 yılları arasında 778 adet projeye 729 Milyon TL destek verildi ve 121 bin hektar tarım alanı modern sulama sistemlerine kavuşturuldu.

Bölgenin sahip olduğu su kaynakları varlığı ile toprak kaynakları varlığı arasındaki dengesizliğin son yıllarda kullanılabilir su potansiyeli aleyhine bozulduğunu sonucunda ise tarımsal ve çevresel sürdürülebilirliğin tehdit seviyesine geldiğine dikkat çeken KOP İdaresi Başkanı İhsan Bostancı, “Küresel iklim değişikliği etkilerinin en çok hissedildiği bölgede, kullanılabilir su varlığı dikkate alındığında, tarımsal üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması için tarım sektöründe köklü bir değişime gidilmesi gerekmektedir. Tarımsal sulamada yaşanan sıkıntılar ve kırsalda hayatın zorlukları göçü beraberinde getirmektedir. Yaşanan göç ile bölge tarım bölgesi olma özelliğini gün geçtikçe kaybetmekte ve tarım nüfusu azalmaktadır. Özellikle tarımın geleceği olan genç nüfusun göç ediyor olması ilerleyen zamanlar için büyük tehdit oluşturmaktadır. Bölge’nin mevcut sulanan alanlarında kullanılan suyun yüzde 60’ı yeraltı suyundan karşılanmaktadır. Bu yoğun kullanım sebebi ile Konya Kapalı Havzasında yeraltı su seviyesi her yıl ortalama olarak 2-3 metre civarında düşmektedir” diyerek bu konunun önemine dikkat çekti.

Kayseri bu projeler içinde bile yer alamadı, cezalandırıldı, itilip-kakıldı.

***

DSİ Genel Müdürü Mevlüt Aydın, Türkiye’de suyun dörtte üçünün sulamada kullanılmakta olup bu yüzden sulama tesislerini inşa ederken en modern ve tasarrufu en yüksek yağmurlama ve damlama sistemleri tercih ettiklerine dikkat çekti. Yağmurlama sulamalarda % 35 damla sulamalarda ise % 65 oranında su tasarrufu sağlandığını da belirten Aydın, modern sulama ile tarımda sağlanan verim artışları,  üretim deseninin çeşitlenmesi, çiftçi gelirlerinde doğrudan ve dolaylı artışa neden olduğunu, kırsal kalkınmanın hedeflerinden olan yoksulluğun azaltılması amacına hizmet ettiğini, yaşam standardını yükselttiği için göçü önlediğini açıkladı.

Kayseri’de 15 Mayıs’ta başlayan sulama sezonun 30 Eylül’de tamamlandığını belirten Genel Müdür Aydın, ’2019 yılı sulama sezonunda Kayseri ve ilçelerinde toplam 435 076 dekar tarım arazisi sulanmıştır. Yapılan sulu tarım ile 2019 birim fiyatları ile ülkemiz ekonomisine 783.136.800,00 TL katkı sağlanmıştır” dedi ve tarım arazilerinin suya kavuşmasını, kapalı sistem sulamanın yaygınlaşmasını ve sulamada su tasarrufu sağlanmasını önemsediklerinin altını çizdi.

Rakamlar, şehirler ve projeler ortada, Kayseri var mı yok mu belli değil.

***

Orman Genel Müdürlüğü, 11 Kasım 2019’da 81 ilde 11 milyon fidanın toprakla buluşturulacağını açıkladı.  ‘İyi Bir Gelecek, Doğadan Gelecek’  bakış açısıyla NDesign, Çevre Kuruluşları Dayanışma Derneği (ÇEKUD) ile bir işbirliğine girerek 10 farklı bölgede hatıra ormanı oluşturuyor. NDesign Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Güleç, “ Her bir fidanın, umutlarımızla birlikte yeşerip büyümesini, yeni nesillere, tabiatın hediyesi olmasını dileriz” dedi, şunları söyledi.

“Tüm müşteriler, çalışanlar ve çözüm ortaklarının bu projeye destek vermelerini bekliyoruz. Biz sadece iyi ürünler geliştirmek ve üretmek için değil daha iyi bir dünya ve daha mutlu hayatlar için de çalışıyoruz. Hayatı zenginleştirmek, mutlu nesiller ve iyi bir gelecek için projeler üretiyor ve biz diyoruz ki, hep birlikte daha iyi bir gelecek bizlerin çabasıyla gelecek. Hedefimiz ülke sınırlarımız içerisinde 10 değişik bölgede birer hatıra ormanı oluşturmak. İlk hatıra ormanımızı Çanakkale ilinden başlayarak gerçekleştiriyoruz. Orman Genel Müdürlüğümüzün, ihtiyaç önceliğine göre belirleyerek, diğer 9 ilde de çalışmalarımıza devam edeceğiz. Her bir fidanın, umutlarımızla birlikte yeşerip büyümesini, yeni nesillere, tabiatın hediyesi olmasını dileriz.”

***

Kayseri Türkiye ve Dünyada güya yeşil alanı çok yerlerden biri.

Kesilmekten ve taşınmaktan yorgun düşen ağaçları korumak ‘Anıt ağaç’ için ciddi bir adım atın. Hem cins hem genel ağaç numarası verin. Betonlaştırdığınız şehir merkezinde ağaçlık ve yeşil alanları çoğaltın. Hiç olmazsa, NDesing ve ÇEKUD ve benzeri kuruluşlar ile işbirliği yaparak ‘çanağın çukuru’ndaki Kayseri’nin bir nebze nefes almasını sağlayın ve havasını temizleyin.

Üretimden uzaklaşan Kayseri’yi de daha fazla betonlaştırmayın, taşlaştırmayın, doğallığını koruyun.

Zaten, konservatuvarın paralı yapılması ile kültür-sanattan, Erciyesspor’dan sonra borçlarla boğuşan Kayserispor’un da durumu ile spordan uzaklaşan Kayseri için artık bir şeyler yapın..

Sesimizi siz duyun bari…