Sabancı Vakfından 9 Yeni Sosyal Sorumluluk Projesine Hibe

zSabancı Vakfı, 2014 yılında Toplumsal Gelişme Hibe Programı(TGHP) kapsamında hibe vereceği yeni projelerini açıkladı. Son 7 yıldır kadın, genç ve engellilere yönelik sivil toplum kuruluşlarının projelerine hibe veren Vakıf, 2014 yılında 9 yeni projeyi daha hibe programına dahil ederek destek verdiği proje sayısını 46’ya çıkardı. Söz konusu projelere 1 milyon 350 bin lira kaynak ayıran Vakfın, bugüne kadar Toplumsal GelişmeHibe Programı kapsamında verdiği toplam hibe tutarı da bu yılla birlikte 8 milyon TL’yi aştı.

Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında Vakıf olarak destek oldukları sosyal sorumluluk projeleriyle ilgili bilgi verdi. 2006 yılında Vakıflarını yeniden yapılandırarak insanların hayatında olumlu değişimler yaratacak toplumsal programlar hayata geçirdiklerini ifade eden Sabancı, bu noktada en önemli paydaşlarının sivil toplum kuruluşları olduğunu belirtti. Sabancı, “Çünkü, toplumsal gelişmenin en önemli göstergesi olan; her kesimin temel haklarını koruyan, eşitlikler sunan, katılımcı ve demokratik bir toplum yapısının toplumun tüm katmanlarına yayılmasında sivil toplum kuruluşları önemli bir rol oynuyor. Kimi gençlerin toplumsal hayata katılımı için; kimi engelliler ile ilgili bir konunun politikalara dahil edilmesi için; kimi ise kadınların ekonomik ve sosyal olarak güçlenmesi için çalışıyor. Tüm bu çalışmaların temelinde toplumsal gelişme var. Katılımcılığın yaygınlaşması, eşitliğin sağlanması ve demokrasinin derinleşmesi var.” dedi.

Sabancı Vakfı Genel Müdürü Zerrin Koyunsağan da aile vakfı olarak düzenledikleri hibe programları ile 72 ilde 70 binden fazla insanın hayatına dokunduklarını vurguladı. Hibe programlarını özellikle, kadın, genç ve engellileri odak noktasına alarak geliştirdiklerini belirten Koyunsağan, “Kadınlar, gençler ve engelliler toplumda eşit fırsatlardan yararlanamıyor ve toplumsal hayata aktif olarak katılamıyorlar. Oysa katılımcı bir toplum; algılarımızdaki engellerin kalktığı, ön yargılarımızı yıktığımız ve farklılıklara saygı gösterdiğimiz bir toplum demektir. Bu yıl yine bu konulara odaklanan, sürdürülebilir ve model olabilecek nitelikte projeler seçmeye özen gösterdik.” diye konuştu.

KADIN, GENÇ VE ENGELLİLERİ HEDEFLEYEN 9 YENİ PROJE

Sabancı Vakfı’nın 2014 Toplumsal Gelişme Hibe Programı kapsamında destek verdiği 9 proje için Türkiye’nin 63 ilinden 325 proje başvurusu yapıldı. En çok başvuru alınan bölgeler sırasıyla; Güneydoğu ve Doğu Anadolu, Marmara ve İç Anadolu bölgeleri oldu. Vakfın bu sene hibe desteği vereceği sivil toplum kuruluşları ve projeleri şöyle:

KAMER Vakfı Siirt Şubesi’nin ‘O Köy Bizim Köyümüzdür’ projesi; Siirt ve Batman’ın köylerinde kadınların yaşadıkları sorunları ortaya koyacak ve eğitim hakkı, erken evlilikler ve namus cinayetleri ile ilgili yerel paydaşları bilgilendirecek.

Muş Kadın Çatısı Derneği’nin ‘Çocuk İstismarına Dur De’ projesi; Muş’ta, erken yaşta evlilikler konusunda farkındalık çalışmaları yapacak, rehber öğretmenler aracılığı ile sorunun çözüm yollarını okullarda arayacak.

Anne Çocuk Eğitim Vakfı’nın ‘Kırsalda Genç Kadınların Güçlendirilmesi’ projesi; Kayseri, Adana ve İçel’in köylerindeki kadınlara Dere Tepe Eğitim Programı ile çocuk gelişimi, sağlık, iletişim ve kadın hakları konusunda eğitim verecek.

Bilgi Üniversitesi Sosyoloji ve Eğitim Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin ‘Eğitim Ortamında Engelli Ayrımcılığı ile Mücadele’ projesi; engellilerin eğitim alanında yaşadıkları ayrımcılığın önüne geçilmesi için öğretmenler ve engelli ayrımcılığı konusundaki uzmanların alternatif ders etkinlikleri üretmesini ve bu etkinliklerin sınıflarda uygulanmasını sağlayacak.

Eğitimde Görme Engelliler Derneği’nin ‘Engelli Üniversite Öğrencileri Konseyi’ projesi; Türkiye genelinde, engelli üniversite öğrencilerinin sorunlarını tespit ederek, çözüm önerileri geliştirecek.

Ulusal Down Sendromu Derneği’nin ‘Hoş Geldin Bebek’ projesi; İzmir’de, down sendromu ile ilgili sağlık personeline ve ailelere yönelik bilgilendirme çalışmaları yapacak, downsendromlu aileleri destekleyecek.

Toplumsal Haklar ve Araştırmalar Derneği’nin ‘Engelli Hakları İzleme Grubu’ projesi; Türkiye’de eğitim, sağlık, istihdam ve erişim konusunda engellilere ilişkin mevzuat ile uygulama arasındaki farklar ortaya konacak.

Hayat Sende Gençlik Akademisi Derneği’nin ‘Etiketsiz Eğitim’ projesi; geçen seneki çalışmanın bir devamı olarak, devlet korumasında yetişen gençlerin eğitim sisteminde karşılaştığı etiketlemeyle mücadele için öğretmenlere yönelik bir farkındalık çalışması yapacak.

Engelli Kadın Derneği’nin ‘Engelli Kadınların Hak Temelli Mücadele Adımları’ projesi; engelli kadınlara yönelik ayrımcılıkla mücadele etmek hedefiyle bilinçlendirme çalışmaları düzenlemeye devam edecek. Bu seneki çalışmalar Çanakkale ve İçel’de gerçekleştirilecek.