Risk almayı keşfetmek..(5) (Köşe yazısı 26.12.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

‘Kayseri’yi keşfet’ derken sadece olaya bir organizasyon gözü ile bakmak istemediğimi hatırlatmak isterim. Çünkü Kayseri’de, Türkiye’de, atalarımızın ayak bastıkları yerlerde öyle bir günde, 1 ayda, 1 yıl da gezilecek, görülecek yerler değil.

SAHRAP SOYSAL:“Keşfet” programı çerçevesinde 41 gazeteciyle 41 kere maşallah Kayseri’ye çıkarma yaptık. Son 5 yıldır Anadolu’yu neredeyse karış karış gezdiğim için arkadaşlarım bana ‘Anadolu Kraliçesi’ adını yakıştırdı. Kayseri’nin ünlü yazlık bölgesi Talas’ta bağ evlerinin arasında, belediyenin restore ettiği tarihi konağa geldiğimde herkesin pastırmayı leblebi çekirdek gibi yediğini gördüm. Üzerine de Kayseri’ye özgü “gılaburu” meyvesinden hazırlanan şifa dolu, böbrek taşı düşürücü meyve suyunu içiyorlardı. Hemen masaları dolaşıp kısa bir Kayseri mutfağı bilgisini verip yerime geçtim. “En iyi yaptığımız şey yemeği yedirir, misafiri iyi ağırlarız” diyen Kayseri Belediye Başkanı Mustafa Çelik aynı zamanda müthiş bir gurme. Tanıştıktan 5 dakika sonra bana mantarlı sucuklu bir kahvaltılık tarif verip, pekmez üretimiyle, elma reçeli yapımıyla ilgili püf noktalarını anlattı.
Birlikte sunumunu yaptığımız pirzolalı, antrikotlu ve bol sebzeli “fırın ağzı” muhteşem bir lezzetle damak hafızamızda baş köşeye yerleşti. Büyükçe bir bakır tepsisinin altına yayılan, antrikot, domates, biber, sarımsak ve kuyruk yağı üzerine dizilen kuzu pirzolaları 3.5-4 saat odun fırınında pişmişti. Anadolu’nun en eski kebap-fırın yemeklerinden olan “Pehli”nin bir başka versiyonu olan Kayseri usulü fırın ağzı, misafirlere sunulan en değerli yemektir Kayseri’de. Bol yağıyla pide hamurunu yumuşatıp, lezzetlendiren “Develi cıvıklısı” ise kıymalı pide klasmanında Samsun pidesiyle yarışır kıvamdaydı. Kayseri’nin içine tahin katılarak yapılan kıymalı tandır böreği ise benim için hep su böreğinden çok daha özel ve sofistike bir lezzet olmuştur. Ancak yerken hissedebileceğiniz börek katmanları arasındaki tahinin kıymayla bütünleşen muhteşem lezzeti belki de sizi su böreğinden vazgeçirebilir.

Hamur işi konusunda, Anadolu’nun en uzman, en becerikli, en hamarat kadınları tartışmasız Kayseri’den çıkar. Su, tuz, un gibi basit bileşenleri olan bir hamuru yoğurur, açar, yağlar, kıvırır, tekrar rulo yapar ve kırk takla attırarak size bir anda 10 çeşit farklı hamur işi yemeği çıkarırlar. Hiç üşenmez, ayakta kaldığı saatlere aldırmaz, suratını asmaz ve işini çok iyi yapar.
Su böreği, tandır böreği, yağlama, kıvırtma, yağ mantısı, peravu mantısı, katmer, kete, gözleme, erişte, tepsi mantısı, baklava, hakırdaklı pide, kuru börek, kravat böreği, bazlama, halka, kare makarna bir çırpıda aklıma gelenler. Siz ne isterseniz onu yiyin ama benim favorim Kayseri’nin bağ kültüründen gelen yağlamadır. İncecik açılıp ateşte kızartılmış şebit yufkalarının arasına koyulan domatesli, kıymalı sosla kat kat üst üste dizilen seyretmelik bir hamur işi düşünün. Üzerine de koyu kıvamlı koyun yoğurdu koydunuz mu tam bir lezzet bombası oluşuyor. Hamur işi sevenler için bir cennet olan Kayseri’den hepimiz birkaç kilo olarak döndük.

Gidilen memleket Kayseri olunca herkesin dilinde sucuk, pastırma ve mantı vardı. Bense bir yemekçi olarak “pastırma, sucuk en iyi nasıl pişirilir”i öğrenme peşindeydim. Neyse ki çarşıdaki esnaf tüm sorularımı cevaplayacak kadar bilgiliydi. Eğer sucuklu yumurta yapacaksanız önce sucuğu çok ince olmayacak şekilde dilimleyip tavaya koyun. 2-3 yemek kaşığı su ekleyip kısık ateşte sucuklar suyu çekip yağını vermeye başlayıncaya dek 2-3 dakika pişirin. Şimdi tereyağı ve zeytinyağını ekleyip birkaç dakika içinde yumurtayı kırın. Hemen bir kapak kapatın ki yumurta çabuk pişsin. Sıkı sıkı tembih ettiler. Sakın sucuğu çok pişirmeyin lastik gibi olur. Tüm bu işlemler en fazla 7-8 dakika sürmeli.

Pastırmalı yumurta için pastırmaları kuşbaşı et formunda doğrayın. Tavada tereyağını eritip pastırmaları koyup, iki dakika kadar karıştırıp pişirin. İşte burada önemli bir nokta var. Eğer pastırmaların üzerine birkaç damla limon sıkarsanız hem tuzunu alır hem de daha çıtır olur. Şimdi artık yumurtayı ekleyebilirsiniz. İşin ehli kişilerden tarif almanın sevinciyle otele dönerken, cevizli çemenin reçetesini de bir dahaki Kayseri ziyaretime bırakmıştım. ‘Zenginlikler şehri’

BURAK COŞAN: ‘Keşfet’ programlarının 8’incisi Hatay, Aydın, Mersin, Gaziantep, KKTC, Edirne ve İzmir’den sonra Kayseri’de düzenlendi. ….Dev yazar kadrosuyla çıkarma yaptığı kentte Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, “Kayseri olarak türlü zenginliklerin üzerinde oturuyoruz. Doğal güzelliklerimiz, mutfağımız, gönlü zengin insanlarımız ve turizm bölgelerimiz var. Şimdi onları tanıtma ve pazarlama zamanı. 6 bin yıllık tarihi bir mirasa sahibiz. Doğal güzelliklerimiz, mutfağımız, gönlü zengin, misafirperver, hayırsever insanlarımız var. Erciyes gibi Allah’ın lütfü bir dağımız var. Ticaret şehriyiz, eğitim şehriyiz, sağlık şehriyiz. Saymakla bitmez. Bu kadar güçlü bir şehrimiz var ama bilinirlikte, tanınmada olması gereken yerde değiliz. Bütün bu özelliklerimizle turizmden yeterli payı alamıyoruz. Hem ulusal pazarda, hem uluslararası pazarda turizmde yeteri kadar tanınmadığımızı anladık. Tanıtımın önemini, pazarlamanın önemini iyi bilirim. İyi bir ürününüz varsa reklam ve pazarlama ile o ürünün iyi olduğunu dünya âleme reklam etmelisiniz. ‘Ambalaj sessiz satıcıdır’ derler. Kayseri gibi, Erciyes gibi bir ürün var şimdi onu paketleyip ekonomik bir ürün haline getirip raflara koymak lazım. Her tur operatörünün, her acentenin satabileceği en iyi ürün olarak raflarına koymamız gerekiyor. Bunun için ne yapmamız gerek, tabii ki tanıtım ve reklam. Sizler de bunun için buradasınız. Hep birlikte bu güzel ürünün tanıtımını yapacağız inşallah, basınımızın gücü yanımızda olursa en iyi şekilde tanıtırız Kayseri’yi. Fazla bir şey istemiyoruz. Kayseri’nin var olan değerlerinin anlatılması yeter. TÜRSAB üyesi olan değerli dostlarımız yani acentelerimizi de Erciyes ve diğer turizm değerlerimizi birlikte pazarlamaya, hayırlı bereketli kazançlar sağlamaya davet ediyoruz. Türk turizmin sadece deniz, güneş ve kumdan ibaret olmadığını, kültür turizmini, sağlık turizmini ve tabii ki kış turizmini de birlikte pazarlamamız gerektiğini hep söylüyoruz. İşte imkân. Kültür, sağlık, ve kış turizmi paketinin hepsinin birden bulunabileceği bir şehir Kayseri. Acenteler ürünlerimiz kataloglarına koysun ve turizm sezonunu 12 aya uzatalım. Çok değerli bir ürünü hep beraber kazandıralım bu sektöre” dedi.