‘Örnek ve model’ Avrupa şehri’nin Erciyes’ten görünen havası

Bu fotoğrafları bugün Erciyes Hisarcık kapıda gerçekleştirilen, Türkiye Kayak Federasyonu Kayseri Alp Disiplini kayak, snowboard ve kayaklı koşu yarışmalarında ‘Ulusal hakem’ olarak görev aldığım sırada çektim.
Laf açıldı mı ‘Kayseri ‘Örnek, model, modern, tam bir huzur Avrupa şehri.’
Kayseri’nin o güzelim havasını bu hale getirmek için karar alıp uygulayanlar acaba geceleri rahat uyuyabiliyor mu?
Birilerinin ‘kazanma hırsı’ ile ‘çanak’ içindeki Kayseri’yi, çevre tepelerine 15’er kat beton diktirerek daha da çukurlaştıranlar, havanın temizlenmesini sağlayan rüzgarın yönünü bile engelleyenler, vicdanlarda bunun hesabını nasıl verecek? Ya, buna çanak tutanlar, alkışla şakşak yapanlar, tırtıkçı çıkarları için taklalar atanlar, yeşil katliamına seyirci kalanlar, verimli arazileri betona çevirenler, ‘siyaset, iktidar gücü’ diyerek istediklerini bugün yapanlarla, çocukları, torunları tarih önünde kafalarını önlerine düşürmeden yürüyebilecekler mi?
Kayseri’de hava kirliliği ile yıllardır mücadele edilir ama bu konuda pekte başarılı olunamaz. Kışın kaliteli kömür kullanımının teşvik edilmesi, şehre kaçak kömür girişinin engellenmesi gibi tedbirler alınmasına ve doğalgaz kullanımının yaygınlaşmasına karşın, hava kirliliği henüz istenilen seviyeye inmedi. Am aksine kirlilik nefes aldırmaz hale geldi.
Kayseri şehir merkezine özellikle şu günlerde yüksek tepelerden bakıldığında, gri ton ağırlıklı değil, şehrin binalarını bile göstermeyecek şekilde simsiyah kalın örtüyü görmek mümkün. Kayseri Ovası’nın çukurda kalması, şehrin; güney, güneydoğu ve doğu taraflarının dağlarla çevrili olması, diğer yönlerinin çok katlı binalara teslim edilmesi hava akımını engellemekte ve bu da hava kirliliği ile mücadelede istenilen hedeflere ulaşılmasını olumsuz yönde etkiliyor.
Bilim insanları, çözüm yolları olarak, doğalgaz kullanımının yaygınlaştırılması, kükürt ve kurşun oranı düşük yakıt kullanılması, toplu taşım araçlarının tercih edilmesi, ağaçlandırma çalışmalarına hız verilmesini öneriyor. Ayrıca Hava Kirliliği İle Mücadele’nin, Kayseri’nin öncelikli sorunlarından biri olmasını da. Aksi takdirde asit yağmurlarından dolayı cilt kanseri ve doğal bitki örtüsünün yok olması, yine hava kirliliğine bağlı olarak akciğer kanseri, nefes darlığı gibi sağlık ve çevre sorunlarında artış görüleceğini tekrarlıyorlar.
Kağıt üzerinde ‘Kayseri havası’ konusunda güya ödül bile alıyor. Gelişmiş ülkelerde kükürtdioksit sınır değeri 150, duman ise 75-80 mikrogram arasında olmalı. Kayseri’nin bu değerleri, yıllardır kat kat üzerinde seyrediyor ama gizleniyor. Birileri ‘şov’ yapma uğruna bu şehrin geleceği ve insanlarının sağlığı ile oynuyor.