Önemli olan hayata geçirmek…(Köşe yazısı 02.07.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Kayseri ‘güya’ medeniyetler’ ve ‘Avrupa, Türkiye’ye ornök-model şehir.’

Ancak uygulamaya baktığınızda, Türkiye’nin ‘köklü medeniyet şehri’ özelliğinide hızla kaybediyor.

Yapılan hizmetler bir bir ‘özelliği’ olmayan klasik yatırım ve hizmetler gibi.

Yıllardır Kayseri’nin atılım yapması için gerçekleştirilen toplantılar, sempozyumlar, çalıştaylar, öneriler, girişimlerdende sonrasında pek sonuç alınamıyor.

Geçtiğimiz hafta sonu Hem ‘sağlık turizmi çalıştayı’ hem de  ‘Anadolu güneşi elektrik üretiyor’ etkinliği gerçekleştirildi.

İki etkinliği de yakından takip ettim. Bu iki toplantıda konuşulanlar, tespitler, önerilenler hayata geçirilse ‘Kayseri para basma makinesi’ şehir gibi olur.

Benim umudum var mı diye sorarsanız ‘yine lafta kalır. Sadece ‘dırdır-vırvır’ gibi sözde.

Umarım iki toplantıda alınan kararlar hayata geçerde bende bu kez utanırım.

***

Kayseri Valiliği,  Büyükşehir belediyesi, Uluslararası Sağlık Hizmetleri A.Ş., Kayseri Ticaret Odası, Erciyes Üniversitesi ve Anadolu Sağlık Turizmi Derneği’nin de destek verdiği çalıştayda ilk paneli ‘turizm’ konusunda uzman Kayseri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kurtuluş Karamustafa yönetti.

Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilaver Tengilimoğlu, “Türkiye’de ve Dünyada Sağlık Turizmi”,

Prof. Dr. Ayfer Uyanık ‘turizmi hukuku’, Ticaret Bakanlığı’ndan Hüseyin Sağmak ‘devlet destekleri’ni anlatarak, önerilerini söylediler, soruları yanıtladılar.

Sağlık turizmini yakından ilgilendiren, tarihi, doğal güzelliklerle bütünlük ve sağlık kuruluşlarını gezilerden sonra 8 maddede ‘sonuç bildirgesi’ açıklandı.

Bu sonuç bildirgesinde, yıllardır Kayseri’de konuşulan ve bir türlü çözümlenemeyen, Erkilet havalimanının yetersizliği, hastane ve sağlık kuruluşlarının sınıflandırılmaması, termal turizminin tanıtılmaması, Kapadokya, Erciyes, Kapuzbaşı, Soğanlı harabeleri, Sultansazlığı kuş cenneti gibi tarihi ve doğal güzelliklerin iyi tanıtılmaması gibi bir çok önemli tespit yer aldı.

Ayrıca, çalıştayın amacının, ilgili tüm kuruluşlarla bilgi paylaşımı sağlayarak sağlık turizmi konusunda aktif kuruluşların sayısını artırmak ve başta sağlık camiası olmak üzere bölgenin turizmine ve ticaretine katkıda bulunmak olduğu vurgulandı, problemler, çözüm önerileri ve geliştirilmesi gereken konularla ilgili değerlendirmeler yapıldı.

Çalıştayda  “Sağlık Turizmi Yönetmeliği’nin Değerlendirilmesi”, “Fizik Tedavi ve Termal Sağlık Turizmi”, Sağlık Turizminde Destinasyon İmajı ve Markalaşma”, “Yaşlı Bakımı ve Sağlık Turizmi”, “Kayseri’de Ulaşım, Konaklama, Turizm”, “Sağlık Turizminde Kayseri ve Kapadokya Entegrasyonu”, “Sağlık Turizminde Gastronomi ve Tamamlayıcı Alternatif Tıp” ve “Sağlık Turizminde Eğitim”i ele alındı.

Umarım, bu tespitler giderilirde  Kayseri ‘Sağık turizm merkezleri’nden biri olur.

***

Kayseri’de altıncısı yapılan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı desteği ile gerçekleştirilen, Güneş  Enerjisinden Elektrik Üretimi konusunun ele alındığı ‘Anadolu güneşi elektrik üretiyor’ buluşması ve fuarındada, yatırımcılar için güzel öneriler, fikirler dile getirildi.

Geçtiğimiz yıllara göre katılımın gözle görülür azınlıkta, insanların biraz ürkek yaklaştığı bu toplantıya, Bakanlığı temsilen Dr. Oğuz Can, eski bakan Taner Yıldız’da katıldı.

Hes  Kablo yurtiçi satış ve pazarlama müdürü İsmail Avcı, ‘enerji yatırımlarınızda güven veren ortağınız’

Konar enerji iş geliştirme direktörü Attila Yapar, ‘çatılarda GES’, Loggma  kurucu ortağı Mustafa Ozan Tuncan, ‘solarify: yapay zeka ile ges’lerde verim artışı’, Kaco inverter Türkiye müdürü Nedret Ünlü, ‘doğru inverter seçimi’ Royalstar enerji  firma sahibi Salam Atıyah Kurjı Al Janabı ‘güneş enerji sistemi üzerine kontrol senkranizasyon çözüm önerisi’, Pratikus genel müdürü Abdurrahman Merzifonluoğlu,            ‘ges çatı tasarımları ve kurulumlarında dikkat edilmesi gerekenler’, Sader şirket müdürü Sadettin Ersoy, ‘akü’ Kotra sigorta genel müdürü Osman Tüken, ‘ges ve enerji santralleri sigortaları’, Yılkomer genel müdürü Serdar Aksoy, ‘solar çatı uygulamalarında yıldırımdan korunma, ag parafudr ve topraklama’ gibi konuları anlatarak, sunumlar yaptı, Sektör temsilcisi firmalar ile yatırımcılar arasında ikili görüşmeler sağlandı.

Bu toplantılarda dikkatimi çeken konu ise, yenilenebilir ve sürdürülebilir enerji ve kaynakları yatırımlarında birilerinin ekmeğine ‘yağ’ sürüldüğü,  destek ve teşvik verildiği iddia edilen yatırımcı ve vatandaşların önlerinin ise kesilerek zarar ettirildiği. Yani geçmişte bu tip toplantılardan sonra yatırım yapan insanların şevklerinin kırıldığı, bankalara teslim oldukları,  konut çatılarının GES için standartlara uymadığı ‘bir daha bu işe girersem’ dediklerine tanıklık ettim. Zaten katılımın ‘cılız’ olmasının nedeni ‘kötü ekonomi’ninde etkisiyle buydu.

***

İki toplantıya da katılarak konuşmalar yapan, Kayseri’ye yatırım yapmak isteyenlerin her zaman yanında olduklarını, destek vereceklerinin altını çizen Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı ve Kayseri ve Civarı Elektrik Türk A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Memduh Büyükkılıç, Türkiye’nin kurulu güç anlamında dünya sıralamasında 12’inci sırasında ve ‘tam bir güneş cenneti’ olduğunu, ‘Sağlık turizmi’ içinde Kayseri’nin önemini, tecrübesini dile getirdi.

Yenilenebilir enerjinin gerek çevre, gerek dönüşüm, gerekse dışa bağımlılık açısından önemli olduğunu ifade eden Başkan Memduh Büyükkılıç, Kayseri’nin bugün 319 MW kurulu gücü olduğunu belirterek, “1 adet biyokütle, 1 adet rüzgar enerjisi, 2 adet doğal gaza dayalı kojenerasyon, ve 348 adet güneşe dayalı olmak üzere toplam 367 adet lisanssız elektrik üretim tesisi bulunmaktadır. Amacımız bunların sayısının artması yönünde gayret göstermektir. Güneş enerjisi öncelikle yüksek potansiyeli, kullanım kolaylığı, yenilenebilir ve çevre dostu özellikleri ile diğer yenilenebilir enerji kaynaklarına göre daha hızlı bir şekilde yaygınlaşabilecek niteliktedir. Güneş ışınlarını elektrik enerjisine çeviren tesis sayısı hızla artmaktadır. Bu da Türkiye’nin elektrik enerjisi potansiyeline önemli katkı sağlayacak ve ilerleyen süreçte ithalatı da azaltacaktır. 2018 yılı sonu itibarıyla Türkiye’nin toplam enerji üretiminin yüzde 6’sı güneş enerjisi santrallerinden sağlanmıştır” dedi.

Yaşarken, bu iki toplantıdan çıkan sonuçlardan hangileri kısa sürede tamamlanıp hayata geçirilecek onu da ‘lafta, kağıt üzerinde kalmazsa’ hep birlikte ‘umarım’ göreceğiz.