MESANDER KAYSERİ – “OSB NEREYE GİDİYOR?” RAPORU

mesander [640x480]Kısa adı MESANDER olan Müteşebbis Sanayici ve İşadamları Derneği Başkanı Ahmet Bağçovan, OSB’deki fabrikalarda SSK’sız çalışmayı talep eden işçiler olduğunu belirterek, MESANDER’in “Kayseri Organize Sanayi Bölgesi nereye gidiyor?” raporunda bu durumun sebeplerini irdelediklerini söyledi.

Bağçovan, rapordan çarpıcı tespitleri kamuoyu ile paylaştı. İşte raporun “İşçiler neden SSK’sız çalışmak istiyor?” başlıklı bölümü:

İŞÇİLER BORÇ BATAĞINDA

Kalifiye eleman konusunda sorun yaşanan Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde sosyal güvencesiz işçi çalıştırılıyor olması acı bir gerçek iken bu durumun sebepleri sorgulandığında ortaya çıkan tablo içler acısıdır. Sanayicilerimiz, her geçen gün artan SSK’sız çalışma talepleri ile karşı karşıyadır. Bu durumun işçilerin adeta borç batağında olduğunu da gözler önüne sermektedir.

TESPİT ETTİĞİMİZ SORUNLAR

Ekonomide zorlu bir dönem geçiren ülkemizde bu durum sanayicilerimiz kadar işçilerimizi de olumsuz etkilemektedir. Bir yanda SSK’sız ve kaçak işçi çalıştıran işletmeler varken diğer yandan sanayicilerimiz SSK’sız çalışma taleplerini sorguladıklarında acı tabloyla karşılaşmaktadır. Birçoğu borçları nedeniyle icralık olan vatandaşlar SSK’lı çalışmaları durumunda maaşlarından kesinti olacağı gerekçesiyle sosyal güvencesiz çalışmak istemektedir. Şehrimizde artan boşanma olayları nedeniyle nafakadan mahrum kalmak istemeyen bayanlar da sosyal güvencesiz çalışmayı talep etmektedir. Bunun yanısıra merhum babasının emekli maaşından faydalanmak isteyen hanımlar, devletten engelli yakınına bakmak gibi çeşitli yardımlar alan vatandaşlar da sosyal güvencesiz çalışmayı talep etmektedir. SSK yaptırmak yerine SSK’ya verilecek paranın maaşına eklenmesini talep edenlere de rastlanmaktadır. Önceden işçilerin fabrikadan alacağı olurdu şimdi işçiler çalıştıkları fabrikalarda 3-5 maaş içeri girmiş durumda.

ÇÖZÜM ÖNERİLERİMİZ

İşçilerin yüzde g 70-80’inin borç kıskacında olduğu bir dönemde ekonomiyi yönetenlerin bu durumu mercek altına alarak işçileri borçtan kurtarmak için formül geliştirmeleri gerekmektedir.

Kredi kartı, g telefon gibi borçlanmalar nedeniyle maaşlarının haczedilmemesi için SSK’sız çalışma talep eden işçiler zaten asgari geçimle yaşıyor. Emekli maaşlarına haciz uygulanamadığı gibi asgari ücretle geçinmeye çalışanların maaşlarına da haciz konulmaması gibi tedbirler düşünülmelidir.

Hırsızlık, gasp, g yağma gibi asayiş olaylarındaki artışta, boşanmaların artmasında ekonomik sıkıntıların ne denli etkili olduğu TÜİK tarafından ortaya konulmalı, sorun analiz edilerek çözüm önerileri geliştirilmelidir.

Devlet tarafından g yapılan çeşitli yardımların, boşanma sonucu belirlenen nafakanın asgari ücretle çalışanlardan kesilmemesi için tedbirler alınmalıdır.

İşverenlerimiz, g sosyal güvencesiz işçi çalıştırmaları halinde yaşayabilecekleri sıkıntıları göz önünde bulundurarak bütün çalışanlarını SSK’lı olarak çalıştırmalıdır. SSK yapma SSK’ya vereceğin paranın yarısını bana ver diyenlere zaafı olan sanayicilerimiz de herşeyden önce işletmeleri için bu durumdan kaçınmalıdır.

Bir yanıt yazın