Kıyaslama..(Köşe yazısı 27.12.2018 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Yapılan araştırmalar, Türkiye’nin ve Dünya ile kıyaslamalarını, yaşamsal göstergelerini daha net ortaya koyuyor. İşte, Ajans Press, PRNet, ITS Medya’nın son 5 araştırması.

EN ÇOK HARCAMA YÜKSEKÖĞRETİME YAPILDI

2017 yılında eğitime yapılan harcamalar belli olurken, toplamda 176 milyar 452 milyon harcanan tutardan en çok yükseköğretime para ayrıldığı görüldü.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, 2017 yılında eğitime harcanan toplam paranın 176 milyar 452 milyon lira olduğu görüldü. Böylelikle 2016 yılına göre yüzde 9,8 artış gösteren eğitim harcamalarının yüzde 74,5’inin devlet tarafından finanse edildiği saptandı.  Öğrenci başına en çok harcamanın ise yükseköğretime yapıldığı görülürken, harcama tutarının 13 bin 652 TL olduğu kaydedildi. Geçen yıl ortalama öğrenci başına harcanan tutar ise 8 bin 111 TL olarak belirlendi.

2017 yılında eğitim başlığı altında 900 bin 126 haber yansıması tespit edildi. 2018 yılındaki haber yansımaları kontrol edildiğinde, haber sayısının bir milyonun üzerine çıktığı görüldü. Geçtiğimiz yıl en çok harcamanın yapıldığı yükseköğrenim ise yazılı mecralarda 6 bin 631 haber yansımasıyla konuşuldu.

TÜRKİYE’NİN YAŞ ORTALAMASI 30,9

2018 verilerine bakıldığında Türkiye’nin yaş ortalaması 30,9 olarak görülürken, en genç yaş grubuna sahip ülkenin15,4 ortalamayla Nijerya’nın olduğu saptandı.

CIA verilerinden ve medya yansımalarından da derlediği bilgilere göre, Türkiye’de yaşayan vatandaşların yaş ortalamasının 30,9 olduğu görüldü. Türkiye’yi bir üst sıradan Azerbaycan takip ederken 31,4 yaş ortalamasına sahip olduğu saptandı. Bununla birlikte en yaşlı nüfusa sahip ülke Japonya olarak görülürken, 47,3 yaş ortalamasıyla listenin başına yerleştiği kaydedildi. Buna karşın dünyanın en geç nüfusu Nijerya’da görüldü. Nijerya’nın yaş ortalaması ise sadece 15,4 olarak kayıtlara geçti.

Araştırmanın yapıldığı 2018 yılı içerisinde, demografik yapı başlığı altında 6 bin 697 haber çıkışı tespit edildi. Geçtiğimiz yıllara bakıldığında, 2017’de 7 bin 119, 2016’da 6 bin 369, 2015’te ise 5 bin 730 haber yansımasının yazılı mecralarda yer aldığı görüldü.

KADINLAR ERKEKLERDEN UZUN YAŞIYOR

Dünya üzerindeki tüm ülkelerde kadınların erkeklerden daha uzun yaşadığı görülürken, Türkiye’de kadınların erkeklere oranla ortalama 6,1 yıl daha fazla yaşadığı saptandı.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye’de kadınların erkeklere oranla 6,1 yıl daha fazla yaşadığı görüldü. Dünya genelindeki tüm ülkelerde doğuştan beklenen yaşam süresine bakıldığında kadınların daha uzun ömürlü olduğu kaydedildi. Yaşam sürelerindeki farka bakıldığında ise Rusya’da kadınların erkeklere oranla 10,8 yaş fazla yaşadığı saptanırken, en çok farkın burada olduğu gözlendi. Rusya’yı 10,5 ile Litvanya, 10,4 ile de Belarus takip etti. Türkiye’de doğuştan beklenen kadınların yaşam süresi ise 79,4 olarak kayıtlara geçti.

2018 başından beri doğum ve ölüm başlıkları altında 189 bin 129 haber çıkışı tespit edildi. Sağlıklı yaşam başlığı altında ise yılbaşından beri 19 bin 892 haberi yazılı mecralarda yansıma bulduğu görüldü.

EN YÜKSEK İŞ MEMNUNİYETİ LÜKSEMBURG’DA

2018 yılının son çeyreğine bakıldığında dünya genelindeki çalışanların yüzde 74’ü teknolojinin artan etkisini fırsat olarak gördüğü ortaya çıkarken, Türkiye’de bu oranın yüzde 86 şeklinde gerçekleştiği saptandı. İş memnuniyeti en yüksek olan ülkeler incelendiğinde ise Lüksemburg’un yüzde 72’yle bu alanda liderliği göğüslediği belirlendi.

Randstad’ın Workmonitor Raporu verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, Türkiye’nin yüzde 86’sının teknolojinin artan etkisini fırsat olarak gördüğü saptandı. Bu sıralamaya ise yüzde 93 gibi bir oranla Çin birinci sıradan giriş yaparken, ortalama yüzde 74 orana sahip globalin üstünde yer aldığı görüldü. Ranstad verilerinden derlenen bilgilere göre, yılın son çeyreğinde Avustralya, Kanada, Almanya, Macaristan, Yeni Zelanda ve Türkiye gibi ülkelerde iş memnuniyeti artış gösterirken; Çin, Norveç ve ABD’de azaldı. Memnuniyetin en yüksek olduğu ülke Lüksemburg olurken, sırasıyla Norveç, Yeni Zelanda, Malezya, Belçika, İsveç, Yunanistan ve Birleşik Krallık takipte olan ülkeler oldu.

2018 yılı genelinde, çalışma hayatı ile ilgili 6 bin 795 haber çıkışı tespit edildi. Yazılı mecralara yansıyan haberler incelendiğinde en çok konuşulan başlıkların; asgari ücret, mobbing, çalışma saatleri, ödeme düzensizliği/ödeme yetersizliği olduğu görüldü.

AVRUPA’NIN EN YOĞUN TRAFİKLİ ŞEHİRLERİ BELLİ OLDU

Avrupa kentleri arasında trafiği en yoğun olan şehirler belli olurken, İstanbul’un bu listenin dördüncü sırasına yerleştiği görüldü.

Inrix verilerinden ve medya yansımalarından derlediği bilgilere göre, İstanbul, Avrupa kentleri arasında trafiği en yoğun olan dördüncü şehir olarak belirlendi. Listenin başına yerleşen şehir ise Moskova oldu. Moskova’yı ikinci sıradan en yoğun trafikle Londra takip ederken, üçüncü sıraya Paris’in yerleştiği görüldü. Araştırma trafiğin en yoğun olduğu saatler baz alınarak hazırlanırken, sürücülerin en çok nerelerde trafikte kalması üzerine oluşturuldu.

2018 yılı içerisinde gerçekleştirilen medya araştırmasında, trafik başlığı altında 197 bin 444 haber yansıması tespit edildi. Yazılı mecralara yansıyan trafik haberleri içeriklerine göre incelendiğinde, en çok kaza haberlerinin medyaya yansıdığı tespit edildi.