KAZALARDA GÜNDE 10 KİŞİ ÖLÜYOR

Emniyet Müdürlüğü Şehit Polis Memuru Ali Er Toplantı Salonu’nda Vali Orhan Düzgün Başkanlığı’nda düzenlenen ‘Trafik Güvenliği Koordinasyon Kurulu’ toplantısına Emniyet Müdürü Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Hayri Naziksoy, ilçe belediye başkanları, Erciyes Üniversitesi, Melikşah Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Nuh Naci Yazgan Üniversitesi temsilcileri, il müdürlükleri temsilcileri ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı. Emniyet Müdürü Mustafa Aydın, meydana gelen kazalarda ölümlerin yüzde 50 oranında azaltılmasını hedefleyen deklarasyon doğrultusunda vali başkanlığında ayda en az 1 kez toplanmak şartıyla Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı Koordinasyon Kurulu kurulduğunu anlattı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Orhan Düzgün, karayollarında standartların iyileştirmesi ve sürücülerin bilinçlendirilmesiyle birlikte trafik kazalarına bağlı ölümlerin azaldığına dikkat çekti. Düzgün şöyle konuştu Trafik kazalarında çok sayıda vatandaşımızı zkaybediyoruz. Geçtiğimiz her geçen yıl, kazalarda ve kazalara bağlı ölümlerde bir azalma söz konusu. Bunda tabii ki yollarımızın standartlarının iyileştirilmesi, sürücülerinin bilinçlerinin artırılması ve trafik denetimlerinin de hızlı ve etkin bir şekilde yapılmasının da önemli olduğunu düşünüyorum. 1990 yılında Türkiye‘de 3 milyon 700 bin taşıt varken, 6 bin 300 ölümlü kaza meydana gelmiş. 2000 yılında taşıt sayısı 8 milyon 300 bin taşıt ve 5 bin 500 ölüm var. 2011 yılında da taşıt sayısı 20 yıl öncesine kadar yaklaşık 5 kat artarak, 16 milyona ulaşmış. 2011 yılında 3 bin 800 ölümlü kaza meydana gelmiş. Tabi bu rakamlar azalmakla beraber yine halen, çok sayıda olduğunu söylememiz mümkün. Ortalama yılda her gün 10 kişi trafik kazaları sonucu hayatını kaybediyor.

Ölümlü trafik kazalarının Türkiye‘in başlıca sorunlarından biri olduğuna vurgu yapan Vali Orhan Düzgün sözlerini şöyle sürdürdü Önemli sorunlarının başında bu trafik kazaları ve ölümlerin, yaralanmaların azaltılması gerekiyor. Alınan tedbirlerde son yıllarda yola bağlı kazalarda azalış var. karşıdan karşıya geçişlerde yayaların kurallara uymaması, sürücülerin hız limitlerine uymaması, emniyet kemerlerini takmaması sonucu ölümlü kazalar meydana geliyor. Hazırlayacağımız projelerle başta okullarımız olmak üzere çocuklarımızın geleceğe daha duyarlı olarak yetiştirilmesi, yetişkinlerimizin de bundan sonra trafik kurallarında bilinçlenerek, belki de cezaların caydırıcı etkisinden korkarak kuralla uyması gerekiyor. Son dönemlerde elektronik denetleme sisteminde konusunda ciddi ilerlemeler sağlandı. Bana, emniyet müdürümüze ve siyasi teşkilatlarımızın temsilcilerine de aynı şikayetler geliyordur. Yolda giderken haberi olmaksızın hız limitlerini aştıkları için ceza kesilen çok sayıda vatandaşımız ‘Niye Kayseri‘de bu uygulanıyor’ şeklinde yakınmaları oluyor. Ancak bu uygulama Türkiye genelinde uygulanıyor. Uygulanması da gerekir. Yapılan düzenlemelerle belediyelere de ciddi yetkiler verildi. Vatandaşlarımız kendilerini düşünmüyorlarsa ailelerini düşünmeleri gerekir. Trafik, gösteri yapılacak yer değil, kurallara uyulacak bir yerdir. Ulaştırma bakanımızın söylediği gibi, yolların kralı olmaz, kuralı olur.

Bir yanıt yazın