Kayseri Valisi Düzgün Milli Mücadele Müzesi’nin açılışına katıldı

Kayseri Valisi Orhan Düzgün, Milli Mücadele sürecinde öğrencilerinden önemli bir kısmını Sakarya Savaşı’nda şehit veren Kayseri Lisesi’nin değer ve anılarını gelecek nesillere aktarmak için “Taş Mektep” olarak bilinen tarihi ana binada oluşturulan Milli Mücadele Müzesi’nin açılışına katıldı.

Kayseri Lisesi Milli Mücadele Müzesi’nin açılışına Vali Orhan Düzgün’ün yanı sıra, Kayseri Milletvekilleri Mehmet Özhaseki ve İsmail Tamer, Garnizon Komutanı Hv. Plt. Tümgeneral İsmail Yalçın, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Cumhuriyet Başsavcısı Orhan Usta, İlçe kaymakamları, belediye başkanları ve kurum müdürleri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Vali Düzgün, müzenin açılışında yaptığı konuşmada, müzenin Milli Mücadele yılları ve o dönemin eğitimi hakkında bilgiler verdiğine işaret ederek “İki Cumhurbaşkanı çıkartan bu tarihi lisemiz, elektronik ve görsel ortamda Milli mücadele yıllarına ışık tutmaktadır.” dedi.

Vali Düzgün, Kayseri’nin bir ticaret ve sanayi kenti olarak bilindiğini; ama Kayseri’nin aslında içinde barındırdığı tarihi eserleri ile aynı zamanda bir kültür ve tarih kenti olduğunu ifade etti.

Birleşmiş Milletler UNESCO tarafından Kayseri’nin, 2014 yılında da bir Selçuklu kenti olarak tescil edildiğini ifade eden Vali Düzgün, şöyle devam etti:

“Kayseri’nin barındırdığı bu tarihi eserlerin, yapıların korunarak gelecek nesillere aktarılması, sahip olduğumuz bu zengin kültür mirasının gelecek nesiller tarafından bilinmesi ve yaşatılması aynı zamanda bu toprakların bir Müslüman ve Türk toprağı olduğunu gösteren bu tarihi eserlerin yıkılmadan ayakta durması son derece önemli.  İşte bugün son yıllarda restorasyonu yapılarak hizmete açılan Kayseri’deki birçok tarihi eserin yanında çok önemli bir fonksiyonu üstlenmiş olan Kayseri Lisesi’nin Milli Mücadele Müzesi olarak açılışına sahne oluyoruz. Kayseri Milletvekilimiz Sayın Mehmet Özhaseki Belediye Başkanlığı ve Tarihi Kentler Birliği Başkanlığı yaptığı dönemde Kayseri’deki birçok tarihi eserin ayağa kaldırılması konusunda adımlar atmış,  birçok projeyi başlatmış, bazılarının meyvelerini bugüne kadar görmüş, bugün bir meyvesini daha görmektedir. İnşallah bundan sonra daha birçok tarihi eserin restorasyonun tamamlanarak açılışında birlikte olacağız.”

Kayseri Lisesi’nin Osmanlı döneminde kurulmuş olan ve Sultani isimi verilen belli başlı liselerden biri olduğunu ifade eden Vali Düzgün, lisenin aynı zamanda Türkiye’nin o dönemde ihtiyaç duyduğu yetişmiş insan gücünü yetiştirmek amacıyla kurulmuş olan önemli liselerden biri olduğunu vurguladı.

Vali Düzgün, Osmanlının son dönemleri, Cumhuriyetin ilk yıllarında pek çok gencin Milli Mücadele ve Kurtuluş Savaşlarında şehit olduğunu belirterek, Kayseri Lisesi’nden de yaşları 15-16-17 olan pek çok liseli gencin eğitim-öğretimi bırakarak bu toprakların Müslüman Türk toprağı olarak kalması için canlarını feda ettiğini anlattı.

Kayseri Milletvekili Mehmet Özhaseki de, Anadolu’nun her köşesinin bir anıyı ya da tarihe iz vuran bir olayı bağrında beslediğini ifade ederek, o medeniyetlerden yüzlerce eserin günümüze kadar geldiğini ve o eserlerin yaşatılması, korunması, geleceğe taşınması görevinin devrin idarecilerine düştüğünü belirtti.

Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise Türkiye’ye örnek olarak başlatılan çalışmaların devam edeceğini ve bu projelerin ilerde iz bırakacak, Kayseri hayatına etki yapacak projeler oluşturacağını belirterek, bu projelerde emeği geçen herkese teşekkür etti.

Müzede, okuldan mezun; 11. Cumhurbaşkanı Sayın Abdullah Gül ile merhum 8. Cumhurbaşkanı Sayın Turgut Özal’ın silikondan yapılma heykelleri sıralarda yer aldı.

Vali Düzgün ve beraberindekiler, Sayın Cumhurbaşkanları’nın öğrencilik yıllarını geçirdiği sınıfları ziyaret ederek, incelemelerde bulundu.