Kayseri-Türkiye ihracatı, ekonomi-teknoloji haberleri TUİK verileri (01.03.2022)

“İhracatımızı Artırarak Ülkemizi Daha da Büyüteceğiz”

 2021 yılı büyüme rakamlarını ve ocak ayı ihracat rakamlarını değerlendiren KAYSO Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “İhracatımızı daha fazla artırarak ülkemizi istikrarlı bir şekilde büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

2021 yılı büyüme rakamlarının beklentiler doğrultusunda çift hane olarak gerçekleşmesinin memnuniyet verici olduğunu açıklayan Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, “Türkiye ekonomisi 2021’in dördüncü çeyreğinde beklentiler doğrultusunda yüzde 9,1 büyüdü. Böylece 2021 yılını yüzde 11 oranında bir büyüme ile kapatmış olduk. Büyümeye üretim ve ihracattan ciddi katkı gelmesi ayrıca memnuniyet verici. Pandeminin etkilerinin halen devam ettiği böylesi zorlu bir dönemde yüzde 11 gibi bir büyüme sanayici ve işadamlarımız için büyük moral ve motivasyon kaynağı oldu. İhracatımızı daha fazla artırarak, ülkemizi istikrarlı bir şekilde büyütmeye devam edeceğiz” dedi.

Büyüksimitci, “Kalıcı ve sağlıklı bir büyüme için üretmekten başka çaremiz yok. İhracat artış hızının istikrarlı bir şekilde devam etmesi, büyümeye pozitif katkıyı sürdürecektir. Daha güçlü bir Türkiye için devletimizin de destekleri ile var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayı ihracat rakamlarını da değerlendiren KAYSO Başkanı Büyüksimitci, Türkiye ihracatının bir önceki yılın ocak ayına göre yüzde 17,24 oranında artarken, Kayseri ihracatının aynı dönemde 13,12 oranında artarak, 268 milyon 140 bin dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı.

2022 yılı ocak ayında en çok ihracat yapılan sektörlerin başında mobilya, elektrikli ev aletleri ve metal ürünler geldiğini açıklayan Başkan Büyüksimitci, ihracat yapılan ülkeler sıralamasında ise ABD, Almanya ve Irak’ın ilk üç sırayı aldığını söyledi.

Geçen yıl ihracat hedeflerini aştıklarını hatırlatan Büyüksimitci, “Geçen yılki 3,5 milyar dolarlık hedefimizin yaklaşık 110 milyon dolar fazlasını yaptık. Bu yıl içinse 4 milyar dolar hedef koyduk. Şimdi yeni hedefimize odaklanarak, inşallah hep birlikte yeni rekorlar kıracağız. Hem büyüme rakamlarında, hem de ihracat rakamlarında bize bu gururu yaşatan tüm sanayici, işadamları ve çalışanlarımıza şükranlarımız sunuyorum” diye konuştu.

BAŞKAN GÜLSOY “YÜZDE 11’LİK BÜYÜME OLUMLU BİR TABLODUR, KALİTELİ BİR BÜYÜMEDİR”

 Kayseri Ticaret Odası Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye ekonomisinin 2021’de yüzde 11 büyümesine ilişkin olarak değerlendirmede bulundu. Gülsoy, “Yaşanan tüm olumsuzluklara rağmen 2021’de yüzde 11’lik büyüme, kaliteli bir büyümedir.  Türkiye ekonomisinin sağlam temeller üzerinde olduğunun göstergesidir. Devletimizin vereceği desteklerle büyüme sürdürülebilir kılınacaktır. Memnuniyet verici olan bu gelişme gelecek için bizlere daha fazla umut ve çalışma azmi veriyor. ” dedi.

KTO Başkanı Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan gayri safi yurt içi hasıla (GSYH) 2021 yılı büyüme rakamlarına ilişkin olarak yazılı açıklama yaptı.

Gülsoy, Türkiye ekonomisinin yaşanılan tüm olumsuzluklara rağmen yüzde 11’lik büyümesi ekonomimizin toparlanma sürecinde istikrarlı bir şekilde devam ettirdiğinin göstergesidir. Beklentilerimiz noktasında bir büyüme rakamı gerçekleşti.” diye konuştu.

2021 yılının son çeyreğinde yüzde 9,1’lik büyüme başarısı gösteren ekonomimiz imalâta ilişkin mevcut kapasite ve kabiliyetiyle pozitif ayrışmış, küresel bölgesel üretim üssü olma iddiasını daha da ileriye taşımıştır.

Büyümenin önemli öncü göstergeleri olan, sanayinin ve hizmetler sektöründeki toparlanmanın da etkisiyle 2021 yılında oldukça verimli bir yıl geçirildiğini belirten  Başkan Gülsoy,  “ Pandemi çıkışıyla birlikte hem yurtiçi talebin hızlanıyor olması, hem de yurt içi talebinde kuvvetli kalmasıyla beraber oldukça olumlu bir büyüme performansı yaşadık.  Öncü göstergeler sanayi üretimi, kapasite kullanımı ile PMI verilerinde de görebiliyorduk. Bu açıdan gelen veri sürpriz olmadı. Yılın son çeyreğinde çalkantı, finansal piyasaları etkilemişti. TL’deki hızlı değer kaybının iç talebi son çeyrekte de desteklediğini gördük. Büyümeye en büyük katkı, 4.8 ile ihracattan geldi. İhracat rakamlarında yakaladığımız yukarıya doğru ivme büyüme rakamlarımıza olumlu yansıdı. Bunda TL’nin değer kaybının yanında Yurtdışı talebin çok kuvvetli olması var. Küresel büyümenin oldukça yüksek seyrettiği bir dönemden geçtik. Küresel arz sıkıntıları nedeniyle Türkiye’deki üretici şirketlerin daha da ön plana çıktığı bir dönemden geçtik. İhracatta rekorlar kırdık. Dış talep ve ihracattaki bu olumlu tablo bizi pozitif şekilde ayrıştırdı. İç talepte de kuvvetli bir dönemi geride bıraktık. Dış talepte ise küresel risklerin arttığı bir döneme girdik. Son günlerde Rusya – Ukrayna gerginliğinin küresel büyüme üzerinde ne gibi etkileri olacak buna önümüzdeki aylarda göreceğiz. Genel anlamda baktığımızda 2021 yılını çift haneli bir büyümeyle kapatmamız olumlu bir tablodur. Hem iç, hem dış talebin beraber toplu halde büyümeyi desteklediği, şirketler tarafında üretimin arttığı, sanayi üretimi ve istihdamda önemli artışların yaşandığı görüyoruz. Kaliteli bir büyüme olarak nitelendirebiliriz.” İfadelerini kullandı.

Sıkıntıda olan sektörler başta olmak üzere verilecek destekler büyümeyi sürdürülebilir kılacağını ifade eden Başkan Gülsoy,  sözlerini şöyle sürdürdü;

“Kayserili iş insanları olarak bizde büyümenin sürdürülebilir olması için var gücümüzle çalışacağız. Ülkelerin pek çoğunu imrendirecek bu büyümeyi sağlayan üreterek, istihdama katkı sunan, önümüzdeki süreçte büyümemize katkı verecek olan tüccar ve sanayicilerimizi, üreticilerimizi ve çalışanlarımızı da kutluyorum. Bu zorlu süreçte tüm sorunlarımızda yanımızda olan güçlü sesimiz TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na, iş dünyamıza sağladığı destek tedbirleriyle yanında yer alan Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a teşekkürlerimi sunuyorum. Cumhurbaşkanımız liderliğinde ve ekonomi yönetimimizin idaresinde uygulamaya konulan Yeni Ekonomik Model sayesinde Türkiye ekonomisi, 2022 yılında da küresel ekonomi içerisindeki iddiasını artıracak ve bu dönemde de tahminlerin üzerinde büyüyecektir. Şimdi enflasyonla mücadeleye, 2022’ye odaklanma zamanı”

GÜLSOY : “OCAK AYINDA 268 MİLYON 141 BİN DOLAR İHRACAT YAPTIK”

 Kayseri Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ocak Ayı İhracat rakamlarını değerlendirdi. Kayseri’de Ocak ayında gerçekleştirilen 268 milyon 141 bin dolarlık ihracatın, geçtiğimiz yıla oranla yaklaşık yüzde 13 arttığını belirten Başkan Gülsoy, “Bu zorlu süreçte özveriyle çalışan tüm ihracatçı üyelerimizi yürekten kutluyorum. Ülkemiz ve şehrimiz için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.“ dedi.

Başkan Gülsoy, “TÜİK verilerine göre 2021 yılı için Kayseri İhracat rakamları Ocak Ayı 237 milyon 47 bin dolar iken 2022 yılı Ocak ayında 268 milyon 141 bin dolar olarak gerçekleşmiştir. Artış oranı aylık bazda geçen seneye kıyasla yaklaşık yüzde 13,12’dir. Kayseri ili olarak İthalatımız ise Ocak ayında 183 milyon 730 bin dolar olmuştur. 2022 yılı Ocak döneminde 1’inci ihracat pazarımız her zaman olduğu gibi Irak olmuştur.  Ayrıca, Almanya, ABD, İsrail, Birleşik Krallık, İtalya, Tunus, Libya, Cezayir, ve Fransa’dır.” İfadelerini kullandı.

Kayseri ihracatının sektörler bazında analizini yapan Başkan Gülsoy, “Türkiye İstatistik Kurumu’nun  belirlediği sektörlerden Demir ve Demir Dışı Metaller , Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri, Çelik, İklimlendirme Sanayii, Makine Aksamları, Çimento Cam Seramik ve Toprak Ürünleri, Otomotiv Endüstrisi, Hazır Giyim ve Konfeksiyon’da artış yaşanırken Tekstil ve Hammaddeleri, Kimyevi Madde ve Mamulleri, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri, Elektrik ve Elektronik sektörlerinde azalış gerçekleşmiştir.“ dedi.

“KAYSERİ’NİN İHRACATTA ARTIŞ HIZI SÜRÜYOR”

Başkan Gülsoy, 2022 yılını olumlu bir ihracat rakamı ile açıyor olmaktan dolayı mutlu olduklarını belirterek şunları söyledi:

“2022 yılına ihracatta yükselişle başladık. Tüm zorluklara rağmen ülkemize ve şehrimize katma değer oluşturmaya devam edeceğiz. Küresel ekonominin en önemli sorunu olan yüksek enflasyon maalesef sürüyor. Üretim ve girdi maliyetleri ile enerjide yaşanan artışlar önümüzdeki engel olarak dursa da ihracat verilerimiz bizlere moral oluyor.  Üretim ve ihracatta öncelik haline gelecek olan Yeşil üretim ve dijitalleşme ile ilgili firmalarımızın dönüşüm süreçlerine öncülük ederek üretimde katma değerimizi inşallah artıracağız. 2023 yılı için 5 milyar dolarlık ihracat hedeflemekteyiz. Elde edilen başarıyı iş dünyamızın enseyi karartmadan tüm olumsuzluklara karşısında mücadele etmeleri önce ülkem, önce devletim diyerek çalışma yapmalarından görüyoruz. Sanayinin çarkları dönmekte, üreticilerimiz ve ihracatçılarımız çalışmaya, üretmeye, insanımız için istihdam oluşturmaya devam etmektedir. Ocak Ayı ihracat rakamlarını incelediğimizde ülkemiz ihracatı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 17,2 artışla 17 milyar 587 milyon dolar, ithalat yüzde 54,2 artarak 27 milyar 848 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Bu sayede Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 234,9 artarak 3 milyar 64 milyon dolardan 10 milyar 261 milyon dolara yükselmiştir. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak ayında yüzde 83 iken, 2022 Ocak ayında yüzde 63,2’ye gerilemiştir. İhracatçılarımız her ay zaferden zafere koşmaktadır. Kayseri olarak ihracat rakamlarımız ülke genelindeki artış oranlarına kıyasla da üst seviyelerdedir. İnanıyorum ki ülkemiz güçlü yatırımları, üretimi, ihracat rakamları ile tüm tedarik zinciri açısından büyüme ve kalkınmada öncü olmaya devam edecektir. Biz de Güçlü ve Büyüyen Türkiye hedeflerine ulaşmada Kayseri Ticaret Odası olarak ihracat çarkındaki katkımızı artırmak adına azim ve kararlılıkla çalışmaya devam edeceğiz. Geleceğimiz açısında umut veren ve göğsümüzü kabartan bu önemli başarı için en başta ihracatçı üyelerimiz, iş insanlarımız ve onların çok değerli çalışanlarını can-ı gönülden kutluyorum.”

“Sıfır Karbon Taahhüdü”nü sürdüren AstraZeneca, Honeywell iş birliği ile yeni nesil solunum inhalatörleri geliştirecek  Yeni inhalatörlerde sıfıra yakın Küresel Isınma Potansiyeli’ne sahip itici gaz kullanılacak  Global olarak ithal edilen tüm elektriği yenilenebilir kaynaklardan sağladığını açıklayan AstraZeneca bu kapsamda yeni tedarikçi hedeflerini de belirledi AstraZeneca ve Honeywell, itici gaz HFO-1234ze’yi kullanan yeni nesil solunum inhalatörleri geliştirmek için iş birliği yapacak. Bu iş birliği sonucunda geliştirilecek inhalatörde, sıfıra yakın Küresel Isınma Potansiyeli’ne sahip itici gaz kullanılacak. AstraZeneca’nın “Sıfır Karbon Taahhüdü” sürdürülebilirlik stratejisine paralel olarak hayata geçirdiği bu iş birliği, şirketin yıllık olarak yayınladığı küresel Sürdürülebilirlik Raporu’nun yayınlanmasıyla aynı zamana denk gelmesi açısından da önem taşıyor. Yayınlanan rapor, AstraZeneca’nın global olarak ithal ettiği elektriğin tamamını artık yenilenebilir kaynaklardan sağladığını ve 2015’ten bu yana Kapsam 1 ve 2 sera gazı (GHG) emisyonlarında %59’luk bir azalma elde ettiğini gösteriyor. Bu verilere, şirketin geçen yıl satın aldığı Alexion’un sera gazı (GHG)  ayak izinin entegrasyonu da dahil ediliyor.   AstraZeneca CEO’su Pascal Soriot konuyla ilgili açıklamasında, “2025 yılı sonuna kadar küresel operasyonlarımızda emisyonu sıfıra indirme ve 2030 yılına kadar ise tüm değer zincirimizde karbon negatif olma hedefimizde büyük ilerleme kaydediyoruz. Honeywell ile iş birliğimiz, AstraZeneca’nın çevresel ayak izini azaltırken hastaların yaşamlarını değiştirme amacıyla yürüttüğü sürdürülebilir sağlık hizmeti inovasyonunu devam ettirme kararlılığını da gösteriyor.” dedi. Honeywell Başkanı ve CEO’su Darius Adamczyk ise açıklamasında şunları söyledi: “AstraZeneca ile sıfıra yakın Küresel Isınma Potansiyeli’ne sahip yeni bir itici gaz kullanarak solunum inhalatörleri geliştireceğimiz bu çalışma hem çevre hem de solunum sorunları olan hastalar için son derece önemli. Bu iş birliğimiz ile hastaların seçimlerini kısıtlamadan veya sağlık sonuçlarındaki gelişimi riske atmadan solunum sağlık hizmetlerindeki karbon emisyonlarını azaltmayı amaçlıyoruz.” Tedarik zinciri bilimine dayalı iklim hedefleri AstraZeneca, Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi) tarafından Kurumsal Net Sıfır Standardı’na uygun olarak net sıfır hedefleri doğrulanan ilk yedi şirket arasında yer alıyor. Şirket, ‘Sıfır Karbon Taahhüdü’nü gerçekleştirmek için kilit tedarikçilerinin ve paydaşlarının yüzde 95’inin 2025’in sonuna kadar bilime dayalı hedeflere sahip olmasını amaçlıyor.    Karbondan arındırma sürecinde yürüttüğü uygulamaları paylaşmaya kararlı olan AstraZeneca, ilaç tedarik zincirleri için yenilenebilir enerjiye erişimin artırılması amacıyla COP26’da kurulan ‘Energize’ Programı’nın ve net sıfır karbon sağlık hizmetlerinin sunulmasını hızlandırmayı amaçlayan Sürdürülebilir Piyasalar Girişimi (SMI) Sağlık Sistemleri Görev Gücü’nün kurucu üyeleri arasında bulunuyor.

TAŞIT KREDİLERİNDEKİ GÜNCELLEME PİYASAYI HAREKETLENDİRDİ 

Fiyat artışları ve kredilerdeki sınırlamalar nedeniyle duraksamaya geçen otomotiv sektörü vade ve tutar düzenlemeleriyle tekrar canlandı.

BDDK’nın yaptığı yeni düzenleme ile kredi limitlerinde ve vade sınırlamalarında yapılan değişiklikler taşıt kredilerine de hızlıca yansıdı.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun(BDDK) Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmeliği’nde yaptığı değişikliklere göre;

Kredi tutarının taşıta değerine oranının ve vade sınırlarının;

– Fatura değeri 400 bin lira ve altında olan taşıtlarda,%70’i aşmamasına ve vade sınırının 48 ayolmasına,

– 400 bin liradan 800 bin liraya kadar olan taşıtlarda,%50’yi aşmamasına ve vade sınırının 36 ayolmasına,

– 800 bin lira ile 1 milyon 200 bin lira arasındaki taşıtlarda, %30’u aşmamasına ve vade sınırın 24 ayolmasına,

– 1 milyon 200 bin lira ile 2 milyon lira arasındaki taşıtlarda ise %20’yi aşmamasına ve vade sınırının 12 ay olmasına karar kılındı.

KARARIN ARDINDAN TAŞIT KREDİSİ ARAMALARINDA SON DURUM

HangiKredi CEO’su Oray Durmazoğlu “HangiKredi özelinde taşıt kredisi trafik hacminde 6 kat artış oldu. Aynı şekilde tüm arama trendlerine baktığımızda da 5 katlık bir artış gözlemliyoruz. Uzun süredir tüketicinin otomobil satın alma kararındaki erteleme durumunu zaten BDDK’daki taşıt kredisi hacim verilerinden takip ediyorduk. Son 6 aydır bireysel taşıt kredisi toplam hacmi küçülüyordu. Kararın ardından yaşanan artışla tüketicinin otomobil satın almaya aslında ne denli istekli olduğunu bir kez daha görmüş olduk.” dedi.

Durmazoğlu, taşıt kredisi limitlerinin, pazarda en çok satış adedini oluşturan segmentleri kapsayacak şekilde düzenlenmesinin tüketicinin kredilerdeki son durumu merak etmesine neden olduğunu ifade etti. “Dolayısıyla Türkiye’de kredi alanında otorite olan HangiKredi’de taşıt kredisi aramalarında gözle görülür bir artış yaşandı.” dedi.

Toyota Bahar Bakımı KampanyasıÇok Avantajlı
Toyota, otomobilleriyle “baharın tadını” çıkarmaları için kullanıcılarını fırsatlarla dolu “Bahar Servis Günleri” kampanyasından yararlanmaya davet ediyor. Toyota sahiplerinin araçlarının bakımlarını indirimli olarak yaptırmaları için düzenlenen 28 Şubat’ta başlayan “İlkbahar Servis Kampanyası” 16 Nisan’a kadar sürecek. Toyota plazalardaki kampanyada fren balata ve diskleri, silecekler, amortisörler ile debriyaj seti yüzde 25 indirimli olarak sunulacak.

Fırsatlarla dolu kampanya çerçevesinde, 3 yaş ve üzeri Toyota modellerinde Toyota orijinal motor yağı ve yağ filtresinde yüzde 20 indirim sağlanırken bakım işçiliğinde de yüzde 30’luk indirim yer alacak. Taşıma aksesuarları da kampanya kapsamında yüzde 15 indirimli olacak.

Toyota sahipleri indirim ve avantajlardan yararlanmak için servis randevularını online olarak da alabilecekler. Plazalara gelenlere Axess’e özel artı 4 taksit fırsatı da sunulacak. Kampanya dahilindeki indirim ve avantajlardan yararlanmak isteyen Toyota kullanıcılarının bahara bakımlı araçlarla girmeleri için yapmaları gereken tek şey otomobillerini kendilerine en yakın Toyota plazaya götürmeleri olacak.

MÜHENDİS ADAYLARININ KARİYERLERİNE J.E.T DESTEĞİ

Çizgi Teknoloji, J.E.T Programı ile yeni mezun mühendislerin kariyerlerine başlamalarını kolaylaştırıyor.

Artech markasıyla yerli ve milli üretim gerçekleştiren endüstriyel bilgisayar üreticisi Çizgi Teknoloji, hayata geçirdiği “JET Programı” (Junior Engineer Training) ile yeni mezun mühendislere jet hızında iş hayatına giriş fırsatı sunuyor.

BAŞARILI OLAN ADAYLARA İŞ TEKLİFİ YAPILIYOR

Firmanın pazarlama inovasyonu çalışmaları çerçevesinde geliştirdiği “yenilikçi üniversite-sanayi iş birliği modeli”nin bir ayağı olan J.E.T Programı, inovatif bir insan kaynakları projesi olarak dikkat çekiyor.

Yeni mezun mühendislere kariyerlerine başlamaları, iş hayatına hazırlanmaları için çeşitli programların sunulduğu program kapsamında, katılım sağlayan adaylara çeşitli eğitimler veriliyor. Firma, programın bitiminde ise başarılı olan mühendis adaylarına iş teklifinde bulunuyor.

Üniversiteden yeni mezun olan genç mühendis adaylarının iş hayatına girişlerini kolaylaştırmayı amaçlayan programda, sertifikalı eğitimler ile gerçek problemleri çözmeleri ve yaratıcı düşünme yönlerini geliştirmeleri hedefleniyor.

“TÜRKİYE’DE İLK KEZ HAYATA GEÇİRİLEN BİR İŞ BİRLİĞİ PROGRAMI”

Program hakkında bilgiler veren TİM İnoSuit İnovasyon Mentoru Dr. Muhsin Bayık, programa Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinin yanı sıra yurt dışından da çok sayıda başvuru aldıklarını ifade etti.

Program çerçevesindeki perspektiflerini yeni mezunların sektörle tanışmasını sağlamak, onların hangi alanda gelişebileceklerini görmek ve sektöre ne şekilde katkıda bulunabileceklerini öğrenmelerine destek vermek olarak açıklayan Dr. Bayık, uzun bir seçme sürecinin neticesinde seçilen adayların Çizgi Teknoloji bünyesinde temel eğitimlerini aldıktan sonra çalışmaya başladıklarını dile getirdi.

Programın üç temel ayağının bulunduğunu ifade eden Dr. Muhsin Bayık, söz konusu ayakları şöyle sıraladı:

“Üç temel ayaktan ilki, yenilikçi üniversite-sanayi iş birliği modelidir. İkincisi yeni mezunların ya da mezun olmak üzere olan adaylarımızın işi işte öğrenmesi ve kendisini iş başında tanımasıdır. Üçüncü ayağı ise, çalışanların sektörü ve kendisini tanıyarak kendisini nasıl geliştirebileceğini, gördüğü gelişim alanları konusunda ne tür projeler yapabileceğini tasarlamak üzere kurgulanmıştır.”

KİMLER BAŞVURABİLİYOR? HANGİ KONULAR ÖNE ÇIKIYOR?

Programa ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çizgi Teknoloji İK Yöneticisi Derya Gülaçtı da program kapsamında “Ürün Yönetimi”, “Satış Yönetimi”, “Kalite Güvence Sistemleri” başlıklarında işe alımlar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Gülaçtı, Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği ya da Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümlerinden mezun olan, cihaz tasarımı, üretimi, teknolojik satış yönetimi konularına ilgi gösteren mühendis adaylarının başvurularını beklediklerini kaydetti.

Pandemi döneminde ilk kez uygulanmaya başlanan program, Mayıs-Haziran aylarında mezunların iş hayatına hazırlanması sürecine destek veriyor.

Ebru Tanburacı Uyumsoft ERP Satış Direktörü oldu

Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ’den yapılan açıklamada, Ebru Tanburacı Uyumsoft ERP Satış Direktörü oldu. 2002 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Ekonometri bölümünde lisans eğitimini tamamladı. Kariyerine, üniversite eğitimi esnasında teknoloji sektöründe başladı. Yazılım sektöründeki firmalarda, kurumsal çözümler uzmanı, satış yöneticisi, ülke satış müdür yardımcısı gibi üst düzey görevlerde bulundu. Ebru Tanburacı, 2022 yılı itibariyle Uyumsoft ERP Satış Direktörü olarak görevine devam ediyor.

TOYOTA Yeni GR YARIS Rally1 ile İsveç’te İlk Zaferini Kazandı

TOYOTA GAZOO Racing Dünya Ralli Takımı’nın yeni GR YARIS Rally1 aracı İsveç Rallisi’nde ilk zaferine ulaştı. 2022 FIA Dünya Ralli Şampiyonası’nın ikinci yarışında Kalle Rovanpera, birinci sırada finişe ulaşarak önemli bir zafere imza attı. Toyota pilotlarından Esapekka Lappi ise rallide üçüncü olarak takımın podyum başarısına katkı sağladı.

Yeni ralli merkezi Umea’da gerçekleştirilen İsveç Rallisi, hafta sonu boyunca üç pilotun yakın mücadelesiyle geçti. Yüksek hızdaki karla kaplı etaplarla öne çıkan İsveç Rallisi’nde Rovanpera, Cumartesi günü liderliği almayı başardı. 19 etabın 6’sını kazanmayı başaran Rovanpera en yakın rakibine 22 saniye fark atmayı başardı. Böylece co-pilotu Jonne Halttunen ile birlikte WRC kariyerinin üçüncü galibiyeti aldı. Rovanpera, İsveç Rallisi zaferiyle 2001’de yine burada kazanan babası Harri ile aynı başarıyı paylaşmış oldu. Genç sürücü, bu zaferle birlikte Pilotlar Şampiyonası’nda 14 puan farkla liderliği de aldı.

Cumartesi günü ikincilik için yakın bir mücadele ortaya koyan Lappi, 8.6 saniye farkla üçüncü sırayı alarak takımı adına iyi bir ralli geçirdi. Takımın diğer pilotu Elfyn Evans’ın güçlü performansı ise aracının ön tarafına verdiği hasarın ardından yaşanan sorunlar nedeniyle sona erdi.

TOYOTA GAZOO Racing bu sonuçlarla birlikte 24 puan farkla Markalar Şampiyonası’nda ilk sıraya yerleşti.

Bununla birlikte Rallide yarışan üç GR YARIS Rally1 aracı, ilk dört sırada yer aldı. Takamoto Katsuta’nın dördüncü olması, TGR WRT Next Generation adına önemli puanlar kazandırdı.

Takım kaptanı Jari-Matti Latvala, Rovanpera’nın ralliyi kazanarak inanılmaz bir performans ortaya koyduğunu belirterek “Hafta sonunun başında yola çıkan ilk araç olmak zordu ama bunu çok iyi yönetti ve hızı gerçekten etkileyiciydi. GR YARIS Rally1 ile ilk zaferimizi getirdiği için ona ve takıma teşekkür ediyorum.” dedi.

Yarışın galibi Kalle Rovanpera İsveç’te kazanmanın çok iyi bir his olduğunu söyleyerek “Cuma günü yolda ilk araç olduktan sonra çok iyi bir sonuç elde ettik. Bu araçta Monte Carlo’da ilk rallide zorluklar yaşamıştım ama burada tüm hafta sonu boyunca çok daha iyiydim. Takıma aracı daha iyi hale getirdikleri ve benim daha rahat etmemi sağladıkları için çok teşekkür ederim.” diye konuştu.

Lidya Grup, Kongsberg Türkiye’nin yetkili distribütörü oldu

Dijital baskı sektörünün lideri Lidya Grup, dijital sonlandırmaya yönelik dünyada pazar lideri olan Kongsberg Hassas Kesim Sistemleri (Kongsberg PCS)’nın Türkiye yetkili distribütörü oldu. Kongsberg PCS, dünya çapında ambalaj, reklam ve açıkhava pazarlarına en sağlam ve güvenilir dijital kesim çözümleri sağlıyor. Lidya Grup, İstanbul, İzmir, İzmit, Antalya, Konya’daki kendi ofislerinden ve bayileri aracılığıyla Türkiye genelindeki tüm lokasyonlarda, Kongsberg dijital sonlandırma çözümlerini müşterilerinin kullanımına sunuyor.

Kongsberg dijital sonlandırma çözümlerine ülke genelinde erişilebilirlik sağlanacak

Lidya Grup ile yapılan iş birliğini değerlendiren Kongsberg PCS Bölge Satış Müdürü Judd Perring, şunları kaydetti:

Kongsberg dijital sonlandırma çözümlerine, artık her zamankinden daha fazla müşteri tarafından erişilebilmesini sağlamak için Lidya Grup ile çalışmaya heyecanla başlıyoruz. Lidya Grup Türkiye’deki farklı şehirlerdeki ofislerinden, tüm Türkiye’de faaliyet gösteriyor. Yaptığımız iş birliği ve dağıtım ortaklığı, iki şirketimizin bölgede benzeri görülmemiş bir satış ve hizmet düzeyi sunmasına olanak sağlayacaktır. Aynı zamanda, Lidya Grup’un İstanbul Avrupa Yakası’nda açılacak olan Demo Merkezinde, bir adet Kongsberg kesim cihazı yer alacak ve Türkiye’nin dört bir yanından ambalaj, reklam ve display üreticilerinin, etkileyici ürünümüzü çalışırken görmeleri mümkün olacaktır.” dedi.

Pazar lideri Kongsberg, endüstriyel yazıcı pazarında gücüne güç katacak

Kongsberg’in Türkiye yetkili distribütörü olduklarını anlatan Lidya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Öz, şunları söyledi.

Endüstriyel dijital baskı makinesi alan her firmanın, mutlaka endüstriyel kesiciye ihtiyacı bulunuyor. Bugüne kadar bu alanda, Lidya standartlarını karşılayacak bir çözümü sunmadık. Şimdi, Kongsberg ile en iyisini sunuyoruz. Lidya Grup olarak temsil ettiğimiz Efi, Epson, Sutec dijital baskı makinelerini tamamlayacak ürün grubuna sahip olan Kongsberg’in ailemize katılmasıyla, dijital baskı makineleri sektöründe uçtan uca çözüm ve hizmet sunuyoruz. 20 yılı aşkın süredir edindiğimiz bilgi birikimimize, deneyimimize, operasyonel kaynaklarımıza ve finansal gücümüze, en son Kongsberg dijital sonlandırma teknolojisini eklemek, uçtan uca dijital baskı sunan lider grup olarak bölgemizde ve dünyada konumumuzu daha da güçlendirecektir. Endüstriyel kesici tarafında dünyada pazar lideri olan Kongsberg’in Türkiye yetkili distribütörü olmaktan Lidya Grup ailesi olarak büyük mutluluk ve gurur duyuyoruz.” dedi.

TCL, Mobil Dünya Kongresi 2022’de TCL 30 Serisine beş yeni akıllı telefon eklediEkran teknolojisinde ve uygun fiyatlı, üst seviye akıllı deneyimlerde öncü olan TCL, Mobil Dünya Kongresi (MWC) 2022’de TCL 30 Serisine beş yeni akıllı telefonu TCL 30 5G, TCL 30+, TCL 30, TCL 30 SE ve TCL 30 E’yi eklediğini duyurdu. Bu yeni akıllı telefonlar halihazırda ABD pazarına özel sunulan TCL 30 XE 5G ve 30 V 5G akıllı telefon yelpazesine de dahil olarak şirketin erişilebilir fiyat politikasındaki mükemmel performansını ve yeniliklerini güçlendiriyor. TCL Communication CEO’su Aaron Zhang yaptığı açıklamada, “TCL 30 Serisinin genişletilmesi, daha fazla insanın güvenilir, yüksek performanslı, yenilikçi akıllı telefonlara erişebilmesi için teknolojiyi demokratikleştirme taahhüdümüzü yansıtıyor. TCL 30 Serisi tüketicilere, tam donanımlı teknolojiler ve bağlantılı deneyimler aracılığıyla benzersiz tarzlarını sergileme özgürlüğü veriyor. Bu sayede kullanıcılarımıza yaşamdan en iyi şekilde yararlanmaları için onlara ilham veriyoruz.” dedi. Yaratıcı yeteneklerinizi üst seviyeye taşıyınTCL 30 Serisi, herkesin benzersiz tarzını ve yaratıcı yeteneğini sergilemesini sağlayacak ürün yelpazesinde yenilikçi kamera özellikleri içeriyor. TCL 30 5G, TCL 30+, TCL 30 ve TCL 30 SE modellerinin tümü 50MP AI üçlü kameraya sahipken TCL 30 E 50MP ana lensli çift kamera ile geliyor. Grup selfie çekimlerini sevenler için ise TCL 30 5G ve TCL 30+ modellerinde ultra geniş bir ön kamera bulunuyor, böylece herkes rahatça çekim yaparak sevdikleriyle değerli anları ölümsüzleştirebiliyor. TCL 30 Serisi akıllı telefonlar sosyal medya kullanıcılarına paylaşmanın tadını çıkarabileceği özellikler de sunuyor. Steady Snap, zamanı duraklatarak hareketli nesnelerin net bir şekilde yakalanmasını sağlıyor. Akıllı AI algılama 22’ye kadar farklı sahneyi algılarken AI HDR video pozlamayı ayarlıyor ve ayrıntıları optimize ediyor. Düşük Işık HDR ise düşük ışıkta dengeli çekimler yapılmasını sağlıyor. Kullanıcılar Tek Çekim özelliği ile de tek çekimden farklı görüntü türleri alabiliyor. İster mutlu anların, ilgi çekici evcil hayvanların fotoğrafları olsun, ister şık portrelerin veya hayranlık uyandıran manzaraların çekimleri olsun, bu özellikler fotoğrafları geliştirerek herkesin fotoğrafçılık becerilerini artıracak. Zengin ve canlı manzaralar baş döndürsün Akıllı telefonlarında klip, dizi veya film izleyerek vakit geçiren pek çok kişi için ekran kalitesi her zamankinden daha önemli hale geldi. Bu nedenle TCL 30 Serisi, kaliteli izleme deneyimi ve göz koruması sunan zengin, sürükleyici ekranları oldukça uygun fiyatlarla kullanıcılara sunuyor. TCL 30 5G, TCL 30+ ve TCL 30’daki 6,7 inç FHD+ AMOLED ekranların yanı sıra TCL 30 SE ve 30 E’deki 6,52 inçlik mini çentikli ekranlar sayesinde ayrıntılar net bir şekilde vurgulanıyor ve renkler güçlendiriliyor, böylece her sahne kullanıcıların kendilerini aksiyona daha yakın hissedebilecekleri şekilde iyileştiriliyor. TCL 30+ ve 30’da yer alan çift hoparlör ile de kullanıcılar film izlerken, oyun oynarken veya müzik dinlerken kendilerini yepyeni bir dünyada buluyor. Kullanıcıların çevrimiçi kalmak için telefon ekranlarında geçirdiği zamanın artması göz sağlıkları üzerinde olumsuz bir etkiye neden olabiliyor. Bu nedenle tüm TCL 30 Serisi akıllı telefonlar göz bakımını ve göz yorgunluğunu yönetmek için TCL’in gözleri korurken ekran deneyimini artıran öncü NXTVISION teknolojisi ile donatıldı. Ayrıca TCL 30 5G, TCL 30+ ve TCL 30, TÜV Rheinland tarafından sertifikalandırılmış olup donanım düzeyinde mavi ışığı %30 azaltarak, renkleri bozmadan sunarak kullanıcılara konfor sağlıyor. Bir günden uzun süren pil gücü Beş telefonun tamamı da uzun ömürlü pil gücüne sahip. TCL 30 SE ve TCL 30 E 5.000 mAh, TCL 30 5G, TCL 30+ ve TCL 30 ise 5.010 mAh pil gücüne sahip olup bir günden daha uzun pil ömrüyle kullanıcıların pil endişelerini de ortadan kaldırıyor. Bu da kullanıcıların okumaya, izlemeye, görüntülü aramaya ve fotoğraf çekmeye daha fazla, elektrik prizi aramaya ise daha az zaman ayıracakları anlamına geliyor. TCL 30 5G, TCL 30+ ve TCL 30 18W hızlı şarjı destekliyor, böylelikle bu cihazlar kullanıcılara ihtiyaç duyduklarında hızlı güç imkânı da sunuyor. Buna ek olarak tüm telefonlar, pilin bozulmasını azaltmak ve uzun süreli pil ömrünü uzatmak için günlük şarj rutinlerine dayalı olarak uyku düzenlerini akıllıca öğrenen AI akıllı şarj ile de destekleniyor. Her macerada yanınızda İster hareket halindeyken sosyal durumunuzu güncelleyin, ister plajda arkadaşlarınızla selfie çekin, en son trendleri takip edin veya gece dışarı çıkın, TCL 30 Serisi akıllı stili etkileyici dayanıklılık ve özelliklerle birleştiriyor.TCL 30 5G, TCL 30+ ve TCL 30’un yalnızca 185 gr. ağırlığındaki çarpıcı biçimde şık 7,74 mm tasarımları, her cihazın elinize, küçük bir çantaya veya cebinize kolayca sığabileceği anlamına geliyor. Bu üç akıllı telefon, aynı pil kapasitesine sahip diğer cihazlara kıyasla inanılmaz derecede ince tasarımlara sahip olsa da pil veya ekrandan hiçbir ödün vermiyor. Arkalarındaki birinci sınıf fiberglasa karşın yumuşak, dokunsal bir kaplamaya sahip bu akıllı telefonlar çizilmelere, tere, darbelere ve bükülmeye karşı dayanıklı olduğu gibi ön taraflarındaki çizilmeye dayanıklı cam ise ekranların net ve çiziksiz görünmesini sağlıyor. TCL 30+, TCL 30 SE ve TCL 30 5G ayrıca 128 GB’lık büyük bir ROM depolama alanına sahip,  bu da telefonunuzda bir daha asla yer konusunda endişelenmenize gerek kalmayacağı anlamına geliyor. Ayrıca her ikisi de AER sertifikalı olan TCL 30 ve TCL 30+ akıllı telefonları, “Google Android Enterprise Recommended” cihazları içerisinde yer alıyor. Ultra hızlı 5G bağlantı ve performans Kullanıcılar, HD filmlerden hızlı tempolu oyunlara, görüntülü aramadan uygulama indirmeye kadar içerik akışı için mükemmel olan TCL 30 5G’nin ultra hızlı bağlantı ve performansının keyfini de çıkaracak. TCL 30 5G, gerçekten bağlantılı bir dünya yaratma misyonunun bir parçası olarak TCL’in akıllı telefonlar, tabletler ve CPE’ler dahil olmak üzere bir dizi 5G ürününe katılıyor. RenklerTCL 30+ ve 30 Muse Mavisi ve Tech Siyahı, TCL 30 5G Dreamy Mavisi ve Tech Siyahı, TCL 30 SE ve 30 E  Uzay Grisi ve zengin Atlantik Mavisi renk seçenekleri ile gelecek. TCL 30 SE’nin ayrıca belirli bölgelerde Buzul Mavisi renk seçeneği de olacak.

Dış Ticaret İstatistikleri, Ocak 2022
Ocak ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %17,2, ithalat %54,2 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,2 artarak 17 milyar 587 milyon dolar, ithalat %54,2 artarak 27 milyar 848 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %19,6, ithalat %31,1 arttı
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2022 Ocak ayında %19,6 artarak 14 milyar 6 milyon dolardan, 16 milyar 751 milyon dolara yükseldi.
Ocak ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %31,1 artarak 14 milyar 44 milyon dolardan, 18 milyar 413 milyon dolara yükseldi.
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Ocak ayında 1 milyar 662 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %25,4 artarak 35 milyar 164 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %91,0 oldu.
Dış ticaret açığı Ocak ayında %234,9 arttı
Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %234,9 artarak 3 milyar 64 milyon dolardan, 10 milyar 261 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak ayında %83,0 iken, 2022 Ocak ayında %63,2’ye geriledi.
Ocak ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %93,3 oldu
Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2022 Ocak ayında imalat sanayinin payı %93,3, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %4,1, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %2,1 oldu.
Ocak ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %83,9 oldu
Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2022 Ocak ayında ara mallarının payı %83,9, sermaye mallarının payı %10,0 ve tüketim mallarının payı %6,1 oldu.
Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 618 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 221 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 25 milyon dolar ile İtalya, 948 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 883 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %32,4’ünü oluşturdu.
İthalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı
İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Ocak ayında Rusya Federasyonu’ndan yapılan ithalat 4 milyar 637 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 95 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 440 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 279 milyon dolar ile ABD, 769 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %40,3’ünü oluşturdu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %4,9 azaldı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre ihracat %4,9 azaldı, ithalat %10,0 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2022 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %16,8, ithalat %51,9 arttı.
Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %2,4 oldu
Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Ocak ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %93,3’tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %2,4’tür.
Ocak ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %63,2’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %9,9’dur.
Özel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak ayında 16 milyar 690 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre, 2022 yılı Ocak ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %17,2 artarak 16 milyar 690 milyon dolar, ithalat %50,6 artarak 26 milyar 831 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak ayında dış ticaret açığı %183,2 artarak 3 milyar 580 milyon dolardan, 10 milyar 141 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak ayında %79,9 iken, 2022 Ocak ayında %62,2’ye geriledi.

Dış Ticaret İstatistikleri, Ocak 2022
Ocak ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %17,2, ithalat %54,2 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2022 yılı Ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %17,2 artarak 17 milyar 587 milyon dolar, ithalat %54,2 artarak 27 milyar 848 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %19,6, ithalat %31,1 arttı
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2022 Ocak ayında %19,6 artarak 14 milyar 6 milyon dolardan, 16 milyar 751 milyon dolara yükseldi.
Ocak ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %31,1 artarak 14 milyar 44 milyon dolardan, 18 milyar 413 milyon dolara yükseldi.
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Ocak ayında 1 milyar 662 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %25,4 artarak 35 milyar 164 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %91,0 oldu.
Dış ticaret açığı Ocak ayında %234,9 arttı
Ocak ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %234,9 artarak 3 milyar 64 milyon dolardan, 10 milyar 261 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak ayında %83,0 iken, 2022 Ocak ayında %63,2’ye geriledi.
Ocak ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %93,3 oldu
Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2022 Ocak ayında imalat sanayinin payı %93,3, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %4,1, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %2,1 oldu.
Ocak ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %83,9 oldu
Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2022 Ocak ayında ara mallarının payı %83,9, sermaye mallarının payı %10,0 ve tüketim mallarının payı %6,1 oldu.
Ocak ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
Ocak ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 618 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 221 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 25 milyon dolar ile İtalya, 948 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 883 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %32,4’ünü oluşturdu.
İthalatta ilk sırayı Rusya Federasyonu aldı
İthalatta Rusya Federasyonu ilk sırayı aldı. Ocak ayında Rusya Federasyonu’ndan yapılan ithalat 4 milyar 637 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 3 milyar 95 milyon dolar ile Çin, 1 milyar 440 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 279 milyon dolar ile ABD, 769 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %40,3’ünü oluşturdu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %4,9 azaldı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre ihracat %4,9 azaldı, ithalat %10,0 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2022 yılı Ocak ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %16,8, ithalat %51,9 arttı.
Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %2,4 oldu
Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Ocak ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %93,3’tür. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %2,4’tür.
Ocak ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %63,2’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %9,9’dur.
Özel ticaret sistemine göre ihracat 2022 yılı Ocak ayında 16 milyar 690 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre, 2022 yılı Ocak ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %17,2 artarak 16 milyar 690 milyon dolar, ithalat %50,6 artarak 26 milyar 831 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak ayında dış ticaret açığı %183,2 artarak 3 milyar 580 milyon dolardan, 10 milyar 141 milyon dolara yükseldi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2021 Ocak ayında %79,9 iken, 2022 Ocak ayında %62,2’ye geriledi.

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, Ocak 2022
Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %71,63, aylık %13,09 arttı
H-ÜFE (2017=100) 2022 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %13,09, bir önceki yılın Aralık ayına göre %13,09, bir önceki yılın aynı ayına göre %71,63 ve on iki aylık ortalamalara göre %36,94 artış gösterdi.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri yıllık %90,32 arttı
Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %90,32, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %54,66, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %31,17, gayrimenkul hizmetlerinde %191,90, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %36,92, idari ve destek hizmetlerde %54,07 artış gerçekleşti.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri aylık %12,13 arttı
Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %12,13, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %10,71, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %9,95, gayrimenkul hizmetlerinde %15,84, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %14,92, idari ve destek hizmetlerde %19,36 artış gerçekleşti.
Yıllık H-ÜFE’ye göre 22 alt sektör daha düşük, 5 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
H-ÜFE sektörlerinde yıllık en düşük artış; telekomünikasyon hizmetlerinde %14,47, hukuk ve muhasebe hizmetlerinde %20,54, programcılık ve yayıncılık hizmetlerinde %21,80 olarak gerçekleşti. Buna karşılık su yolu taşımacılığı hizmetleri %194,25, gayrimenkul hizmetleri %191,90, depolama ve destek hizmetleri (taşımacılık için) %126,44 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Sektörlere göre H-ÜFE yıllık değişim oranları (%), Ocak 2022
Aylık H-ÜFE’ye göre 15 alt sektör daha düşük, 12 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
H-ÜFE’de aylık azalış gösteren tek alt sektör %0,88 ile programcılık ve yayıncılık hizmetleri oldu. En düşük artış gösteren alt sektörler ise %2,59 ile telekomünikasyon hizmetleri, %3,95 ile sinema filmi, video ve televizyon programı yapımcılık hizmetleri oldu. Buna karşılık bina ve çevre düzenleme (peyzaj) hizmetleri %32,20, istihdam hizmetleri %27,07, güvenlik ve soruşturma hizmetleri %25,06 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.

Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla, IV. Çeyrek: Ekim-Aralık 2021
Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2021 yılında %11,0 arttı
Üretim yöntemine göre dört dönem toplamıyla elde edilen yıllık GSYH, zincirlenmiş hacim endeksi olarak (2009=100), 2021 yılında bir önceki yıla göre %11,0 arttı.
Üretim yöntemine göre cari fiyatlarla GSYH, 2021 yılında bir önceki yıla göre %42,8 artarak 7 trilyon 209 milyar 40 milyon TL oldu.
Kişi başına Gayrisafi Yurt İçi Hasıla 2021 yılında 85 672 TL oldu
2021 yılında kişi başına GSYH cari fiyatlarla 85 672 TL, ABD doları cinsinden 9 539 olarak hesaplandı.
Hizmet faaliyetleri 2021 yılında %21,1 arttı
GSYH’yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2021 yılında bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; hizmet faaliyetleri toplam katma değeri %21,1, diğer hizmetler %20,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri %20,2, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri %17,3, sanayi %16,6, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri %7,0 ve gayrimenkul faaliyetleri %3,5 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri %9,0, tarım sektörü %2,2 ve inşaat sektörü ise %0,9 azaldı.
GSYH 2021 yılı dördüncü çeyreğinde %9,1 arttı
GSYH dördüncü çeyrek ilk tahmini; zincirlenmiş hacim endeksi olarak, 2021 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %9,1 arttı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,5 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre %1,5 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2021 yılı dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %9,1 arttı.
GSYH 2021 yılının dördüncü çeyreğinde cari fiyatlarla 2 trilyon 313 milyar 810 milyon TL oldu
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2021 yılının dördüncü çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %51,8 artarak 2 trilyon 313 milyar 810 milyon TL oldu. GSYH’nin dördüncü çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 198 milyar 968 milyon olarak gerçekleşti.
Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2021 yılında %15,1 arttı
Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları, 2021 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre %15,1 arttı. Hanehalkı tüketim harcamalarının GSYH içindeki payı %55,1 oldu.
Hanehalkı nihai tüketim harcamaları 2021 yılı dördüncü çeyreğinde %21,4 arttı
Yerleşik hanehalklarının nihai tüketim harcamaları 2021 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %21,4 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları %1,9, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise %0,8 azaldı.
Mal ve hizmet ihracatı 2021 yılında %24,9, ithalatı ise %2,0 arttı
2021 yılında bir önceki yıl zincirlenmiş hacim endeksine göre mal ve hizmet ihracatı %24,9, ithalatı ise %2,0 arttı. Mal ve hizmet ihracatı, 2021 yılının dördüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak %20,7, ithalatı ise %2,6 arttı.
İşgücü ödemeleri 2021 yılında %31,4 arttı
İşgücü ödemeleri 2021 yılında bir önceki yıla göre %31,4 artarken, net işletme artığı/karma gelir %53,2 arttı. 2021 yılının dördüncü çeyreğinde ise işgücü ödemeleri bir önceki yılın aynı çeyreğine göre %37,7 artarken, net işletme artığı/karma gelir %62,9 arttı.
2021 yılında işgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı %30,2 oldu
İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yıl %33,1 iken bu oran 2021 yılında %30,2 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise %49,3’ten %52,6’ya yükseldi.