KAYSERİ ŞEKER, TARİHİNDE İLK KEZ 71 MİLYON LİRA NET KAR ETTİ

Şeker sektörünün en önemli yapıtaşlarından bir tanesi olan Kayseri Şeker Fabrikası, tarihinde bir ilke daha imza atarak, 2011-2012 bilanço dönemini, 71 milyon liralık rekor net kâr ile kapattı. Bir önceki yılın kampanya dönemini 35 milyon lira zararla kapatan Kayseri Şeker Fabrikası, bu rakamla birlikte tarihinin en yüksek karını elde etmiş oldu.

Yakın bir tarih öncesinde adeta kapanma noktasına gelen ve yapılan operasyonlar ile yönetimsiz kalan şirketin, Hüseyin Akay Başkanlığı’ndaki yeni yönetim kurulu, yaklaşık 19 aylık kısa dönem içerisinde fabrikanın bankalara olan yüksek faizli borçların bir kısmını kapatarak, çiftçinin bekleyen tüm alacaklarını ödeme başarısını da yakalamış oldu. Tüm bunların yanı sıra, yıllardır zam almayan çalışanın ücretlerinde önemli bir iyileştirme yapan Kayseri Şeker Fabrikası, tedarikçilerinin de artık en güvendiği firmalar arasındaki yerini aldı.

Türkiye’deki şeker üretiminin yüzde 14’ünü gerçekleştiren Kayseri Şeker Fabrikası A.Ş., son 19 aylık dönemde ortaya konulan disiplinli çalışma yapısı, gerekli tasarruf tedbirleri, akılcı personel politikası ve çiftçi odaklı yatırım planları ile bugün şirketin tarihi bir kar elde etmesinin haklı gururunu yaşıyor. Tarihinde ilk kez bu denli büyük bir kar seviyesi yakalayan şirket, 2011–2012 bilanço dönemini 71 milyon 608 bin 683 lira net kar tutarı ile kapatarak, rekor kırmış oldu.

Yakın bir zaman öncesine kadar 650 milyon lira borcu ile adeta kapanma noktasına gelen Kayseri Şeker Fabrikası’nın yeni Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, şirketin iç karartan yapısına rağmen ellerini taşın altına koyarak, çiftçinin sahibi olduğu bu fabrikayı yeniden ayağa kaldırmak için bu çetin sorumluluğun altına girdiklerin belirterek, şöyle konuştu. “Yakın bir zaman öncesine kadar karşımızda, 300 milyon lirası kısa vadeli olmak üzere 650 milyon lira borcu olan, çiftçinin önemli miktarda pancar alacağı bulunan, çalışana, nakliyeciye, esnafa borçlu olan bir fabrika vardı. Kasamız ise o dönemde maalesef boştu. Elde bir miktar şeker var ve o şekerde yüksek iskontolarla satılıyordu. Fabrika para kazanamıyor buna rağmen israf ise haddinden fazlaydı. Tüm bu olumsuz tabloya rağmen önümüzde iki tercihimiz vardı. Ya sorumluluk alacak ve bu şirketi ayağa kaldırmak için mücadele edecektik, ya da sorumluluktan kaçıp, bir yılda kooperatifte seçimi yaptırıp, normal hayatımıza dönecektik. Ve biz, bize duyulan güvenin sorumluluğu ve çiftçimizin refahını düşünerek, bu taşın altına elimizi koymayı tercih ettik” şeklinde konuştu.

Akay, aradan geçen süre içerisinde şirketin yaklaşık 71 milyon lira gibi, tarihi bir karlılık rekoru kırdığını da belirterek, “Bizim görev aldığımız 19 aylık dönemde Kayseri Şeker kurtuldu anlayışı içinde olursak, şirketimizin geleceğini tehlikeye atmış oluruz. Kayseri Şeker iyi bir dönem yaşadı. Artı değer üretti. Ama şuan her şey dört dörtlüktür diyemeyiz. Önümüzde henüz kat edeceğimiz uzunca bir yol var. Şirketimiz 2011–2012 bilanço dönemini 71 milyon 608 bin 683 lira gibi rekor bir net kar ile kapattı. Hedefimiz bir sonraki bilanço döneminde daha fazla kar elde edip, çiftçimizin fabrikasını daha iyi noktalara taşımak. Bu amaç doğrultusunda hareket eden tüm Yönetim Kurulu arkadaşlarımı, şirket Genel Müdür ve Genel Müdür Yardımcılarımızı, daire amirlerimizi ve tüm çalışanlarımızı yürekten kutluyorum” dedi.

Bir yanıt yazın