Kayseri Sanayi için can suyu(3) (Köşe yazısı 02.08.2017 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

Kayseri Sanayi Odası yönetim kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Meclis Başkanı Abidin Özkaya ve yönetim kurulu üyelerinin basın toplantısında ‘Yerli otomobil neden Kayseri’de üretilmeli ve talip’ olunmasına devam ediyorum.

Soru: Yerli otomobil neden Kayseri’de üretilmeli?

Yanıt: Sanayi üretim merkezlerinin yaygınlaştırılması için. Ülkemizin büyük ölçekli finans ve üretim alanları yoğunlukla Marmara bölgesinde yer almaktadır. Bu bölgelerde doğal afetler ve diğer tehditler nedeniyle oluşabilecek toplu kayıplar ülke ekonomimiz açısından kısa sürede telafi edilemeyecek zararlara yol açabilecektir.

Bölgesel gelişmişlik farkını azaltmak için. Kayseri’deki üretim öncelikli olarak çevresindeki 12 ilin ekonomik gelişmesine hızla katkı sağlayacaktır. Bölgede devlet destekleri ile bölgede sağlanmaya çalışılan kalkınma daha kısa sürede gerçekleşebilecektir.

Sektörel altyapı olarak hazır ve istekli olmamızdan: Otomotiv sanayinin ana girdilerini demir-çelik, lastik ve plastik, dokuma, cam, boya, kablo, akümülatör, batarya, elektrik ve elektronik gibi alanlar oluşturmaktadır. Kayseri’de söz konusu alanlarda çok sayıda firma üretim yapmaktadır. Yakın çevremizde üretim yapan motorlu taşıt lastik fabrikası Petlas ve Mercedes-Benz Türk kamyon fabrikası bu endüstriye hali hazırda ürün sağlamaktadır.

Elektrikli araçların bataryasını üretmeye hazır olduğumuzdan: Üretilen elektrikli araçların yüzde 35-50 oranındaki maliyetini batarya bileşenleri oluşturmaktadır. Ana faaliyet alanı pil ve batarya yönetim sistemleri olan firmalarımız bu ihtiyacı tamamen yerli üretimle karşılayabilecek teknik bilgi birikimine, yetişmiş insan kaynağına, alt yapı ve yatırımlara sahiptir.

Rekabet açısından sağladığımız avantajlardan: Yan saniyi varlığı ve hızla gelişme potansiyeli, kalifiye işgücü ve düşük işgücü maliyeti, kalite yönetim sistemlerinin yaygınlığı ve bölgedeki bilinirliliği, gelişmiş ve gelişmekte olan pazarlara yakınlık rekabet açısından avantajlar sunmaktadır.

Kalifiye elemanlar için: Kayseri genç ve kalifiye insan gücü potansiyeline sahiptir. Mesleki ve teknik liseler ile üniversitelerimizin Mühendislik Fakülteleri ve Meslek Yüksek Okulu bölümleri otomotiv sektörü için gerekli ara eleman ve kalifiye işgücünü eğitmekte ve sektöre kazandırmaktadır.

KAYSO ve diğer STK’ların güçlü desteği: KAYSO ve diğer kuruluşların işbirliği ile otomotiv sektöründe yer alacak firmaların yerli ve yabancı firmalarla yatay birleşmeler ve ortaklıklar yaparak güç birliğine gitmeleri için yönlendirici destekler sağlanabilecektir. İhracatın artırılması amacıyla, araç ve aksam üreticileri arasında yeni müşteriler bulunması konusunda faaliyetler gerçekleştirilebilecektir.

AR-GE destekleri ve üretim destek alanları: Kayseri’de yan sanayi firmalarının üreteceği ürünün tasarımının yapılması, ana ve yan sanayide ortak ürün geliştirilmesinin özendirilmesi, bu amaçla AR-GE desteklerinin ve danışmanlık hizmetlerinin etkin olarak kullanabileceği üç üniversite ve Teknopark gibi birçok destek mekanizmaları bulunmaktadır.

Girişimcilik, ticaret ve sanayi kültürü: Kayseri girişimci insanları, ticaret hayatı ve sanayi kültürü söz konusu olduğunda ülkemizde ilk akla gelen ve ön plana çıkan şehirdir. Firmalar ihtiyaçları hızlı şekilde belirleme ve fırsatları değerlendirme kabiliyetine sahiptir.

Yerli ürünü sahiplenme gücü: Sanayiye ve ekonomiye kaynak sağlaması nedeniyle ülkemizde ve bölgemizde yerli üretimi sahiplenme duygusu yaratacak ve bununla birlikte ürün sosyo-ekonomik rekabet gücü kazanacaktır.

Kaliteli üretim sistemi, yüksek standartlı ürünler: Gelişmiş ülkelerin belirledikleri kalite yönetim sistemleri ve standartlarını temel alarak üretim yapan Kayseri sanayisi ihracatının yüzde 60’ını AB ve gelişmiş ülkelere gerçekleştirmektedir.

Otomobil üretimine uygun makine parkı ve üretim kapasitesi: Kayseri bir otomobilin üretilmesi için gerekli olan parçaların üretilebilme kapasitesi ve tecrübesine sahiptir.

Soru: Kayseri’nin bazı ürünlerde yıllık toplam-üretim kapasitesi nedir?

Yanıt: Elektronik malzeme-sayaç üretim kapasitesi: 34.558.138 adet, Pil-akümülatör:442.005 adet, motor: 396 bin adet, otomobil yetkili servis: 39.365 adet, dokuma: 81.359.066 m2, cam işleme: 6.526.526 m2, metal işleme: 2.150.572 ton, kablo: 153.814 ton, metal geri dönüşüm: 74.178 ton, plastik geri dönüşüm: 29.012 ton, döküm: 28.007 ton, plastik enjeksiyon:13.439 ton, boya: 11.750 ton, yüzey kaplama/işleme: 5.888 ton.

Kayseri’nin lojistik avantajları: Kayseri sahip olduğu karayolu ve demiryolu ağı ile limanlara ve yakın coğrafyadaki ülkelere kolay ve hızlı ulaşım avantajı sunmaktadır.

Soru: Limanlara yakınlık üretim alanı seçiminde tercih nedeni mi?

Yanıt: Avrupa’da otomobil montajı ve motor üretim tesislerin konumu incelendiğinde limanlara olan yakınlığın bir tercih sebebi olmadığı görülmektedir.

Soru: Tedarikçilere yakınlık üretim alanı seçiminde önemli mi?

Yanıt: Otomobil üretim merkezleri ile bunlara parça ve malzeme sağlayan tedarikçilerin konum olarak bitişik bir yapı içerisinde olmadığı görülmektedir.

Soru: Otomotiv üretimi tek başına entegre tesislerde mi üretiliyor?

Yanıt: Otomotiv üretimi tek başına entegre tesislerde üretilmemektedir. Ana gövde, motor ve diğer aksam üretimleri farklı konumlardaki üretim tesislerinde gerçekleştirilmektedir. Örnek: Toyota USA 9 eyalette üretim yapmakta, nihai ürünü 4 eyaletteki fabrikalarda tamamlamaktadır.

Kayseri neden ‘Türkiye’nin üretim üssü’ olmalı, bu konuda geç kalınmamalı sanırım anlatabildim.