Kayseri mücadelesi (1) (Köşe yazısı 21.01.2019 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ

GAZETECİ

davutgulec@hotmail.com

‘Kayserili işini bilir, hayırsever, aç ve açıkta kimse yok. İşsizlik, gecekondu sıfır. Örnek ve model şehir’ diyerek, toplu göstermelik, politik, günü kurtaran şov açılışlar ile şehrin kısmetlerini, desteklerini, teşviklerini, ciddi yatırımları engellediler. En iyi yaptıkları iş ticarete dökülen yardım ve BM çöplüğü gibi önüne geleni şehirde toplayıp, verdikleri tavizler, yardımlar, çağrılar ile şehrin kaderi ile oynadılar. Halen de bu yanlışta ısrar eden kişi, kurum ve kuruluşlar o kadar çok ki!

Eh bu konuyu, son milletvekili seçiminden sonra Kayseri’de, Vali, belediye başkanları, milletvekilleri, odalar, borsa başkanları, bazı önemli simalardan oluşan heyetin Ankara’ya ‘Biz de şunları istiyoruz, bekliyoruz’ gibi bir çıkartması olmuştu. O günden bu güne çok sular aktı, bir karış yol alınmadı.

Sadece istiyoruz, alamıyoruz, mücadelede başarısız oluyoruz.

Bu konuyu Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) başkanı Mehmet Büyüksimitçi’ye toplantıda ‘ yol alındı mı, son durum nedir?’ diye sordum.

Aldığım yanıt ‘Eskiden biz yapabildiğimiz, gücümüz ve özkaynaklarımızla yaptığımız için istemiyorduk. Şimdi kaybettiklerimizi, projelerimizi, devlet yatırımlarını istiyoruz. Kayseri’nin hakkı ne ise onu almak istiyor ve talep ediyoruz’ oldu.

Yani şimdilik bir sonuç yok.

Toplantıda birde son asgari ücretten sonra ‘ucuz, kaçak ve kayıt dışı işçi çalıştırma’ konusu soruldu. Büyüksimitçi bu konuda adeta içini döktü.

“Son verilen asgari ücret, kesinlikle yaşanabilir bir ücret değil. Çalışanın mutlu olmadığı bir işletmede, işverenin, işletmenin başarılı olması beklenemez. İşletme zaten başarılı olamaz. Bunun sonucu ihracat, kaliteli ürün, teknolojik yatırım olmaz. Bugün sigortasız, kaçak, kayıt dışı ve ucuz işçi çalıştıran kim varsa hata yapar’ dedi.

Bu arada, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu dönemde en önemli ulaşım araçlarından biri olan demiryolu yük taşımacılığını Kayseri sürekli ‘demiryolu kontenyr ve kargo taşımacılığı’ olarak gündemde tutuyor, talep ediyor, istiyor ve mücadele ediyor. Ama sonuç, ‘biat-takla siyaseti’ nedeniyle sıfır.

Peki Uluslararası ihracatta ve limanlar için çok önemli olan bu konuya nasıl örnek verilir.

Mehmet Büyüksimitçi buna da ‘Demiryolu nakliye çok önemli. Gelişmiş ülkeler, ihracatta iddialı ülkeler demiryolu nakliyeden yararlanıyor. Türkiye halen pahalı karayolu nakliyeyi yapıyor. Demiryolu nakliyesindeki sorunu çözemedik. Bugün karayolu ile Kayseri-Mersin arası karayolu nakliye fiyatı, demiryolu nakliye ile Kayseri-Çin arası fiyattan daha pahalı’ diyerek verdi. Ardından, İncesu ilçesine demiryolu nakliye için yükleme istasyonu yapacaklarını açıkladı.

Kayseri sanayisi ile ilgili ‘genel sanayi anketi yaparak mevcut durumu ve nasıl yol alınacağını’ net ortaya koymak istediklerini belirten KAYSO başkanı Büyüksimitçi, bunun nedenini şöyle sıraladı.

‘Stratejik yatırım

Savunma sanayi ürünleri,

Yüksek teknolojik ürünler

Tıbbi ürünler.’

Kayseri’nin yerli otomobil, savunma ve havacılık sanayisi için geçmişe dayanan mevcut hazır altyapı, kalifiye eleman ve tecrübe ile tesislerin bulunduğunu tekrarlayan Büyüksimitçi ‘Sakaryadaki tank palet fabrikasının özelleşmesi halinde sıranın Kayseri Anatamir fabrikasına gelip gelmeyeceği’ sorusuna ‘Ethem Sancak zaten tank ve savunma sanayi için BMC tesislerinde üretimleri var. Sakarya’da ki Tank Palet fabrikasında bu konuda istediğini elde ederse, Kayseri Anatamir’den de elbette yararlanacak. Daha önceki görüşmemizde bunu bize açık ve net söyledi. Yerli ve Milli savunma çok önemli’ dedi.

Bu arada Türkiye’nin tek pil fabrikası Aspilsan’ın, Mimarsinan OSB’deki yeni yatırımı ile yıllık 2 milyon lityum iyon pili üreteceğini, bir yatırımcının helikopter vinci üretimine başladığını, askeri ve savunma sanayide yatırımlardan çok bunun iznini almanın zorluğuna işaret etti.

Büyüksimitçi; kayseri olarak en çok ihracatı Irak, Belçika, Almanya,AB, Ortadoğu, Afrika ülkelerine yapıldığını,  ihracat ürünlerinde ise makine, çelik, madenciliğin ön sıralarda olduğunu belirtti.

İktidarın,  bekledikleri, istedikleri, talep ettikleri bazı sorunların çözümüne yönelik düzenlemelerinden de örnekler veren Mehmet Büyüksimitçi, sanayi elektrik ve doğalgaz fiyatlarında, ÖTV, KDV, kredi yapılandırmaları, konkordato ’da olduğu gibi düzenleme beklediklerini, sigorta primlerini zamanında ödeyenlere düşük faizli kredi desteği gibi teşviklerinde bazı konularda yapılmasını önerdi.

Taleplerini, isteklerini, önerilerini, projelerini sürekli gündemde tutan, bu yatırımların, destek, teşviklerin artık Kayseri’ye gelmesi için mücadele veren herkese de teşekkür etti.