Kakao ve çikolata ürünlerine yeni tebliğ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, kakao ve çikolata ürünlerinin üretimi, hazırlanması, işlenmesi, depolanması, taşınması ve pazarlanması amacıyla ürün özelliklerini tek bir tebliğde topladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından AB mevzuatına uygun olarak hazırlanan Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Çikolata Ürünleri Tebliği, 3 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Kakao ve çikolata ürünlerinin tekniğine ve hijyen kurallarına uygun şekilde üretimi, hazırlanması, işlenmesi, muhafazası, depolanması, taşınması ve pazarlanmasını sağlamak üzere ürünlerin özelliklerini belirlemek amacıyla çıkartılan Tebliğ, kakao çekirdeği, kakao nibi, kakao kitlesi, kakao keki dahil kakao ve çikolata ürünlerini kapsıyor.

Tebliğ ile daha önce kakao ve kakao ürünleri ile çikolata ve çikolata ürünleri özelliklerinin belirlendiği iki ayrı tebliğ, yürürlükten kaldırıldı.

Çikolata ve kakao ürünlerinin tanımlarının yer aldığı Tebliğde, “Beyaz Çikolata; kakao yağı, süt veya süt ürünleri ile şekerlerden elde edilen, bileşiminde en az %20 kakao yağı ve en az %14 süt kuru maddesi bulunan ve süt yağı içeriği en az %3,5 olan ürün, Bol sütlü çikolata kakao ürünleri, şekerler ve süt veya süt ürünlerinden elde edilen, toplam kakao kuru maddesi en az %20, süt kuru maddesi en az %20, yağsız kakao kuru maddesi en az %2,5, süt yağı en az %5, toplam yağı (kakao yağı ve süt yağı) en az %25 olan ürün, Çikolata ise kakao ürünleri ile şekerlerden elde edilen, en az %18 kakao yağı ve en az %14 yağsız kakao kuru maddesi içeren toplam kakao kuru maddesi içeriği en az %35 olan ürün” olarak tanımlandı.

Tebliğe göre kakao çekirdekleri kendine özgü koku ve renkte olacak; böcek yenikli, çimlenmiş, isli, yabancı çekirdek sayısı %6’dan; küflü çekirdek sayısı %4’ten, arduvaz görünümlü çekirdek sayısı %8’den fazla olamayacak. Embriyo veya kakao yağının çözücü ile ekstraksiyonu sonucu oluşan artıkları kakao ürünlerinin üretiminde kullanılamayacak.

Kakao kitlesinde kakao yağı kütlece %47 – 60, kakao kabuk ve embriyo kalıntılarının toplam miktarı yağsız kuru madde üzerinden kütlece en fazla %5 veya kakao kabuk kalıntılarının miktarı alkali ile işlem görmemiş olanlarda kütlece en fazla %1,75 olacak.

Fındık ezmeli / Gianduja çikolataya, son üründe %5’i geçmeyecek biçimde, süt ve/veya evaporasyonla elde edilen süt kuru maddesi ilave edilebilecek.

Fındık ezmeli / Gianduja çikolataya ve fındık ezmeli / gianduja sütlü çikolataya, bütün veya kırılmış olarak badem, fıstık, fındık ve diğer sert kabuklu meyveler eklenebilecek. Ancak eklenen sert kabuklu meyvelerin miktarı, ince öğütülmüş fındık dâhil ürünün toplam ağırlığının %60’ını geçemeyecek.

Dolgulu çikolatada, çikolata dış kısmı, toplam ürün ağırlığının en az %25’ini oluşturacak.

Bitkisel yağ ilavesi, kakao yağı veya toplam kakao kuru maddesinin minimum miktarını azaltmamak kaydıyla, yenilebilir diğer maddelerin toplam ağırlığı çıkarıldıktan sonra son üründe %5’i geçemeyecek.

Tebliğ kapsamındaki ürünlere eklenebilecek yenilebilir maddeler ile ilgili olarak, sütten elde edilmeyen hayvansal yağlar ve bunların karışımları kullanılamayacak.

Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği hükümlerine uygun olacak ürün etiketlemesinde, ayrıca kakao yağı dışında bitkisel yağ içeren çikolata ürünlerinde bu durum etiket üzerinde belirtilecek.

Çikolatalarda gıdanın adında “bitter” ifadesi kullanılabilecek. Bu durumda, kakao kuru maddesi/kakao yüzdesi “bitter” ifadesi ile aynı yüzde belirtilebilecek.

Ürünler çeşitler halinde satıldığında gıdanın adı ‘çeşitli çikolatalar’ veya ‘çeşitli dolgulu çikolatalar’ veya benzer isimlerle değiştirilebilecek. Böyle durumlarda tek bir içindekiler listesi verilebilecek.

İçilebilir çikolata, şekerli kakao, şekerli kakao tozunda yağı azaltılmış kakao veya kakao tozu kullanılması durumunda ürün adına “yağı azaltılmış” ifadesi eklenecek.

Tebliğ hükümlerine uygun olarak kakao yağı azaltılmış ürünlerin etiketinde kakao yağı miktarı belirtilecek.

Çikolata, sütlü çikolata ve kuvertür çikolata ürünlerinin etiketinde ürün adlarına kalite kriterleri ile ilgili bilgiler eklenebilmesi için; Çikolata en az %43 toplam kakao kuru maddesi ve en az %26 kakao yağı; Sütlü çikolata en az % 4,5 süt yağı, en az %18 süt kuru maddesi ve en az %30 toplam kakao kuru maddesi, Kuvertür çikolata en az %16 yağsız kakao kuru maddesi içerecek.

Sütlü çikolata ürünlerinde, “süt” ifadesi yerine “krema” ifadesinin kullanılabilmesi için ürün, en az %5,5 süt yağı içerecek.

Tebliğe aykırı davrananlar hakkında 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanununun ilgili maddelerine göre idari yaptırım uygulanacak.

Tebliğin yayımı tarihinden önce faaliyet gösteren gıda işletmecileri, 31/12/2018 tarihine kadar Tebliğ hükümlerine uyacaklar. Gıda işletmecileri Tebliğ hükümlerine uyum sağlayıncaya kadar, Tebliğ ile yürürlükten kaldırılan Türk Gıda Kodeksi Kakao ve Kakao Ürünleri Tebliği (Tebliğ No:  2000/10) ile Türk Gıda Kodeksi Çikolata ve Çikolata Ürünleri Tebliği hükümlerine uymak zorunda olacaklar. (Gıda Hattı)