İyi ve sağlıklı yaş almak için değişimi hemen şimdi başlatın

Hiç şüphesiz son yılların en gözde konuları sağlık ve güzellik. Daha sağlıklı olmak, daha güzel görünmek adına hiçbir trendi kaçırmıyor, bu uğurda gereken zaman ve emeği sarf etmeye çalışıyoruz. Ancak sorun şu ki, her trend gibi bunlar da sürdürülebilirlik açısından yeterli gücü kişiye kazandırmak konusunda zayıf kalıyorlar. Diğer yandan hayatımızın geri kalanını tamamen değiştirecek, bizleri her zaman dinç, neşeli ve güçlü kılacak, iyi ve sağlıklı yaş alma yöntemleri bu açıdan önemli bir boşluğu dolduruyorlar.

Uyguladığı Well-aging çalışmalarıyla tanınan Bütünsel Sağlık ve Ayurvedik Yaşam Danışmanı Ebru Şinik işin sırrının bütüncül sağlık metotlarında saklı olduğunu söylüyor. Kişiyi sadece fiziksel beden sağlığı üzerinden değerlendirmeyen, beraberinde duygusal, zihinsel ve ruhsal sağlık ve iyilik halini de değerlendiren bütünsel yaklaşım pratikleri kişinin genel sağlık ve iyilik halini hedefleyen yeni nesil disiplinler olarak dikkat çekiyor.

Bedenimiz kendi iç dinamiklerinde sürekli bir bilgi ve enerji alışverişi içerisindedir. Ebru Şinik, “Fiziksel sağlığımız için olumlu bir seçim yapıp uyguladığımızda, örneğin sağlıklı beslenmeye başladığımızda, bundan diğer bedenlerimiz olan zihinsel ve ruhsal bedenler de anında olumlu olarak etkilenir. Aynı şekilde zihnimizi dinlendirecek bir teknik uyguladığımızda veya ruhumuzu besleyen bir dua okuduğumuzda bu eylemlerimizden diğer bedenler de hemen olumlu olarak etkilenir” diyor ve ekliyor “Bunun tersi de aynı şekilde geçerlidir. Yani sürekli sindirim sistemimizin hazmedemeyeceği miktarlarda yemek yiyor, zihinsel faaliyetlerimize hiç ara vermiyor ve onu dinlendirmiyor veya zihnimizi çalıştıracak hiçbir şey yapmadan bütün günü sadece televizyonda dizi ve haberleri izleyerek geçiriyorsak bu seçimlerimizden tüm bedenlerimiz olumsuz olarak etkilenir.”

Sağlıklı Yaş Alma Nedir, Nasıl Sağlanır?

Bilim insanları sağlıklı, zinde, enerjik ve mutlu bir şekilde, yaşlanmayla beraber gelen rahatsızlıklara maruz kalmadan yaş almanın temelinin “Yaşam Tarzımız” olduğunu söylüyorlar. Epigenetik bilimine göre de yaşam tarzımız sağlığın, beden-zihin dengesinin en önemli belirleyicisidir. Kısaca daha iyi ve daha mutlu olmak tamamen kendi seçimlerimize bağlıdır. Demek ki gündelik yaşamımızda bedenimiz ve zihnimiz için yapacağımız bilinçli seçimler aracılığı ile “Sağlıklı ve İyi Yaş Alma Sürecini” başlatmak ve devam ettirmek tamamen bizim kontrolümüzdedir.

Sağlıklı ve İyi Yaş Alma Sürecini Başlatmak İçin 8 Adım

“Bedenimiz sabit bir yapıtaşı değil, her an değişmekte olan bir süreçtir” diyen Ebru Şinik “Gündelik olarak yaptığımız en basit seçimler dahi bu süreçte değişiklikler yaratır. Unutmayın ki her ısırık bir seçim, her hareket şansı bir fırsattır. Hayatı bu açıdan ele almaya başlayınca yaşam daha keyifli, daha mutlu ve dengeli bir hale dönüşmeye başlar” diyerek, hayatınıza katarak sağlıklı ve iyi yaş alma sürecinizi başlatacak 8 basit adımı şu şekilde açıklıyor:

Kaliteli Uyku: Bilim insanları sağlıklı bir yaşam için her insanın günde ortalama 6-8 saat uykuya ihtiyacı olduğunun üstünü çiziyor. Tabii ki uyku süresi kadar, ne zaman yatağa gidip uyuduğunuz da çok önemli. Sağlık, mutluluk ve denge ancak tabiatın ritimlerine ayak uydurduğumuz zaman kuruluyor. Tabiatın ritimlerine uyum sağlamadan, bedenin detoks saatleri dışında uyuyorsanız beden kendi tamir mekanizmalarını gerektiği gibi çalıştıramaz. Buna göre yaklaşık 22.30-02.00 saatleri aralığında fiziksel bedendeki detoks işlemleri gerçekleşirken, 02-00-04.00 aralığında da zihinsel detoks süreci gerçekleşiyor.

Sağlıklı Bir Sindirim Sistemi: Her gün, en az bir defa, genelde sabahları kalktıktan sonra yarım saat içinde, konforlu bir şekilde tuvalete gidiyor ve hafiflediğinizi hissediyorsanız sindirim sisteminiz düzenli ve sağlıklı olarak çalışıyor demektir. Bu arada sindirim sistemimizde sadece yediklerimiz sindirilmiyor. Beş duyumuzla algılayarak aklımızın kovasında biriken tüm duygu, düşünce ve deneyimlerimiz sindirim sistemimizde metabolize oluyor yani dönüştürülüyor ve hem fizik, hem de zihin bedenden tahliye ediliyor.

Stres sizi yönetmesin, siz stresini yönetin: Batı tıbbının tanımladığı 45000 hastalık stresimizi yönetebildiğimiz kadar bizden uzak duruyor. Çünkü Sağlıklı ve İyi Yaş Alma, ancak farkındalık halinin yükselmesi ile mümkündür. Ancak yaşamla, bedenimizle ve zihnimizle ilgili farkındalık seviyemiz artmaya başladıkça kendimiz için her an yaptığımız seçimlerde otomatik olarak bedenimizin aklını dinleme yetisiyle bilinçli seçimler yapmaya başlar ve dengemizi bozacak her şeyden uzaklaşarak, besleyici kararlara yöneliriz.

Temiz Beslenme: Eski bir deyişe göre “Arınma ağızdan başlar.” Ağzımızdan içeri giren besinlere ve ağzımızdan çıkan kelimelere dikkat ederek arınmayı bilinçli olarak başlatabiliriz. Mutfağımıza aldığımız sebze, meyve, salata malzemeleri, süt ve süt ürünleri, baklagiller, kuruyemiş, ekmek, kullandığımız yağ ve tuz çeşitleri ve her türlü gıda maddesinde bilinçli seçimler yapıp, öğünlerimizi ölçülü ve dengede kurguladığımızda bedenimiz kendini otomatik olarak mutlu, hafif ve enerjik hissetmeye başlayacaktır.

Hareket Edin: Sağlıklı ve iyi bir şekilde yaş almak için bedenimizi her gün düzenli olarak hareket ettirmek büyük önem taşır. Tufts Universitesi’nden Drs. William Evans ve Irwin Rosenberg tarafından yapılan klinik araştırmalara göre düzenli egzersizin yaşlanmanın başlıca belirtileri olan kas ağırlığı, kas gücü, kondüsyon, kemik yoğunluğu ve kolesterol üzerinde olumlu etkisi olduğu kanıtlanmış. Bütünsel sağlık açısından da düzenli egzersiz sadece fizik bedeni genç tutmakla kalmıyor, ayrıca zihinsel faaliyetleri de dinç tutarak, psikolojik olarak da denge ve mutluluk sağlıyor.

Doğru Nefes Alın ve Nefes Tekniklerinden Faydalanın: Doğru nefes nasıl alınır? İlk ana prensip: burundan! Gündelik yaşamınızda ağzınızı kullanmıyorken yani konuşmuyor, yemek yemiyor, şarkı söylemiyor veya fiziksel efor sarf ettiren bir egzersiz yapmıyorken nefesi sadece burnunuzdan alıp vermelisiniz. Nefes insan bedenindeki birincil detoks sistemidir ve doğru kullanıldığında hem fiziksel, hem zihinsel, hem de ruhsal bedenlerimizde denge, canlılık, huzur, neşe ve sağlık yaratır.

Sevgi ve Şefkat Dolu İlişkiler Geliştirin: Yalnızlık, izole ve sevgi unsurları barındırmayan bir yaşam hızlı yaşlanmayı beraberinde getiriyor. Hayattan zevk almak için paylaşmak şart. Uluslararası araştırma kuruluşu Gallup’un yapmış olduğu bir araştırmaya göre insanların hayatları boyunca kendilerini en mutlu hissettikleri anlar sorulduğunda, ankete katılan herkes tarafından istisnasız başka birinin varlığı esnasında yaşanılan anlar olarak tanımlanmış. Demek ki, mutluluğun paylaştıkça çoğaldığı hayatımızı yönlendiren en büyük gerçeklerden.

Zihninizi Genç ve Dinç Tutun: Vedik bir atasözü şöyle diyor;” Ölümsüzlüğün sırrı zihninizdeki sınırsız esneklikte saklıdır.” Bilincimizde bu esneklik ve sınırsızlığı uyandırıp, geliştirdiğimizde her an kendimizi yeniliyor ve yaşlanma sürecini tersine çeviriyor, dinç, genç ve taze bir zihne sahip oluyoruz. Peki bunu nasıl mı yapacağız? Aynen çocukken yaptığımız gibi…  Zihnimizin limitleri ve sınırlamalarının ötesinde özgürce kahkaha atarak, en ufak şeylerde dahi yaşamın mucizelerini görerek, kalbimizi ön yargısız açarak.