İşsizlik ve ev alanlara tüyolar.. (Köşe yazısı 18.01.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Türkiye’deki gerçek işsizlik bir türlü netleşmiyor. Ama işsizlerin arasına her gün yenileri ekleniyor. Özellikle asgari ücretin artmasından sonra, kamu kuruluşlarında çalışan şirketler ve çalışanlar işi bırakıp, işsizler ordusuna katıldı.
Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ülkemizde15 ve daha yukarı yaştakilerde işsiz sayısı 2015 yılı Ekim döneminde geçen yılın aynı dönemine göre 104 bin kişi artarak 3 milyon 147 bin kişi oldu. İşsizlik oranı ise 0,1 puanlık artış ile %10,5 seviyesinde gerçekleşti. Aynı dönemde; tarım dışı işsizlik oranı 0,1 puanlık artış ile %12,6 olarak tahmin edildi. 15-24 yaş grubunu içeren genç işsizlik oranı 0,4 puanlık azalış ile %19,3 olurken,15-64 yaş grubunda bu oran 0,1 puanlık artış ile %10,7 olarak gerçekleşti.
İstihdam edilenlerin sayısı 2015 yılı Ekim döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre 718 bin kişi artarak 26 milyon 856 bin kişi, istihdam oranı ise 0,5 puanlık artış ile %46,2 oldu.
Bu dönemde, tarım sektöründe çalışan sayısı 69 bin kişi, tarım dışı sektörlerde çalışan sayısı ise 649 bin kişi arttı. İstihdam edilenlerin %20,4’ü tarım, %20’si sanayi, %7,6’sı inşaat, %52’si ise hizmetler sektöründe yer aldı. Önceki yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında hizmet sektörünün istihdam edilenler içindeki payı 0,8 puan artarken, sanayi sektörünün payı 0,5 puan, tarım sektörünün payı 0,3 puan azaldı, inşaat sektörünün payı ise değişim göstermedi.
İşgücü 2015 yılı Ekim döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre 822 bin kişi artarak 30 milyon 3 bin kişi, işgücüne katılma oranı ise 0,6 puan artarak %51,6 olarak gerçekleşti. Aynı dönemler için yapılan kıyaslamalara göre; erkeklerde işgücüne katılma oranı 0,4 puanlık artışla %71,9, kadınlarda ise 0,9 puanlık artışla %31,8 olarak gerçekleşti.
Ekim 2015 döneminde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olmadan çalışanların oranı, bir önceki yılın aynı dönemine göre 1,4 puan azalarak %33,6 olarak gerçekleşti.
Mevsim etkilerinden arındırılmış istihdam bir önceki döneme göre 39 bin kişi azalarak 26 milyon 772 bin kişi olarak gerçekleşti. İstihdam oranı 0,1 puanlık azalış ile %46,1 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış işsiz sayısı bir önceki döneme göre 56 bin kişi artarak 3 milyon 180 bin kişi olarak gerçekleşti. İşsizlik oranı da 0,2 puanlık artış ile %10,6 oldu.
Mevsim etkilerinden arındırılmış işgücüne katılma oranı bir önceki döneme göre 0,1 puanlık azalış ile %51,5 olarak gerçekleşti. Ekonomik faaliyete göre istihdam edilenlerin sayısı, tarım sektöründe 93 bin kişi azalırken, sanayi sektöründe 36 bin, hizmet sektöründe 16 bin, inşaat sektöründe ise 2 bin kişi arttı.
-Ev satın alırken bunlara dikkat
Bu arada sizleri konut satın alırken dikkat etmeniz gereken konularda da uyarmak istiyorum. İşçilik ve malzeme kalitesinden lokasyona kadar birçok faktör çok önemli. AC Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ali Coşkun’dan bu konuda tüyolar.
“Yaşamak için alınıyor olsa da herkes yatırımın değerini korumasını ister. Lokasyon bu açıdan büyük önem taşır. Evin bulunduğu bölgede, planlanan ve beş yıl içinde hayata geçirilmesi söz konusu olan kamu ya da özel sektör yatırımlarının bulunup bulunmadığı mutlaka araştırılmalı. Bu tür yatırımların ve bölgenin kalkınma hızının projeye değer katacağı unutulmamalı.
Doğramaların kenarları, kesimlerinin düzgünlüğü ve köşe bitişlerine bakılmalı. Ek olarak, duvarlardaki boya ve alçıların düzgünlüğü, seramik ve fayanslardaki derz aralıklarının eşit olup olmaması da bakılacak ilk kısımlar olmalıdır.
Aynı şekilde, teknik şartnamede yer verilen ürünlerin ve aksesuarlarının da doğru şekilde kullanıldığından da emin olunmalı. Toplam tutarın ne olduğu ve sosyal tesis kullanımının aidata dahil olup olmadığı mutlaka incelenmeli.
Ayrıca, proje eğer tamamlanmışsa ve satılmamış daireler mevcutsa, inşaat şirketinin bu dairelerin aidatlarını ödeyip ödemediği de kontrol edilmeli. Bu konu, projeyi yapan şirketin sorumluluklarına verdiği önemi göstermesi açısından önemli bir ipucu olabilir.
Malzemelerin kalitesi ve teknikler bina güvenliği açısından çok büyük öneme sahiptir. Tüketiciler inşaat şirketinin, uzmanlığıyla bilinen, uluslararası standartları benimsemiş ve kendisini kanıtlamış iş ortakları ile çalışıp çalışmadığını da mutlaka incelemeliler.”