İsmail Tamer’den Çölyak’la ilgili diyetisyenlere glütensiz gıda uyarısı

Son yıllarda  özellikle bazı diyetisyenlerin hastalarına zayıflamak için glütensiz gıdalara yönlendirmeye çalışmalarını eleşytiren TBMM Çölyak Araştırma Komisyonu Başkanı ve Kayseri Milletvekili İsmail Tamer, komisyon olarak bu tip yönlendirmelere kesinlikle onay vermediklerini açıkladı.

Kayser Holiday İnn otelde  gerçekleştirilen Çölyak Meclis Araştırma Komisyonu toplantısına, milletvekili  Taner Yıldız, Vali yardımcısı, kaymakamlar, Sağlık Müdürü ve başhekimler,  belediye başkanları,  üretici firmalar, dernekler, yetkilileri ve bazı hastalar ile yakınları katıldı. Toplantı öncesi komisyonda bulunan üç milletvekili ile  açıklamalar yapan Milletvekili İsmail Tamer, Türkiye genelinde bilinen 70 bine yakın raporlu Çölyak hastası olduğuna dikkat çekerek şunları söyledi.

“Çölyak komisyonu Haziran ayında 4 partinin verdiği önerge doğrultusunda kuruldu. Komisyon Çölyak hastalıkları ile ilgili problemleri belirlemek, sıkıntılarını ortadan kaldırabilmek için hizmet veriyor. Yaklaşık 30’a yakın çölyak hastalığı ile ilgilenen dernekle iki ayrı şehirde bir araya geldik. Son toplantımızı Kayseri’de yaptıktan sonra rapor hazırlayıp TBMM Meclis Başkanına teslim edeceğiz. Raporlu Çölyak hasta sayısı 70 Bin’e yakın, ancak bu rakamın 10 kat daha fazlası olduğunu tahmin ediyoruz. Son yıllarda diyetisyenlerin önemli bölümü vatandaşları glütensiz gıdalara yönlendirmeye çalışıyor.  Bu çok sakıncalı ve tasvip etmediğimiz durumdur. İnsan vücudunun metabolizmasını bozmanın bir anlamı yok. Ekmeğin önemi ön plandadır. Glütene karşı alerjisi olan kişilerin ille de çölyak hastası olmasına gerek yok.

Glütensiz beslenmenin diyette çok önemli bir rolü olduğunu söylemiyoruz ve tasvip etmiyoruz. Çölyak hastalığıyla ilgili bildiğimiz bir ilaç tedavisi yok ancak hastalar glutensiz diyetlerle tedavi edilebiliyor. Bu yüzden glutensiz gıdaların Türkiye genelinde rahat ulaşılabilmesini sağlamak en büyük amacımız.
Şu ana kadar yapmış olduğumuz çalışmalarda bazı eksiklikleri tespit ettik. Bugün de komisyon olarak Kayseri’de finali yapıyoruz. Çalışmalarımızı burada sonlandıracağız. 15 gün içerisinde raporumuzu yazıp TBMM Başkanımıza sunacağız. Bu rakamın en az 10 kat daha fazla çölyak hastası olduğunu tahmin ediyoruz. Çölyak hastalığıyla ilgili bildiğimiz bir ilaç tedavisi yok ancak hastalar glutensiz diyetlerle tedavi edilebiliyor. Bu yüzden glutensiz gıdaların Türkiye genelinde rahat ulaşılabilmesini sağlamak en büyük amacımız. Yaklaşık 10 yıl önce glutensiz gıda üreten firma sayısı parmakla gösterilebilecek kadar azdı ama bugün pek çok firma glutensiz gıda üretebiliyor. Yine de dışarıdan gelen ürünlerin piyasadaki payı yüzde 65-70’ler civarında. Yani bu konuda kat edeceğimiz çok yol var.
Glutensiz gıda ürüten firmalara vergi indirimi yapılmasıyla ilgili Maliye Bakanlığı ile görüşmeler yapıldı. Ancak henüz bir gelişme olmadı. Yurt dışından gelen glutensiz gıdaların gümrüklerdeki bekleme süreleriyle ilgili sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz.”

Daha sonra Çölyak hastalığı ile ilgili geniş bilgi verildi,sıkıntılar, öneriler, yapılması gerekenler, çözüm yolları, gğıdalar ve üreticiler gibi bir çok konu masaya yatırıldı.