Gıdalarda Domuz Jelatini Tehlikesi

Erciyes Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hasan Yetim, hazır gıdalarda bulunma ihtimali yüksek domuz jelatini konusunda uyarıda bulundu.

Prof.Dr. Hasan Yetim, hazır gıdalarda köpürme, jelleşme, Bağlama, su tutma ve kıvam artırıcı olarak kullanılan jelatin maddesinin, sığır, keçi, koyun gibi hayvanların yanı sıra domuzdan da elde edilebildiğini söyledi.

Prof. Dr. Yetim, protein içeriği zengin olan jelatin maddesinin, domuzdan elde edileninin daha ucuz ve kaliteli olması nedeniyle jelatin üreten firmalar tarafından daha çok tercih edildiğini ifade ederek, gıdalarda domuz jelatini kullanılma ihtimaline karşı uyarıda bulundu.

Dünyada üretilen jelatinin çok büyük bir bölümünün domuzdan elde edildiğini anlatan Yetim, “Şu an ülkemizde çok az miktarda, bildiğim kadarıyla sanayinin ihtiyacı olan jelatinin yüzde 20 ya da 30’u üretiliyor” dedi.

Prof.Dr. Yetim, gıda katkı maddelerinde de helal sertifikası aranması gerektiğine dikkat çekerek, jelatinin daha önce katkı maddesi olarak kabul edilmesinden dolayı hazır gıda içeriklerinde E441 şeklinde kodlandığını, daha sonra başlı başına gıda maddesi olarak kabul edildiği için açık biçimde ‘jelatin’ olarak yazıldığını kaydetti. Prof.Dr. Yetim, tüketicilerin jelatin maddesinin hangi hayvandan yapıldığını bilme imkanı olmadığının altını çizdi.

Bu konuda yalnızca yetkili makamların resmi önlemler alabileceğini vurgulayan Yetim, helal sertifikanın et ve et ürünlerinin yanı sıra gıda katkı maddelerinde de aranması gerektiğini söyledi. Bunda vatandaşın yapabileceği bir şey olmadığını anlatan Yetim, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlık olarak gıdalarda kullanılacak jelatinin helal sertifikalı olmasına dikkat edilmelidir. Helal sertifikalı olmayan katkı maddeleri gıdalarda bulunamaz diye devlet garantisi altına alınabilir bu iş. Şu an ülkemizde buna dair bir uygulama yok. Firmaların katkı maddelerinin de helal olmasına dikkat etmeleri gerekiyor. Yetkililerimizin vatandaşı bu tedirginlikten kurtarmaları için ithal edilen ürünlere mutlaka helal sertifikası şartı koşmaları gerekir. Bu, vatandaşı rahatlatacaktır.”

Bir yanıt yazın