Gıda sahteciliğinin yıllık faturası 40 milyar dolar

Gıda ve kimya endüstrilerindeki hızlı gelişim, yeni hammaddelerin kullanımı, hızla artan küresel ticaret ve karmaşıklaşan gıda tedarik zincirleriyle birlikte gıda sahteciliği küresel bir sorun haline geldi.

Geride bıraktığımız 10 yıllık dönemde, sahte ve tağşişli gıda skandalları uluslararası gündemlere ve tüketici tepkilerine neden oldu. Bu yılın başında, 21 AB ülkesinin de dahil olduğu 61 ülkede sahte, standart altı gıda ve içecekleri ve yasaklı gıda ticaretini hedef alan ortak bir Europol-Interpol operasyonu düzenlendi.

Neticede 9.800 ton gıda ve 26,4 milyon litre içecek ele geçirildi. Başka şekilde ifade edilecek olursa, operasyonla aralarında alkol, zeytinyağı, maden suyu ve havyar gibi lüks ürünler de dahil olmak üzere toplam 13 milyon ürün yakalandı.

Çin’deki yalnızca 2016’nın ilk 3 çeyreğindeki bilanço bile konunun ne kadar ciddi olduğunu ortaya koyuyor. Söz konusu dönemde ülkede 500.000’in üzerinde gıda güvenliği ihlali tespit edilmiş. Bunlar arasında yanıltıcı reklamlar, sahte ürün ve bileşenlerin kullanımı ve kontamine (bulaşı olmuş) ürünlerin satışı var. Tüm dünyadaki gıda sahteciliği faturasının yıllık 40 milyar dolar civarında olduğu tahmin ediliyor.

İlerlemenin tek yolu, küresel birliklere ve yeni teknolojilere vurgu yaparak gıda tedarik zincirlerinde şeffaflık ve bütünlüğü sağlamak.

Queen’s Belfast Üniversitesi’nde, Küresel Gıda Güvenliği Enstitüsü (IGFS) tarafından koordine edilecek olan AB-Çin-Güvenlik Projesi Haziran ayında duyurulmuştu. Bu proje, gıda sahteciliği alanındaki artan taleplere karşılık vermeye çalışacak.

Dünyanın en büyük gıda güvenliği projelerinden biri olarak değerlendirilen bu girişim, AB’nin Horizon 2020 programından ve Çin Bilim ve Teknoloji Bakanlığı’ndan (MOST) 10 milyon avro finansman aldı. Projede 33 önemli araştırma kuruluşu, devlet kurumları ve endüstri temsilcileri bulunuyor. Projenin temeldeki hedefi, 2 bölge arasında en iyi uygulamaları kapsayan ve gıda güvenliğini iyileştirecek ortak bir vizyon geliştirmek, gıda sahteciliği ile mücadele etmek, tüketici güvenini tekrar tesis etmek, ortak veri ve standartların belirlenmesi ve ekonomik büyümeyi teşvik etmek için 2 taraflı tarım gıda ticaretini kolaylaştırmak. (Gıda Hattı)