Galatasaray’a Kayseri’den çim önerisi

Galatasaray kulübü Türk Telekom Arena Stadının zemininde yaşadığı sıkıntılara Kayseri’den çözüm önerisi geldi. Kayseri Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Kadir Has Stadı, Türkiye’de ilk arena stadı olma özelliğine sahip. Bu stattaki çim bakımı ise açık sahalardaki çim bakımından çok farklı. Teknik anlamda birçok ekipmana ihtiyaç duyulduğu ve bunun yanında eğitim almış çalışanlar sayesinde yapılan çim bakımının zeminin bozulmasını önlediği belirtildi.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Genel Müdürü Ali Üstünel, Türk Telekom Arena’daki olumsuzlukları sektörde emek sarf edenler olarak üzüntü ile takip ettiklerini açıkladı. “Meslektaşlarımızın çalışan arkadaşların yaşadıkları sıkıntıları bir dönem bizde yaşadık ve iyi biliyoruz” diyen Üstünel, “Bizde bu sıkıntıları ilk yıllarda şiddetli yaşadık. Geldiğimiz noktada doğru analiz ve istisna gayretler sayesinde bu sezon iki takımımıza ev sahipliği yapıyoruz. Sezon başından beri 24’üncü maçı oynattık. Hiçbir sorun yok” şeklinde konuştu.

Arena stadı konseptindeki Kadir Has’ın ilk stat olduğuna dikkat çeken Üstünel, “Biz zemin sorununu çok ciddi olarak yaşadık. Bu nedenle araştırmalar yaptık. İngiltere, Almanya, Belçika, Norveç  ve Hollanda gibi ülkelere seyahatlerimiz oldu. Orada arena statları ile ilgili zemin bakım usullerini gözleme şansımız oldu. Belediye Başkanımız Mehmet Özhaseki’nin desteği ile çim park alanı oluşturuldu. Yurtdışına bağımlığı ortadan kaldırmak üzere yapılan çalışma ile kendi yöremize uygun, coğrafi yapısı, tesisimizin fiziki yapısına göre çim araştırdık. Onları üretmeye başladık. Üç sezon boyunca yurtdışından tek bir çim dahi getirmeden, kendi imkanlarımız ve kısıtlı teknik imkanlarla çok iyi bir duruma geldik.” dedi.

Ali Üstünel, arena statlarının fiziki yapı nedeniyle yeteri kadar güneş ve rüzgar alamamasından dolayı çim ve beraberinde zemin sorunu yaşadığını anlattı. Arena stadının en büyük sorunlarından birisinin bu olduğuna dikkat çeken Üstünel, şöyle konuştu: “Doğrusu normal açık sahalardaki çim bakım usullerinden çok farklı bakım usulleri var. Bir kere asla çalışanlar olarak konsantrenizi kaybetmemizin gerekiyor. Bir defa yaptık ama olmadı mantığının doğru olmadığı bir konu. Birçok çalışma yapmak zorundasınız. Çimi ayakta tutabilmek için. Bunu sıklıkta yapıyorsunuz. Saha zeminine uygulayacağınız bakım yöntemleri ve gübre alternatifleri çok önemli. Mevsim ve maç programına göre çalışmalar oluyor. Zaman zaman bilgi istifadesinde bulunuyoruz. Bu sayede biz Kayseri’de eleştiri almadan iki takıma ev sahipliği yapıyoruz. Burada en büyük önem Büyükşehir Belediyemizin bize yüklediği misyon ve çalışanlarımızdır. 33 bin kişilik stadı son üç maçta 22 saatlik ara ile bir sonraki maça hazırladık. 6 maç birer gün ara ile oynandı. Buna rağmen her yönüyle başarılı idik. Memnuniyet vardı.”

Kadir Has Stadyumu Müdürü Ahmet Billur, arena statlarını bakım usullerinin çok farklı olduğuna dikkat çekerek, “En önemli unsurlardan biri güneş eksikliğidir. Hollanda’dan getirdiğimiz ve bizlerinde ürettiği suni güneş ışığı üniteleri ile bu eksikliği gideriyoruz. Hava sirkülasyonu bu uygulamadan birisi. Yine saha kenarında yaptığımız cihazlarla hava sirkülasyonu sağlıyoruz. Düzenli kök havalandırması yapılıyor. Düzenli kumlama oluyor. Futbol zeminlerine özel biçme ve diğer ekipmanlar var. Yine sahamızın alttan ısıtma sistemi var. Vantilatörler hava sirkülasyonu sağlıyoruz. Saatte 45 bin metreküp hava sirkülasyonu sağlayan vantilatörler çalışıyor. Şuan bunlardan 10 adet var. Kapalı ortam olan statta fazla nem bu sayede atılıyor. Fazla nem bu zeminde mantar oluşmasına neden oluyor. Bunu ortadan kaldırmış oluyoruz. Hastalıkları uzaklaştırıyoruz. Daha diri ve iyi bir çim sağlanıyor. Toplamda 450 bin metreküp hava sirkülasyonunu sahada belirli saatlerde yapmış oluyoruz. Bu çok önemli bir çalışma.” şeklinde bilgi verdi.

Bir yanıt yazın