Formalite boşanma..(Köşe yazısı 19.01.2016 Kayseri Star Haber Gazetesi)

DAVUT GÜLEÇ
GAZETECİ-HİSF KAYSERİ TEMSİLCİSİ
davutgulec@hotmail.com

Türkiye’de suç ve suçlu çeşidi giderek artıyor.
Devlet, özellikle aile ve çocuklara sahip çıkmak istedikçe, devleti bile dolandıranlar dikkat çekiyor
İster istemez, aile ve çocuk konusunda herkes duyarlı.
En basitinden, son üvey annenin iki çocuğa yaptığı işkence herkesi ayağa kaldırdı.
Kadın cinayetleri, aile içi şiddetler, çocuk istismarları tüm önlemlere rağmen zirvede.
Kayseri, boşanmalarda,
Çocuk istismarlarında,
Aile içi şiddette,
Mahkemelerin evden uzaklaştırma kararlarında,
Üvey çocuklara yönelik olaylarda,
Evden kaçan özellikle kız çocuklarında
İntiharlarda
Cinayetlerde,
Çeşitli darp ve yaralama olaylarında üst sıralarda.
Tabi kötünün yanında, yardımseverliği, hayırseverliği konusunda zaten lider.
‘Kayserili işini bilir ve hayırsever’ reklamları ise son yıllarda ters tepmeye başladı.
İşini bilmeyen ve giderek acırken acınacak hale gelen bir şehre döndü.
Son Suriyeli, Iraklı, İranlı, Doğu Türkistanlı derken değişik ülkelerden Kayseri’ye gelenler, beraberlerinde istenmedik bazı olayları da, suçları da taşıdı.
Şöyle bir bakın.
Belki Türkiye’nin en huzurlu illeri arasında gibi gözüken Kayseri’de, güvenlik güçleri gerçekten gece-gündüz ellerinden gelenin fazlasını yapıyor.
Ama halkın desteği olmadan suçları, suçluları önlemek, yakalamak kolay değil.
Kayseri’de, yardım kuruluşları sürekli ayni ve nakdi yardım topluyor. Tek elden yürütülmeyen bu yardımlar yüzünden, bununda istismarı çıktı.
Zaten ekonomi, işsizlik, geçim şartlarının ağırlaşması, giderlerin çoğalması ile geçinmek için formalite boşanmalar, olaylarda dikkat çeker hale geldi.
Ama Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), yetim aylıklarındaki usulsüzlüklerin peşini bırakmıyor.
Türkiye genelinde kurumun yaptığı denetimlerde 22 bin kadının devletten yetim maaşı alabilmek için anlaşmalı olarak boşandığı ancak ‘evliliklerinin devam ettiği’ ortaya çıktı.
SGK denetmenleri, polis eşliğinde boşanan kadınların kapısını çaldı. Eve giren ekipler erkek ayakkabısı, vitrin ve masa üzerinde bulunan fotoğraflara bakarak, evde kocanın yaşayıp yaşamadığını belirlemeye çalıştı. Bu yönde bilgiye ulaşılması durumunda çift hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Maaşları kesilerek, ödenenlerin de geri alınması için dava açıldı.
Anlaşmalı boşanmaları ihbar edenlerin çoğunun ise maaşları düşen anne ve kız kardeşler olduğu ortaya çıktı. Eşinden ayrılan bir kadın yetim aylığı aldığında, annesi ve kız kardeşlerinin aldığı maaşlarda da düşüş oluyor. Maaşı düşen anne ve kardeşler ‘Alo 170’i arayıp ihbarda bulunuyor. İhbarcılar, kocanın eve ne zaman geldiğini ve hangi saatlerde çalıştığını da bildirerek, yakalanması için yardımcı oluyor.
Denetmenler, anlaşmalı boşanmaların yanı sıra maaş alabilmek için özellikle genç kadınların 70-80 yaşındaki akrabaları ile evlilik yaptığını da tespit etti. Sahte evliliklerin iptali ve maaş kesintisi için dava açıldı. Kayseri’de aşağıdakine benzer çok örnek var. Adrese Dayalı sistem bile inceleniyor.
-Ekiplere kapıyı açan erkek, gelenlerin denetmen olduğunu anlayınca evden çıktı. 2 dakika sonra kapıyı açan kadın, “Biraz önce çıkan eşiniz mi?” sorusuna “Hayır sevgilim. Kimi eve alacağıma siz mi karar vereceksiniz?” diyerek tepki gösterdi.
-Bir başka denetmenler balkondaki erkek iç çamaşırlarının kime ait olduğunu sordu, “Kardeşime” yanıtını aldı. Ekipler “Siz tek çocuksunuz, kardeşiniz yok ki” deyince kadın cevap veremedi.
-Ekipler denetlenen bir evin küçük çocuğuna “Derslerini kim yaptırıyor?” diye sordu. Çocuk “Babam” deyince anlaşmalı boşanma ortaya çıktı.
– 3 ay önce boşanan kadının evinin duvarında eşinin fotoğrafları bulundu. Bunun açıklaması ise şöyle oldu: “Boşandık ama onu hâlâ seviyorum.”