Erü’ye Uluslararası Ödül

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü yüksek lisans öğrencisi Çiğdem Çalışkan’ın, “Bakır İçerikli Kompozit İplikler ve Bu İpliklerin Elektromanyetik Radyasyonu Ekranlama Özellikleri” isimli tezi, uluslararası 23. Rieter Ödülü’ne layık görüldü.

Tez danışmanı ve Tekstil Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Gazi Örtlek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Rieter Group’un, dünyanın önde gelen tekstil makine ve yedek parça üreticilerinden biri olduğunu belirtti.

Firmanın tekstil sektörüne, komple iplik makinaları ve teknolojik yedek parça sağladığını ifade eden Örtlek, şunları anlattı:

“İletişim ve bilgi paylaşımına özen gösteriyorlar. Bu kapsamda gerçekleştirilen faaliyetlerden biri de genç mühendis ve mühendis adaylarının başarılı çalışmalarını ödüllendirmek ve firmalarını tanıtmak amacıyla organize edilen ‘Rieter Ödülleri’dir. Bu, ilki 1989 yılında verilen uluslararası bir ödüldür. Rieter, kazananları bir hafta İsviçre’de ağırlamakta ve ödüllerini de kendi ülkelerindeki bir tekstil organizasyonunda vermektedir. Kazananlar, bu ziyaret sırasında Rieter yönetimi ile tanışmakta, dereceye giren çalışmalarını ödül jürisine sunmakta, firma merkezi hakkında bilgiler almakta, şehir gezilerine çıkmaktadırlar.”

Çin, Bangladeş, Hindistan, Endonezya ve Türkiye‘den 5 tekstil mühendisliği öğrencisinin yaptıkları başarılı tez çalışmaları ile 23. Rieter Ödülü’ne layık görüldüklerini vurgulayan Örtlek, öğrencileri Çiğdem Çalışkan’ın da “Bakır İçerikli Kompozit İplikler ve Bu İpliklerin Elektromanyetik Radyasyonu Ekranlama Özellikleri” isimli yüksek lisans tezi ile bu ödülü almaya hak kazandığını ifade etti.

Örtlek, Çalışkan’ın geliştirdiği bakır içerikli ipliklerden örülü kumaşlarla, 300 KHz-1.55 GHz frekans aralığında, ortalama 30 desibel ekranlama etkinliği değerine ulaştığına dikkati çekerek, geliştirilen bakır tel içerikli kompozit ipliklerin, çeşitli teknik tekstil ürünlerinin tasarım ve üretiminde kullanılabileceğini belirtti.

Tekstil mühendisliği alanındaki uluslararası bu ödülü, Erciyes Üniversitesinden bir öğrencinin ilk kez aldığını dile getiren Örtlek, bunun tekstil mühendisliği bölümünde yapılan çalışmaların kalitesinin de bir göstergesi olduğunu sözlerine ekledi. 

Bir yanıt yazın