ERÜ’de söyleşi ve anma

ERÜ’de “Anadolu’da İnsan Halleri: Tasavvuf Geleneğinde İnsan Felsefesi” Konulu Söyleşi Düzenlendi

  Erciyes Üniversitesi (ERÜ) tarafından 2021 Ahi Evran Yılı etkinlikleri kapsamında “Anadolu’da İnsan Halleri: Tasavvuf Geleneğinde İnsan Felsefesi” konulu söyleşi düzenlendi.

Erciyes Kültür Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Kılıç, Fakülte Dekanları, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Etkinlikte Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aygül Aykut’un moderatörlüğünde Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kasım Özgen ve Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Abullatif Tüzer’in konuşmacı olarak katıldığı söyleşi gerçekleştirildi.

Söyleşide konuşan Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Kasım Özgen, Ahilik Teşkilatı’nın Anadolu’nun en önemli kavramlarından birisi olduğunu söyledi.

Özgen, “ Ahi, kardeşlik kelimesinden fütüvvetten bağlantılı olarak gelişir. İktisadi zihniyet ya da iktisadi ahlak dediğimizde iktisat kısmına eğiliyoruz. Ama zihniyet kısmını ya da zihin kısmını ihmal ediyoruz. Aynı şekilde iktisadi ahlak dediğimizde iktisadi üzerinde duruyoruz ama iktisadın ahlak kısmını ihmal ediyoruz. Oysaki Anadolu’da 13. Yüzyılda bu iki kavram bir arada değerlendirilirdi. Yani zihniyet kavramı ile birlikte değerlendiriliyordu. Çünkü neticede iktisat dediğimiz şeyde davranışlardan meydana gelir. Davranış da zihinden meydana gelir” dedi.

Akademik sunumlar, tasavvuf müziği ve şiirlerin yer aldığı etkinlik, programa katkı sunanlara plaket ve teşekkür belgesi takdiminin ardından sona erdi.

Milli Şair Mehmet Akif Ersoy, ERÜ’de Anıldı

Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy, ölümünün 85. yıldönümünde Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Veteriner Fakültesi tarafından düzenlenen programla anıldı.

 Veteriner Fakültesi Mehmet Akif Ersoy Konferans Salonu’nda düzenlenen anma programına, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Kılıç, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından anma programındaki konuşmalarda Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdullah İnci, fakülteleri hakkında bilgiler verdi.

 Dekan İnci, “Erciyes Üniversitesi kendi markasını yaratmış, marka ürünleri olan bir üniversitedir. Bu markalaşma üniversitelerin temel hedeflerinden birisidir ” dedi.

 Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Recai Kılıç da konuşmasında anma programının düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

 Rektör Yardımcısı Kılıç, “ Tarihe damga vurmuş kişilerin asıl meslekleri ile ilgili herkes bir merak içerisinde oluyor. Baktığımız zaman tarihe damga vurduklarının yanı sıra meslek yaşantılarında son derece başarılı olduklarını gözlüyoruz. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’unda veteriner hekim geçmişine baktığımızda sahada yirmi yılın üzerinde çalıştığını gözlemliyoruz ve ülkemizin il veteriner hekimlerinden birisi olduğunu bilmekteyiz. Meslek yaşantısı ile sizleri yakından ilgilendiriyor ve öğrencilerimizin örnek alması gereken şahsiyetlerden biri olduğu mesleki yönü ile açığa çıkıyor” diye konuştu.

 Açılış konuşmalarının ardından Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Ali Cesur Onmaz tarafından Veteriner Fakültesi’nin ilk 25 yıllık gelişim süreci ve başarıları konusunda bir sunum gerçekleştirildi.

 Program Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Çağrı Çağlar Sinmez tarafından “Veteriner Hekimliğin Mehmet Akif Ersoy’un Şairliği ve Aydın Kimliği Üzerine Etkisi” Konulu konferansın ardından sona erdi.