ERÜ, AGÜ, KAPÜ'den haberler…

Dünya Üçüncüsü Sporcudan Rektör Çalış’a ziyaret

Çin’in Şanghay şehrinde 19-23 Ekim 2019 tarihleri arasından düzenlenen 15. Wushu Sanda Dünya Şampiyonası’nda 48 kiloda üçüncü olarak bronz madalya kazanan Erciyes Üniversitesi (ERÜ) öğrencisi, milli sporcu Hayriye Türksoy, Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış’ı ziyaret etti.

Rektörlük makamında gerçekleşen ziyarette milli sporcu Hayriye Türksoy, derece aldığı şampiyona hakkında Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış’a bilgiler verdi.

 Hayriye Türksoy, 23 Kasım – 1 Aralık 2019 tarihleri arasında Antalya’da düzenlenecek olan Wako Dünya Büyükler Kick-Boks Şampiyonasında birinci olmayı hedeflediğini söyledi.

Milli sporcu Türksoy, “4 yıldır Erciyes Üniversitesindeyim. Erciyes Üniversitesi adına 4’ü kick-boks, 4’ü wushu olmak üzere 8 turnuvaya katıldım. Katıldığım 8 Türkiye şampiyonasının tamamını şampiyonlukla bitirdim. 19-23 Ekim 2019 tarihlerinde katıldığım dünya şampiyonasında hedefim şampiyon olmaktı, ama 3’üncülükle bitirdim. Hedefim şampiyon olarak asker selamı vermekti. Aldığım her maçın ardından gururla asker selamımı verdim. Desteklerinden dolayı Rektörümüz Prof. Dr. Mustafa Çalış’a ve Spor Bilimleri Fakültemiz Dekanı Prof. Dr. Nihat Ekinci’ye teşekkür ediyorum” dedi.

Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış ise, milli sporcu Hayriye Türksoy’u başarısından dolayı tebrik etti ve kendisine üniversite olarak her zaman destek vereceklerini söyledi. Ziyaretin sonunda Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış, milli sporcuya hediye takdiminde bulundu.

Milli sporcu Hayriye Türksoy’un Rektör Prof. Dr. Mustafa Çalış’ı ziyaretine; Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nihat Ekinci, Dekan Yardımcıları Prof. Dr. Nazmi Sarıtaş ve Dr. Öğr. Üyesi Feyzullah Koca ile Antrenör Esat Kaya da eşlik etti.

Kapadokya Üniversitesinde ‘İran’ Konulu Seminer Düzenlendi

Kapadokya Üniversitesi Lisansüstü Eğitim, Öğretim ve Araştırma Enstitüsü tarafından “Antikiteden Moderniteye İran” başlıklı seminer düzenlendi.

Bursa Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesi İslam Mezhepleri Tarihi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Çelenk’in katılımıyla Kapadokya Üniversitesinin tarihi enstitü binasında düzenlenen seminere üniversitenin yüksek lisans programları öğrencilerinin yanı sıra akademisyenler de katılım sağladı.

Düzenlenen seminerde konuşan Dr. Mehmet Çelenk, “Geçtiğimiz Ekim ayında İran’a 16. seferini düzenlemiş birisi olarak İran’ı konuşmak benim için ayrı bir keyif. Hepimizin zihninde iki farklı İran vardır: Birincisi medyayla, paranın sahiplerinin ve siyasetin gücüyle pazarlanan İran. İkincisi ise kendi gerçekliği içerisinde var olan renkli bir İran. Dolayısıyla bu anlamda zihinsel anlamda bir dezenformasyon ile karşı karşıya olduğumuzu peşinen kabul etmemiz lazım” şeklindeki açıklamasından sonra bir müddet İran ile ilgili gözlem ve araştırmalarını katılımcılara aktardı.

Arap Baharı sonrası gelişen Türkiye-İran ilişkilerini yorumladıktan sonra Osmanlı – İran ilişkilerine dair yorum ve tespitlerini de katılımcılarla paylaşan Dr. Mehmet Çelenk, “Yavuz Sultan Selim ile Şah İsmail arasındaki kavga da uzun yıllar devam etmiştir ama ilginçtir ki, o dönemde entelektüel bir kriz yaşanmamıştır. Yani Osmanlı’nın Sultanları ile Safeviler’in Sultanları savaş meydanlarında cenk etmekle beraber Osmanlı kültür havzasının İran’dan, İran kültür havzasının Osmanlı’dan istifadesi kesilmemiştir” yorumunda bulundu.

Seminer, Dr. Mehmet Çelenk’in katılımcıların sorularını cevaplandırmasıyla sona erdi.

“11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes” Kampanyası

AGÜ Sümer Kampüsü’nde 350 fidan dikildi

Gelecek nesillerin çevre bilinciyle yetişmesi ve daha yeşil bir Türkiye için 81 ilde eş zamanlı gerçekleştirilen “11 Milyon Ağaç; Bugün Fidan, Yarın Nefes” programı kapsamında Abdullah Gül Üniversitesi’nde de (AGÜ) çok sayıda fidan dikildi.

Sümer Kampüsü’nde düzenlenen etkinlikte, kampüsün belirli alanlarına çam, ceviz ve sedir cinsi 350 adet fidan toprakla buluşturuldu.

Fidan dikimine üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı. Kampanyada, ağaç ve orman sevgisini yaygınlaştırmak ve daha yeşil bir Türkiye mirası bırakılması hedefleniyor.

Kapadokya Üniversitesi 16. İstanbul Bienali’ne Damgasını Vurdu!

Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi bu kez de “Yedinci Kıta” temalı 16. İstanbul Bienali’ne damgasını vurdu. Bienalin kapanış oturumlarından biri, Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi iş birliğiyle organize edildi.

Kurulduğu Ekim 2018’den bu yana Kapadokya Üniversitesi çevreci beşeri bilimler alanına verdiği önceliğin ve önemin kurumsal boyutunu temsil eden ve hayata geçirdiği çalışmalarla kısa sürede Türkiye’de ve dünyada dikkat çeken Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi, bu kez de “Yedinci Kıta” teması ile açılan 16. İstanbul Bienali’ne önemli bir katkı sağladı.

İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı’nın bu yıl 25 ülkeden 56 sanatçının katılımı ile Fransız yazar Nicolas Bourriaud’un küratörlüğünde düzenlediği İstanbul Bienali’nde bu kez insan faaliyetlerinin yeryüzündeki olumsuz ve kalıcı etkilerinden en gözle görüleni olan plastik atık kirlenmesi ele alındı. “Yedinci Kıta” başlığı da Pasifik Okyanusu’nda bulunan ve neredeyse ayrı bir kıta büyüklüğündeki plastik atık yığınından esinlenerek seçilmiş. Temel kuruluş amacı, acil müdahale gerektiren böylesi ekolojik hasarlara ve yeryüzünün karşı karşıya kaldığı ekolojik temelli etik ve toplumsal sorunlara yeni bakış açıları sunmak olan Kapadokya Üniversitesi Çevreci Beşeri Bilimler Merkezi de Fransız filozof Patrick Degeorges’un yapacağı bir konuşma ile bu organizasyonda yer aldı.

Ecocene: Cappadocia Journal of Environmental Humanities [Ekosen: Kapadokya Çevreci Beşeri Bilimler Dergisi] adıyla yayın hayatına başlamak üzere olan Merkez dergisinin editörlerinden olan Degeorges, Antroposen’in çağdaş düşünceyi nasıl değiştirdiğini anlattı. Bienalin kapanış konuşmalarından birini yapan Degeorges, oturumun diğer bir davetlisi, ödüllü sanatçı Johannes Büttner ile gerçekleştirdiği sohbette “beşeri bilimlerin ve sanatın Antroposen’in ekotopik potansiyelini serbest bırakacak ‘jeo-öykü anlatılar’la nasıl meşgul olduğunu” ele aldı.

Eylül 2017’den beri École Normale Supérieure de Lyon’un Antroposen müfredatının direktörlüğünü yürüten Degeorges’un Büttner ile sohbeti, 9 Kasım 2019 tarihinde, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesinde düzenlenen “Yedinci Kıtayı Keşfetmek – II” başlıklı panelde yapıldı.