Erciyes Üniversitesi, genç bilim adamlarına yatırımı sürdürecek

Kayseri Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, üniversite olarak genç bilim adamlarının önünü açma, yeni kurulan teknoloji ve araştırma merkezlerinin ihtiyacı olan bilim adamlarının yetiştirilmesi amacıyla başlattıkları çalışmanın devam edeceğini duyurdu. Daha önce genç bilim adamlarının yurt dışından eğitim almasına imkan tanıdıklarını ifade eden Keleştemur, önündeki 4 yıllık görevinde bunun devam edeceğini açıkladı.

Rektörlük seçimlerinde en çok oyu alan Prof. DR. Fahrettin Keleştemur, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından tekrar Erciyes Üniversitesi görevine atandı. Yapılan atama ile ilgili değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Keleştemur, 4 yıllık görevi sürecinde yapacaklarını da anlattı.

Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, bugüne kadar yapılan çalışmaları ekip olarak başarılı bir şekilde yaptıklarını ifade ederek, “Benden önceki rektör arkadaşlarımız, bana güzel bir üniversite bıraktı. Özellikle fiziki anlamda alt yapı sorunu kalmayan bir üniversite vardı. Biz yeni süreçte üniversitemizin bilgi, teknoloji üreten üniversite olması adına çalışmalar yaptık. Bu çalışmalarda önemli başarılar elde ettik. Özellikle genç arkadaşlarımızın önünü açtık. Bilisel araştırmalar için genç arkadaşlarımızın yurt dışında eğitim imkanlarını sağladık. Bunu yeni dönemde de devam ettireceğiz” dedi.

“Biz ekip olarak üniversite meselesinin Türkiye’nin en önemli meselesi olduğuna inanıyoruz” diyen Keleştemur, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Üniversite meselesini halletmeyen Türkiye’nin ekonomik, politik, siyasi olarak dünyada layık olduğu, gerçekten olmak istediği yere gelemeyeceğine inanıyoruz. O nedenle önem verilmesini düşünüyoruz. 10 yıl içinde Türkiye’de üniversiteler meselesinde önemli gelişmeler oldu. Sadece üniversitelerin sayısının artması değil, bilimsel üretkenlik, ileri teknoloji üretimi, orijinal bilgi ve teknoloji üretilmesi bazında kurulan merkezler adına önemli gelişmeler oldu. TÜBİTAK’ta geçen 10 yıl içerisinde bütçesi son derece artırdı. Bilimsel çalışmalar desteklenmiştir. Bilimsel yayında ekonomiye paralel olarak ülkemiz dünyada ilk 20 ülke arasında olmuştur. Bugün üniversiteler olarak tartıştığımız konu daha kaliteli, evrensel yayınlar, bilimsel araştırmaların yapılmasıdır. İleri teknoloji üretilmesidir. Bunu tartışıyorsak son gelişmelerin sonucudur.”

-ERCİYES, 10-15 YIL SONRA DÜNYA ÜNİVERSİTESİ OLMASINI İSTİYORUZ

Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, iyi eğitim veren kurum değil, iyi araştırma yapan, ileri araştırmalar yapılan üniversite olması adına çaba gösterdiklerini ifade etti. Fiziksel açıdan heryeşini tamamalan bir üniversite olduklarını vurgulayan Keleştemur, “Yeni ihtiyaçlar araştırma merkezi ve birkaç tane kurulması planlanan fakülte var. İleri tetkik ve bilimsel araştırmaların yapılması için merkezler kurulmasına çalışıyoruz. Buradaki insanların yetiştirilmesi için çalışıyoruz. En önemli yatırım insana olan yatırımdır. Buna özen gösteriyoruz. Genç bilim adamı yetiştirilmesi için projesi başlattık. Genel amacı devletten katkı almadan hayırseverlerden aldığımız ekonomik desteklerde çok genç yaşta bilim araştırmalarına başlayan insanlarımızı evrensel anlamda, araştırma yapması için yurt dışına çıkmaları, eğitim faaliyetlerini sürdürmesi, tecrübe kazanmaları adına merkezlere gönderdik. Bu devam ediyor. Kurduğumuz ve kuracağımız merkezlerde genç bilim adamlarını yetiştiriyoruz. Buna devam edeceğiz. Biz üniversitemizin 10-15 yıl sonra dünyanın önemli üniversitesi olması için çalışıyoruz.” diye konuştu.

-FRANSA’DA YILIN BİLİM ADAMI OLAN AKADEMİSYEN ERCİYES ÜNİVERSİTESİ’NDE

Eğitim kaletisenin yükseldiğine dikkat çeken Prof. DR. Keleştemur, üniversitelerinin uluslararası boyut kazanması için çalışmalar yaptıklarını anımsattı. Yurt dışından önemli bilim adamlarını üniversitenin akademisyen kadrosuna kazandırdıklarını ifade etti. Keleştemur, bunun her düzeyde olacağını, devam edeceğini anlatarak, “Fransa’dan bir bilim adamı ile anlaştık. Eylül ayında burada göreve başlayacak. Fransa’da yılın bilim adamı seçildi. Genetik bilimlerde çalışmalara başlayacak. Genç bilim adamlarını yetiştirmenin yanında merkezlerimizin hızla kurulması ve sürdürülmesi adına çalışmalar sürüyor. Bilgi ve teknoloji üretmeleri adına gayretlerimiz devam edecek.” dedi.

-HAVACILIK VE UZAY BİLİMLERİ FAKÜLTESİ KURULUYOR

Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından kabul edilen Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi’nin açılması ile ilgili taleplerinin bakanlar kurulunda imzada olduğunu belirtti. Kısa süre sonra bu fakülteninde kurulacağını anlatan Keleştemur, şu bilgileri verdi: “Görevimde geçen dönemde fakülte kurmadık. Fen-Edebiyat fakültesini ikiye böldük. Edebiyat fakültesinde yabancı dillerde var. Birde müracaatımız var. Yabancı diller fakültesi kurulması adına. Yabancı dilde 13 bölümümüz var eğitim veren. Üniversitemizin uluslararası boyut kazanması için bu fakülte önemlidir. Onunu cevabını bekliyoruz. Sivil havacılıkla ilgili Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi kurmak için çalışıyoruz. YÖK’te, Milli Eğitim Bakanlığı’nda bu talebimiz olur aldı.  Bakanlar kurulunda ve kısa süre sonra kurulacak. Uçağın ilk yapıldı yer kayseri ve bunu hepimiz biliyoruz. O nedenle alt yapısı hazır olan bir fakülte için bizim de alt yapımız var. Uçak mühendisliği ve uzay bilimleri ile ilgili bölümlerimiz vardı. Ciddi eleman ihtiyacımızı buradan karşılayabiliriz. Sivil havacılık meslek yüksek okulu var. Bu bizim için önemlidir. Resmi olarak açıklandıktan sonra hayırsever bulup fakülte binamızı yaptıracağız.”

Bir yanıt yazın