‘Endüstri 4.0’ı kaçırmamalıyız”

Kayseri Sanayi Odası (KAYSO), Üniversite Sanayi Araştırma İşbirliği Vakfı (ÜSAİV) ve Mitsubishi Elektrik Türkiye işbirliğinde KAYSO üyelerine yönelik “4. Sanayi Devrimi Endüstri 4.0” konulu konferans düzenlendi. Mitsubishi Electirik Türkiye A.Ş. Kıdemli İş Geliştirme Müdürü Tolga Bizel’in konuşmacı olarak katıldığı konferansa üyelerimiz yoğun ilgi gösterdi.

Toplantının açılış konuşmasının yapan Kayseri Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyüksimitci, Türkiye’de endüstri 3.0’ı uygulayan firmalar olduğunu ancak bir çoğunu daha endüstri 2.0’da olduğunu belirterek, “Türkiye’nin endüstri 4.0’ı kaçırmaması gerekir. Bu toplantımıza Katılımın fazla olması da sanayicilerimizin bu olayın farkında olduğunun bir göstergesidir” dedi.

Başkan Büyüksimitci, daha önce Avrupalı firmalar tarafından endüstri 4.0 konusunda Odamızda sunumlar gerçekleştirildiğini, bu konuyu birde Japon firmasından dinlemek istediklerini belirterek, “Türk firmaları olarak Endüstri 4.0’a geçmenin yada geçmemenin bizlere maliyetleri nedir, bunu Sayın Tolga Bizel’den dinleyeceğiz. Ben kendilerine yoğun iş temposu arasında bize vakit ayırdığı için teşekkür ediyor, toplantımızın hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Sunumlarını yapmak üzere kürsüye gelen Mitsubishi Electirik Türkiye A.Ş. Kıdemli İş Geliştirme Müdürü Tolga Bizel, Mitsubishi Electirik Türkiye A.Ş. hakkında katılımcılara kısa bilgiler verdi. Mitsubishi Electirik’in 1870 yılında kurulduğunu ve 5 yıldır Türkiye’de faaliyet gösterdiğini ve yatırımlarına devam ettiğini açıklayan Bizel, 2018 sonunda da üretime başlayacaklarını söyledi.

Endüstri 4.0 evresinin 2011 yılında Alman hükümeti tarafından yapılan açıklama ile başladığını belirten Tolga Bizel, “Bu açıklamadan sonra önde gelen bir çok şirket konuya odaklandı ve endüstri 4.0 hayatımıza girmiş oldu. Aslında önce günlük hayatımız dijitalleşti, zaman geçtikçe araçlarımız, ardından şehirlerimiz dijitalleşti. Şimdi ise fabrikalarımızın dijitalleşme zamanı gelmiştir” dedi.

Endüstri evreleri hakkında bilgiler aktaran Tolga Bizel, “Makinalarda buhar gücünü kullanmaya başladıkları döneme endüstrinin birinci evresi adını verdiler. Seri imalatta buharla elektriğin yer değiştirmesi evresine de 2.0 dediler. Daha sonra bilgisayar ve otomasyonun fabrikalara girmesine üçüncü evre dediler. Siber fizik teknolojilerinin fabrikalarda kullandığı dönemi de dördüncü seviye olarak adlandırıyorlar. Ben bu seviyede ilginç şeyler göreceğimize inanıyorum. Almanların bu seviye ile ilgili daha her şeyi açıkladıklarına inanmıyorum. Daha söyleyecekleri birçok şey vardır” diye konuştu.

Bizel, yeni süreçte üretilen her bir ürünün, günümüzün modern sistemlerinden farklı olarak ayrı bir seri numaralı kimliğe sahip olması ve belleklerinde sadece bazı temel bilgileri değil, kendi geçmişlerini de tutmasının planlandığını anlattı.

Bizel konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bu ürünler ayrıca tıpkı üretildikleri makineler gibi sürekli internete bağlı olacak ve dolayısıyla konumları ve durumları her an kolaylıkla belirlenebilecek. Alıcıları sayesinde bulundukları çevreyi inceleyip gerektiğinde yine kendi yetenekleri ölçüsünde fiziksel tepki verebilecekler ve bunu yaparken de internete bağlı diğer cihazlarla gerçek zamanlı olarak bilgi alışverişinde bulunabilecekler” diye konuştu.

Tüketicilerin artık yeni kişiselleştirilmiş ürünler istediklerini ifade den Bizel, Türkiye’deki fabrikaları yeni tüketici ihtiyaçlarını üretir hale getirmemiz gerektiğini, ülke olarak bu konuda çok geride olmadığımızı, gelişmeleri 3-5 yıl geriden takip etsek de bu evreye geçebilecek kabiliyette olduğumuzu sözlerine ekledi.