Ekonomi-teknoloji, magazin yaşam haberleri (29.12.2021)

Mehmet Önder Yılın Başarılı İş İnsanı ödülünü aldı

Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder, Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD) tarafından “Yılın Başarılı İş İnsanları” arasında gösterildi ve ödülünü aldı.

Ekonomi Gazetecileri Derneği (EGD)’nin Geleneksel Yeni Yıl Buluşması, 27 Aralık 2021 tarihinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM)’in ev sahipliğinde yapıldı. Ekonomi muhabirlerinin bir araya geldiği gecede, başarılı kişilere ve kurumlara ödülleri verildi. Törende, Uyumsoft Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Önder Yılın Başarılı İş İnsanı Ödülünü, Başarsoft CEO’su Alim Küçükpehlivan’ın elinden aldı.

Dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefi

EGD Gecesinde konuşma gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi TİM Başkanı İsmail Gülle, şunları söyledi:

İhracatımız, ülkemizin yüzünü güldürdü ve ay sonlarında rekorlar açıkladık. Özellikle bu yıl geçen 11 ayın 10 ayında rekorlar açıkladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın katılımı ile, 12 ayın rekorunu birlikte açıklayacağız. İnşallah yakın zamanda dış ticaret fazlası veren Türkiye hedefimize el birliği ile ulaşacağız. 2022’de bunu gerçekleştireceğimize inanıyorum.” diye konuştu.

Gecede, Vefa- Şükran Belgeleri takdim edildi. Yılın Başarılı İş İnsanları Teşekkür Belgelerini aldı. Ekonomi basınında 20 yılını dolduranlara da plaketleri takdim edildi. Yaşam Boyu Onur Üyeliği sahiplerini buldu. 

UİB’den ihracatçılara dış ticaret konusunda A’dan Z’ye bilgilendirme semineri

Türkiye’nin Genel Sekreterlik bazında en büyük ikinci ihracatçı birlikleri olan Uludağ İhracatçı Birlikleri (UİB) ev sahipliğinde ve Ticaret Bakanlığı, TOBB, TİM ile OSBÜK koordinasyonunda Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerleri düzenlendi. Eğitim programlarıyla üyelerinin ihracat potansiyelini artırmayı ve onların gelişimine katkı sunmayı hedefleyen UİB’in online olarak üç gün süren seminerlerinde, dış ticaretin tüm yönleri hakkında önemli bilgiler paylaşıldı. Deneyimli uzmanların sunumlar eşliğinde önemli bilgilendirmelerde bulunduğu seminerlerde, Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanan devlet yardımları, Ticaret Bakanlığı’nın güncel online hizmetleri ve yurt dışı pazarlarda ihracatçıların karşılaşabileceği engeller gibi konular ele alındı.

Etkinliğin birinci gününde, “İhracatta Sağlanan Devlet Yardımları – Mal İhracatı” konusunda Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Seda Kavruker tarafından “Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi ile Yurt Dışı Birim Marka ve Tasarım Destekleri” üzerine sunum yapıldı. Seminerde, Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Deniz Koray Tuncel de, “Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, E- Ticaret Sitelerine Üyelik Desteği, Pazara Giriş Belgelerinin Desteklenmesi” konularında üyeleri bilgilendirdi. Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Ali Erdal ise, “Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi” hakkında bilgi verirken, İhracat Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Ahmet Küçükaslan da, “Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimleri” konusunda önemli noktalara değinerek bilgilendirme bulundu. Seminerin birinci gününde son olarak Ticaret Bakanlığı Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Enes Akel, “İhracatta Sağlanan Devlet Yardımlarından – Hizmet İhracatı” ile ilgili bir sunum yaptı.

Seminerin ikinci gününde; Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Nurullah Asım Akbulut, “Pazara Giriş Engelleri ve Çözüm Yolları”, Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Zeynep Kömürcüoğlu da “Ticarette Teknik Engeller” konusunda bilgi verirken, Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Begüm Alp Apaydın da “7223 sayılı Ürün Güvenliği ve Teknik Düzenlemeler Kanunu” hakkında sunum gerçekleştirdi. İkinci günün son oturumunda ise  T.C. Güney Afrika Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri (Pretorya Ticaret Müşaviri) Demet Işıl Karakurt da UİB üyelerine “Güney Afrika Pazarına İhraç İmkanları” konusunda bilgilendirmede bulundu.

Etkinliğin son gününde, Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Ali Murat Pala “İhracatta Gümrük Mevzuatı ve Uygulamaları” konu başlığında, Gümrükler Genel Müdürlüğü Ticaret Uzmanı Mustafa Özgün de “Gümrük İşlemlerinin Kolaylaştırılması” konusunda sunum yaptı. Program, Worldef E-ihracat Danışmanı Önder Türker’in “E-Ticaret / E-İhracat Uygulamaları” konusunda yaptığı sunumlarla son buldu.

GAZİANTEP’TE YÜRÜTÜLEN PİLOT PROJEYLE GİRİŞİMCİ VE İŞLETMELER DESTEKLENEREK İSTİHDAM YARATILDIAB tarafından finanse edilen 1,8 milyon Euro bütçeli pilot proje Gaziantep’te başarıyla tamamlandı.Avrupa Birliği’nin sağladığı fonlar ve Dünya Bankası’nın uygulama desteği ile hayata geçirilen proje, Türkiye’de 16 yeni girişimciye ve 54 mevcut işletmeye destek sağlayarak Gaziantep’te çeşitli sektörlerde 120’den fazla istihdam yarattı.Girişimciliğin ve istihdam fırsatlarının geliştirilmesini hedefleyen ve Mülteciler için AB Mali Yardım Programı kapsamında yürütülen pilot proje, AB Türkiye Delegasyonu, KOSGEB, Dünya Bankası ve yerel paydaşların katılımıyla gerçekleştirilen kapanış etkinliğiyle Gaziantep’te tamamlandı.Proje, pilot il Gaziantep’te Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin (KOBİ’ler) büyümesini desteklemeyi ve Türk vatandaşları ile Geçici Koruma altındaki yabancılar için istihdam ve girişimcilik olanaklarını artırmayı amaçladı. Proje, üç yıllık uygulama sürecinde tıbbi malzeme üretiminden bilgisayar programcılığına, ayakkabıcılıktan baklava üretimine kadar çok çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren işletmeleri kapsadı.Proje, yeni firmalar ve mevcut firmalara iki başlık altında destek sundu. İlk başlıkta, piyasaya erişim, müşteri analizi ve ticari rekabet gücüne odaklanan, girişimciliğin temelleri üzerine inkübatör olarak sağlanan teknik ve finansal destekle 16 girişimci firma kuruldu. Yeni girişimlere ek olarak, ikinci başlık altında, Türk vatandaşları ve geçici koruma altındaki yabancılara ait mevcut 54 işletmeye, ekipman ve yazılım gibi çeşitli teknolojik girdiler sağlandı. Toplamda, proje her iki başlıkta 124 yeni iş yaratılmasının desteklenmesine yardımcı oldu.Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer Landrut proje hakkında şunları söyledi: AB, Türkiye’nin girişimciliği geliştirme ve KOBİ’leri ve büyük işletmeleri güçlendirme çabalarını desteklemektedir. 465 milyon Avro, toplumun dezavantajlı üyelerinin istihdam edilebilirliğini desteklemek ve iş ve girişimcilik desteği yoluyla kayıtlı istihdam yaratmak için taahhüt edilmiştir. Dünya Bankası gibi ortaklarımızla iş birliğimizi sürdürüyor ve daha geniş kapsam ve daha yüksek katkı için onların uzmanlıklarına güveniyoruz.”Dünya Bankası İnsani Kalkınma Program Lideri Heba Elgazzar video mesajında şunları iletti:Proje, işletmeleri ve yeni girişimcilik fırsatlarını destekleme ve en hassas durumdakiler, özellikle de kadınlar ve gençler için iş imkânları yaratma açısından şimdiden önemli sonuçlar göstermiştir. 2022’ye girerken hala devam eden Covid süreciyle birlikte diğer ekonomik zorluklar ve fırsatlar, projeyi, diğer iller ve aynı zamanda özellikle de işletmeleri desteklemeyi ve yeni istihdam yaratmayı amaçlayan diğer programlar ve girişimler bağlamında düşünmek için önemli dersler sunmaktadır.”

Vergi kesintisi iade talep dilekçesi başvurusu için son gün 31 Aralık

 Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımsal desteklerden gelir vergisi kesintisi iade talep dilekçelerinin son tarihi ve detaylarına ilişkin açıklama yaptı.

Bayraktar, “2016 yılından beri olan tarımsal destek ödemelerinden kesilen gelir vergisinin iadesi için çiftçilerimizin en geç 31 Aralık 2021 tarihine kadar dilekçelerini eksiksiz bir biçimde doldurarak başvuruda bulunmaları gerekiyor” dedi.

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, başvuruya ilişkin detayları da paylaştı:

“Çiftçilerimiz talep dilekçelerini internet ortamında doldurabilecekleri gibi, elden veya posta yoluyla kendilerinin seçecekleri vergi dairelerine ya da mal müdürlüklerine de verebilecekler.

Ancak hak sahiplerinin mirasçıları ya da vekilleri tarafından yapılan başvurularla bu kapsamda açılmış davalardan feragat etmek suretiyle yapılan başvurulara ilişkin dilekçelerin elden ve posta yoluyla ilgili vergi dairesine verilmesi gerekiyor.

Kendisine destek ödemesinde bulunulan hak sahiplerinin mirasçıları tarafından iade talebinde bulunulması halinde ise dilekçe ekine ‘mirasçılık belgesi’ ile ‘veraset ve intikal vergisi ilişik kesme belgesi’nin eklenmesi şartıyla mirasçılar, hisseleri oranında iadeden yararlanabileceklerdir.”

Bayraktar, tüm bu konularda ise çiftçilerimize Ziraat Odalarımızın yardımcı olacağını da belirtti.

Pfizer Türkiye Medikal Direktörü Dr. Kemal Kendir oldu 2018 yılından bu yana Pfizer ailesinin bir üyesi olan ve Pfizer Aşı Medikal Organizasyonunda Aşı Medikal Direktörü rolünü başarıyla yürüten Dr. Kemal Kendir, yeni görevinde Pfizer Türkiye Ülke Medikal Direktörü olarak görev yapacak. 1995 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olan Dr. Kemal Kendir, pazarlama ve yönetim alanında MBA eğitiminin yanı sıra Washington Üniversitesi’nde Farmakoekonomi alanında yüksek lisans yaptı.Pfizer Türkiye Ülke Medikal Direktörü Dr. Kemal Kendir yeni görevi ile ilgili şunları söyledi: “Pfizer’de bizler “bilim kazanacak” ilkesiyle çalışıyoruz. Amacımız bilimi ve global kaynaklarımızı kullanarak insanların yaşamlarını uzatmak, hastalarımızı anlamlı biçimde iyileştiren ve onların hayatını değiştiren çığır açan yenilikler geliştirmek. Tecrübemizi ve kaynaklarımızı, bilimin öncülüğü ve işimize olan tutkumuzla birleştirerek, hastaların hayatını temelden değiştirmeyi hedefliyoruz.Bir tıp doktoru olarak böyle büyük bir amacın parçası ve Pfizer’in bir üyesi olmaktan dolayı onur duyuyorum.”

İhracatçılar, 2022 yılının ihracat için “Altın Yıl” olmasını diledi

 Türkiye, 2021 yılında ihracat açısından “Altın Yıl” yaşadı. İhracatçılar, 2021 yılında Türkiye’ye 225 milyar dolarlık döviz kazandırırken, 2021 yılının üç çeyreğindeki yüzde 11’lik büyümeye yüzde 48’lik katkı sağladı. Ege İhracatçı Birlikleri, 2021 yılında Türkiye’nin ihracatına sağladığı 16,4 milyar dolarlık katkıyla 2021 yılın tarihi rekorla kapatmaya hazırlanıyor.

İzmir Kaya Thermal Oteli’nde düzenlenen “Yeni Yıl Gala Yemeği”nde Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu üyeleri ve EİB çalışanları 2022 yılının da, ihracat açısından “Altın Yıl” olmasını diledi.

Geceye evsahipliği yapan Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, döviz ve faizlerdeki son aylardaki aşırı dalgalanmanın stabilleşmesi durumunda 2022 yılında 18 milyar dolar ihracat hedeflediklerini söyledi.

Sunshine Band Orkestrası ve Şevval Sam’ın sahne aldığı gecede, Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Terci, ve Ege  Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Melih İşliel’in eşi Gökçen İşliel’in de doğum günleri de kutlandı.

1 – Jak Eskinazi – Mirey Eskinazi

2 – Osman – Şadiye Öz, Olcay –  Birol Celep

3 – Yalçın Ertan – Ayşen Ertan

4 – Nevin Yıldırım – Adnan Yıldırım

5 – Halil Şahin – Neriman Şahin

6 – Hasibe Terci – Mustafa Terci

7 – Gülfer – Bedri Girit

8 – Seray Seyfeli – Bilgehan Seyfeli

9 – Hayrettin Uçak – Nihal Uçak

10 – Gökçen İşliel – Melih İşliel

11 – Derya Demircan – Murat Demircan – İrem Ceylin Demircan

12 – Merve Nevin Alimoğlu – Hasan Burak Alimoğlu

13 – Moiz Hemsi – İnci Hemsi

14 – Doğuş – Ayşe Turgul

15 – Osman – Gizem Kamacı

16 – Rıza – Harika – Ege Su – Eylül Seyyar

17 – Tunç-Özlem Bakırel

18 – Yusuf – Gamze Öztürk

19 – Semra – Tolga Şengülen

20 – Muhammet – Gamze Öztürk

21 – Temuçe – Ufuk Atakan Demir

22 – Ege İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkanları, yeni yıl pastasını Şevval Sam ile birlikte kesti.

23 – Meltem Demirci Köknar – Rıza Köknar

24 – İffet Demirci – Emin Demirci

25 – Cahit Doğan Yağcı – Özlem Gökkan Vural – Barış Vural

26 – Cahit Doğan Yağcı – Jak Eskinazi

27 – Ata – Çiğdem Özdemir

28 – Tolga – Aslı Uskuç

29 – Jak Eskinazi – Şevval Sam

30 – Jak Eskinazi – Şevval Sam

31 – Özgül Kaynakgöz, Sabahat Aktuğ, Nehir Karamustafa, Tolga Şengülen, Serap Ünal, Kemal Coşkun, Murat Demircan, İ. Cumhur İşbırakmaz, Melis Alpsoy, Barış Öztürk, Doğancan Çölmekçi

32 – Farnaz Mohammadi – Hasan Çelebioğlu

33, 34, 35, 36, 37, 38, 39, 40 – Şevval Sam (EİB Yeni Yıl Gala Yemeğinde sahne alan Şevval Sam Türkiye’nin her yöresinden hareketli şarkıları seslendirdi)

41 – Şevval Sam, Gökçen İşliel, Mustafa Terci, Burak Sertbaş, Jak Eskinazi

42 – Metin – Özlem Güreler

43 – Kenan Unat, Ata Özdemir, Cengiz Balık, Hayrettin Uçak, Emin Demirci, Mehmet Kırıcı