Ekonomi-teknoloji haberleri, TUİK verileri (30.09.2021)

Genç ihracatçılar işin geleceğine GİK ile hazırlanıyor

Türkiye’de ilk kez Ege İhracatçı Birlikleri bünyesinde 2019 senesinde faaliyete geçen Genç İhracatçılar Konseyi (GİK)’nin kurduğu GİK Liderlik Akademisi’nin ilk eğitimi gerçekleşti.

GİK Liderlik Akademisi programı kapsamında eğitimlerin ayda bir kere yapılacağını açıklayan Ege İhracatçı Birlikleri Genç İhracatçılar Konseyi Başkan Yardımcısı Ferzan Gizem Kula, “Lider dediğimizde aklımıza birçok üstün nitelik gelir. Yönetici ve lider arasındaki en büyük fark; ilham veren, yeniliğe ve başka perspektiflere açık, değişimi tetikleyen ya da başlatan olma özelliğidir. Dünyada üst sıralarda yer alan küresel şirketler birbirinden ilham alarak ilerler. Eğitimci Altay Ergenç’in sunumu ve GİK üyelerimizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz İlham Veren Liderlik”, eğitimimizde lider tanımından başlayarak izlenecek yol ve stratejileri konuştuk.” dedi.

Ege İhracatçı Birlikleri Genç İhracatçılar Konseyi Başkan Yardımcısı Gizem Dönmez Gürkan ise yaratıcı zihinlerin ilhamdan beslendiği görüşünde.

“Bugün dünya çok büyük sorunlarla boğuşuyor. Bu sorunlardan sıyrılıp, geleceğin liderleri olarak bizlerin “fikirlerimizin dünyayı daha iyi bir yer haline getirip getirmediğini” sorgulayarak ciddi bir irade ortaya koymamız gerekiyor. Önemli olan yaptığımız değişikliklerle herkesin adil, ilham verici ve anlamlı bulduğu bir geleceğin temellerini atabilmek. Bu sayede “yarın”ı bugünden meydana getirebiliriz ve gerçekten sürdürülebilir bir sistem ortaya çıkabilir. 21 Ekim’de gerçekleştireceğimiz bir sonraki eğitimimizde ise iş dünyasının değişimden etkilenen değil, değişimi yöneten insanlarının ortak özelliği olan; Etkili İletişim ve Kişisel İmaj başlığını irdeleyeceğiz.”

Planlanan program takvimi;

21 EKİM PERŞEMBE – ETKİLİ İLETİŞİM VE KİŞİSEL İMAJ EĞİTİMİ

25 KASIM PERŞEMBE – TOPLULUK ÖNÜNDE KONUŞMA VE SUNUM BECERİLERİ

23 ARALIK PERŞEMBE – MÜZAKERE VE İKNA BECERİLERİ

20 OCAK PERŞEMBE – İŞ ETİĞİ VE KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK EĞİTİMİ

17 ŞUBAT PERŞEMBE – START-UP VE YATIRIM KÜLTÜRÜ+ SERTİFİKA TÖRENİ VE KAPANIŞ

Dijitalleşme ve e-ticaretteki hız marka başvurularına da yansıdı

 Dijitalleşmeyle birlikte e-ticaret platformlarının daha fazla önem kazanmaya başlaması markalaşma tarafını da hareketlendirdi. Marka başvurularında 2021’in ilk sekiz ayında yakalanan yüzde 23’lük artış bu durumu teyit eder nitelikte. Konu reel sektör temsilcileriyle ‘Dünyanın En Büyük Online Pazar Yerinde Markalaşma’ panelinde etraflıca ele alındı.

Ege İhracatçı Birlikleri, Adres Patent ve e-com group’un iş birliğiyle Moderatörlüğünü Adres Patent Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ali Yüksel’in yaptığı ‘Dünyanın En Büyük Online Pazar Yerinde Markalaşma’ konulu etkinlik gerçekleştirildi.

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, pandemiyle birlikte e-ticaret tarafında hızlı bir yükselişin yaşandığına dikkat çekerek, “Pandeminin e-ticaret tarafında yarattığı değişimi kahinler bile öngöremezdi. Bu durum marka başvurularına da yansımış durumda. Pandemi sonrası e-ticarette baş döndürücü bir hız yaşanırken, hibrit bir dünya oluştu. Sadece ticarette değil hayatımızın her anında sanal dünyanın bir parçası haline geldik. Sanal fuarlar, sanal ticaret heyetleri hayatımızın rutini haline geldi. Mesafeler ortadan kalktı” ifadelerini kullandı.

 Patent sayılarında gelişmiş ülkelerin oldukça gerisindeyiz

2020 yılında mal ticareti olarak yüzde 7 daralma yaşandığını anımsatan Eskinazi, “Buna karşın e-ticarette baş döndürücü bir hız görüldü. Geçen yıl,  küresel e-ticaret yüzde 18 artarak 4,3 trilyon dolara ulaştı. Önümüzdeki üç yılda bu rakamın 6,5 trilyon dolara çıkacağını öngörüyoruz” dedi.

E-ticaret tarafında Türkiye’deki artışın dünya ortalamasının üzerinde yer aldığını dile getiren Jak Eskinazi sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde 2019 yılında 136 milyar lira olan e-ticaret hacmi yüzde 66 artışla 226 milyar 220 milyon liraya yükseldi. E-ticaret hacminin genel ticarete oranı 2019’da yüzde 9,8 iken 2020’de bu rakam yüzde 15 civarına yaklaştı. Bu oran önümüzdeki yıllarda artacak.”

Yapay zeka ekonomisinin 2030 yılına kadar 15,7 trilyon dolara ulaşılacağı yönünde tahminlerin yapıldığını bildiren Eskinazi, “Pandemiyle birlikte vites artıran bu dönüşüme ayak uydurabilmek için bütün sektörlerin pozisyon alması gerekir” değerlendirmesinde bulundu. 2020 yılında COVID-19 salgını nedeniyle birçok ülkede sınai mülkiyet hakları alanında başvuruların düşüş gösterdiğini hatırlatan Eskinazi, “Sınai mülkiyet haklarının bütün alanlarında yerli başvurular özelinde bu dönemde artış yakalanması bize mutluluk veriyor. Ülkemiz marka sayılarında dünyada altıncı sıradayız. Ancak patent sayılarında gelişmiş ülkelerin oldukça gerisindeyiz. Marka ve patentler taklidin önüne geçilmesini sağlar ve tüketici nezdinde güven olgusunun öne çıkmasında etkili olur” şeklinde konuştu.

Patentlerin ülkelerin gelişmiş düzeyini gösteren bir parametre olduğunu anlatan Eskinazi, “Patent demek üretim demek, üretim demek ihracatın artması demek” açıklamalarında bulundu. E-ticaretin üretim ve tedarikte uçtan uca bütün süreçleri kapsadığına vurgu yapan Eskinazi, “Amaç ürünleri dijital pazar yerleri aracılığıyla sınır ötesi müşterilerimizle buluşturmak. Sürdürülebilir üretim ve ihracat için imalatlarımızı dijitale entegre etmemiz gerekiyor” diyerek sözlerini noktaladı.

Markalaşma konusunun sahibine her zaman kazandıran bir konu olduğuna işaret eden Adres Patent Yönetim Kurulu Başkanı Av. Ali Yüksel, “Türkiye’de markalaşma olgusunun her geçen gün artış gösterdiğini görüyoruz. Rakamlarda bu duruma işaret ediyor” şeklinde konuştu.

 Marka başvurusunda 180 binin üzeri hedefleniyor

Patent Hareketi Derneği Başkanı ve Adres Patent Yönetim Kurulu Üyesi Av. Ali Çavuşoğlu, Türkiye’de ihracatın her geçen gün artığına işaret ederek, “Marka sayılarımızın da artış gösterdiğini görüyoruz. Geçen yıl pandemiye rağmen marka başvuru sayımız 165 binin üzerine çıktı. Toplam marka başvuru sayımızın yılsonunda 180 binin üzerine çıkacağını öngörüyoruz. Burada markanın katma değerli ürünlere dönüştürülerek kullanılması son derece kıymetli” açıklamalarında bulundu.

E-ihracat tarafında da markaların tescil edilmesi gerektiğini anlatan Çavuşoğlu, “Belli bir yerden sonra ürününüzün piyasadaki dolaşımının önüne geçilebilir. İtibar kaybı yaşanabilir. Bu çok önemli bir değer. Madrid Protokolü ile markamızı tescil ettiğinizde daha fazla kazanç elde edebiliriz. Protokole üye devletlerin tamamı dünya ticaretinin yüzde 80’ini oluşturuyor” bilgisini verdi. Madrid Protokolü’ne 200 ülkeden 124’ünün üye olduğunu belirten Çavuşoğlu, “İhracatçılarımızın da faaliyet gösterdikleri ülkelerde markalarını korumak için başvuruda bulunmaları oldukça önemli” diye konuştu.

 Amazon marka koruması için faaliyet gösterilen ülkede kayıt istiyor

E-com Group, Amazon’un Türkiye’deki resmi temsilcisi konumunda. Şirketin proje müdürü Batuhan Çirmi, Amazon’un markalaşma konusunda önemli bir yere sahip olduğunu belirtti.

Amazon’un birçok ülkede faaliyet gösterdiğini anlatan Çirmi, şirketin iş yapış şekli hakkında bilgi verdi.  E-com Group olarak bu iş yapış şekilleri arasında privite label tarafında hizmet verdiklerine vurgu yapan Çirmi, “Dünya genelinde 200 binden fazla marka, Amazon’un brand registry hizmetinden faydalanıyor.  Brand registry yapıldığında hangi ülkelerde satış yapılmak isteniyorsa ilgili ülkede markanızın tescil kaydı oluştuysa ilgili ülkenin tescil numarasıyla beraber marka kaydınızı yapıyoruz. Kısaca hangi ülkede satış yapılması isteniyorsa Amazon sizden o ülkedeki marka kaydınız istiyor. Eğer herhangi bir kaydınız yoksa markanızı koruma altına almıyor” dedi.  Çirmi, Amazon’un marka kaydı yapılan ülkelerde brand registry hizmetinden faydalanılması halinde 6 modülde ilave hizmetler sunduğunu kaydetti.

 Genç markaların en büyük şansı dijitalleşme

Dogo Tasarım Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Peksarı, firmalarını 2006 yılında kurduklarını ve 2007’de e-ticarete atıldıklarını söyledi. 2010 yılında Amazon ile çalışmaya başladıklarını ileten Peksarı, “2011 yılında dünyada ilk dijital baskılı ayakkabı tasarımını gerçekleştirdik. 2011’den sonra dünyada 35 lokasyonda mağazalaşma sürecimizi tamamladık” bilgisini verdi.

Türkiye’de genç markaların önündeki en büyük şansın dijitalleşme olduğuna dikkat çeken Peksarı, “İletişimin doğru bir şekilde sosyal medya organları üzerinden yapılması, e-ihracatla birlikte ulaşılabilir olma. Bu kapsamda e-ihracatla birlikte daha ulaşılabilir hale geldik. Bu unsurlar genç markaların avantajları arasında yer alıyor” dedi.

Pandemiye rağmen patent ve marka alanında önemli yatırımlar yaptıklarını söyleyen Peksarı, “Buna rağmen dünyanın farklı noktalarında marka konusunda sorunlar yaşıyoruz. Marka ve patenti bir gider olarak değil bir yatırım olarak görüyorum. Firmalarımıza da markalarını korumalarını ve faaliyet gösterdikleri pazarlarda koruma altına almalarını öneriyorum” ifadelerini kullandı.

Bitdefender ve Uyumsoft güçlerini birleştirdi

Lider global güvenlik yazılımları şirketi Bitdefender ile Türkiye’nin inovasyon lideri Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri AŞ güçlerini birleştirdi. Bitdefender ve Uyumsoft arasında yapılan iş birliği kapsamında, Uyumsoft’un e-Belge e-Uyum (e-Fatura, e-Arşiv Fatura, e-SMM, e-Defter, e-İrsaliye vd) uygulamaları ve Banka Bakiyem, ekoCari, Crm, Tam Teşvik gibi yazılım ürünleri, Bitdefender’in müşteri ağına özel fiyat avantajları ile sunuluyor. Uyumsoft’un farklı büyüklükteki işletmelere sunduğu ticari yazılım çözümleri, şirketlerin iş süreçlerini mekan ve zaman bağımsız olarak uçtan uca temassız ticaret olarak yönetmelerine imkan veriyor.

Güçlerini birleştiren Bitdefender ve Uyumsoft, on binlerce müşterisine, “siber güvenlik ve dijital dönüşüm” konularında hizmet vermeye devam ediyor. Aynı zamanda, Uyum Akademi platformu üzerinden veri güvenliği, siber güvenlik, dijital dönüşüm gibi konularda eğitimler gerçekleşiyor.

İşletmeleri, birlikte dijitalleştireceğiz

Uyumsoft olarak işletmelerin iş süreçlerini zaman ve mekan bağımsız uçtan uca dijitalleştirdiklerini anlatan Uyumsoft İş Geliştirme Direktörü Turgut Erkaynak, şunları söyledi:

Ülkemizin lider yerli yazılım üreticisi olarak küçükten büyüğe her ölçekteki ve her sektördeki firmaya uçtan uca dijital dönüşüm hizmeti veriyoruz. İşletmelerin her alandaki ihtiyaçlarına çözümler üretiyoruz, sektörel bazda butik çözümler sunuyoruz, mevzuat değişikliklerine hızlı adaptasyon sağlıyoruz ve müşteri memnuniyetini öncelikli iş hedefimizin arasına alarak 7/ 24 online destek ile 81 İl’imize hizmet götürüyoruz. Uyumsoft olarak kuruluşumuzdan bugüne ekosistem yapılanmasına büyük önem vermekteyiz. Siber güvenlik alanında global bir şirket olan Bitdefender ile güç birliği yapmaktan çok mutluyuz, anlaşmamızın iş dünyasına hayırlı olmasını diliyoruz. Yaptığımız iş birliği kapsamında, Bitdefender’in iş ortakları Uyumsoft’un e-Uyum uygulamaları, Banka Bakiyem, ekoCari, uyumCRM gibi yazılım çözümlerini özel fiyat avantajları ile müşterilerine sunuyor. İşletmeleri, birlikte dijitalleştireceğiz.” dedi.

Dijitalleşme sürecinde siber güvenlik kritik rol oynuyor

Bitdefender’in ödüllü güvenlik çözümleriyle, kurumları giderek daha karmaşık hale gelen saldırılara karşı korumak için Türkiye’nin önde gelen yazılım şirketlerinden Uyumsoft ile birlikte hareket etmekten gurur duyuyoruz.” ifadelerinde bulunan Bitdefender’in Türkiye Distribütörü Laykon Bilişim’in Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, şunları söyledi:

Fidye yazılımları, DDoS atakları ve kimlik avı saldırıları, kuruluşları ciddi güvenlik ihlali riskine soktuğu için proaktif bir siber savunma, dijitalleşme sürecinde son derece kritik. Bitdefender Antivirüs, son 10 yılda en fazla yılın ürünü seçilerek siber suç faaliyetlerine ilişkin savunmada rakipsiz olduğunu her yıl kanıtlıyor. Uyumsoft ile hayata geçirdiğimiz bu iş birliği, Türkiye’deki kurumların güvenlik duruşlarını iyileştirmek ve gelişmiş saldırılara karşı siber dirençlerini artırmak için ihtiyaçları olan tüm korumayı sağlayacaktır.” dedi.

Türkiye kestane ihracatında 50 milyon dolar hedefliyor

Türkiye’de Sonbahar-Kış aylarında sokak lezzetleri arasında en çok sevilenlerin başında gelen, şekerleme, pastacılık ve unlu mamuller sektörlerinde de yoğun olarak kullanılan kestanenin hasatı başladı.

Kestane iç piyasada yoğun tüketimi yanında önemli bir ihracat ürünü. Türkiye 2021 yılında kestane ihracatından 50 milyon dolar hedefliyor. Türkiye’nin kestane ihracatının yüzde 80’den fazlasını ise; Egeli ihracatçılar gerçekleştiriyor.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, 2020 yılında Türkiye’nin gerçekleştirdiği 24 milyon dolarlık kestane ihracatının 19,4 milyon dolarlık dilimini gerçekleştirdiklerini, yıllara göre değişmekle birlikte Türkiye’nin kestane ihracatından yüzde 80-90 arasında pay aldıklarını dile getirdi.

Kestane rekoltesinde yüzde 10 artış var

Kestane üretiminde Aydın’ın Türkiye’de birinci il konumunda olduğu bilgisini veren Uçak, “Türkiye 2020 yılında 76 bin 45 ton kestane üretmişti. Kestane rekoltemizin 2021 yılında yüzde 10 civarında daha yüksek olmasını bekliyoruz. Kestane kalitesi ihracat için son derece elverişli. 2019 yılında 36 milyon dolarlık kestane ihraç etmişken, 2020 yılında pandemi nedeniyle yüzde 33’lük bir düşüş yaşamıştık. 2021 yılında kestane ihracatımızın 2019 yılındaki seviyeyi geçerek 45-50 milyon dolar aralığında gerçekleşmesini bekliyoruz” diye konuştu.

Beydağlı kestane ihracatçılarına İnspektör desteği

İzmir’in Beydağ ilçesinin kestane üretim ve ihracatının önemli merkezlerinden biri konumunda olduğuna değinen Başkan Uçak, Beydağ ilçesinde inspektör bulunmaması ve İzmir merkeze uzaklığı nedeniyle kestane sezonunda Ekim 2021 – Şubat 2022 arası dönemi kapsayacak şekilde kestane ihracat partilerinin Ödemiş Tarım ve Orman İlçe Müdürlüğü inspektörleri tarafından yapılması taleplerinin Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli tarafından uygun görüldüğünü kaydetti. Uçak, “Kestane ihracatçılarımıza zaman ve maliyet avantajı sağlayan bu karardan dolayı Tarım ve Orman Bakanımız Sayın Bekir Pakdemirli ve Bakanlık bürokratlarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

Türk kestanesi en çok İtalya’ya ihraç ediliyor

Türkiye 2020 yılında 24 milyon dolarlık kestane ihraç ederken, İtalya 17,5 milyon dolarlık Türk kestanesi talep etti. Türkiye’nin kestane ihracatının yüzde 73’ü İtalya’ya yapılmış oldu.Lübnan’a 1,8 milyon dolarlık kestane ihraç edilirken, Almanya 1,5 milyon dolarlık Türk kestanesi aldı. 2020 yılında 34 ülkeye kestane ihracatı yapıldı.

Firewall, markaları siber risklere karşı güvence altına alıyor
Siber saldırı riskinin her geçen gün arttığı günümüzde, şirketler yönetilen hizmetler kapsamında ağ sistemlerini internet ortamından gelecek olumsuz tehditlerden korumak için tasarlanan güvenlik sistemi Firewall’la rahat nefes alıyor. Premier DC Veri Merkezi ve Sadece Hosting Yönetim Kurulu Danışmanı Sadi Abalı, Firewall’un markaları güvence altına aldığını, erişilebilirliği en üst seviyeye çıkardığını ve iş sürekliliği sağladığını belirtiyor.
Siber saldırı riskleri her gün artıyor ve her gün yeni birtakım yöntemler ortaya çıkıyor. Dolayısıyla şirketler için her alanda olduğu gibi bilgi güvenliği konusunda da yönetilen hizmetler ve danışmanlardan alacakları hizmetler büyük önem taşıyor.
Yönetilen hizmetler kapsamında ağ sistemlerini internet ortamından gelecek olumsuz tehditlerden korumak için tasarlanan güvenlik sistemi Firewall oldukça etkili bir yöntem olarak öne çıkıyor.
Firewall; ağa gelen veya giden paket trafiğini kontrol ederek, düzenliyor ve kontrol altında tutuyor. Bu sayede izin verilen kurallar haricindeki tüm erişimler kısıtlanarak sistemlerin güvenliği artırılmış oluyor.
Şirketler neden Firewall hizmeti almalı?
İnternete açık olan sunucu/bilgisayar sistemleri yetkisiz erişimlerden kaynaklanan risklerle karşı karşıya kalıyor. Bu tehditler şirketlerin sistemine zarar verebilecek boyutlara ulaşabiliyor, gelir kaybına neden olabileceği gibi müşteri ilişkilerine ve markaya ciddi zararlar verebiliyor. Firewall izinsiz uzaktan erişime karşı şirketleri koruyarak, yetkisiz kişilerin veya uygulamaların sisteme erişmesini engelliyor.
Saldırı ve yetkisiz erişim taleplerinin, firmalara maddi ve manevi zarar verebileceğini belirten Premier DC Veri Merkezi ve Sadece Hosting Yönetim Kurulu Danışmanı Sadi Abalı, “Firewall, şirketlerin markalarını, verilerini ve iş sürekliliklerini güvence altına almasında en temel bileşendir. İstenmeyen trafiği ağ dışında tutar. Yetkisiz erişimin sebep olabileceği veri ihlallerini engelleme konusunda yardımcı olur. Ayrıca, iş sürekliliği sağlar. İş süreçlerinizin saldırılar nedeniyle kesintiye uğramasını engelleyerek, yüksek network güvenliği sunar. Premier DC olarak, şirket operasyonlarının tam güvenliğini sağlamak için çalışıyoruz. Müşterilerimize yönelik hizmetler arasında ise yönetilen firewall, DDOS koruma, yönetilen veri tabanı ve güvenlik yönetimi, yönetilen veri yedekleme hizmeti gibi birçok hizmeti sunuyoruz” dedi.
Firewall’da oluşturulacak kurallar; IP adresleri (Kaynak/Hedef IP), Protokoller (TCP, UDP, ICMP vs.) ve Portlar (HTTP/S, FTP, SMTP, SSH, FTP) gibi yöntemlerle belirlenebiliyor.

Elektrik ve Doğal Gaz Fiyatları, I.Dönem: Ocak-Haziran, 2021
Sanayide 1 kWh elektrik için I. dönemde ortalama 65,0 kuruş ödendi
Sanayide 2021 yılı I. dönem(1) elektrik fiyatlarına bakıldığında, tüketicilerin 1 kWh elektrik için ödediği tutar bir önceki döneme göre %13,4, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %10,9 artarak ortalama 65,0 kuruş oldu.
Konutlarda 1 kWh elektrik için I. dönemde ortalama 79,5 kuruş ödendi
Konutlarda, 1 kWh elektrik için, tüketicilerin 2021 yılı I. döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre %8,2, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %11,7 artarak ortalama 79,5 kuruş oldu.
Sanayide 1 m3 doğal gaz için I. dönemde ortalama 182,1 kuruş ödendi
Sanayide 2021 yılı I. dönem doğal gaz fiyatlarına bakıldığında, tüketicilerin 1 m3 doğal gaz için ödediği tutar bir önceki döneme göre %3,8 artarken, bir önceki yılın aynı dönemine göre %3,7 azalarak ortalama 182,1 kuruş oldu.
Konutlarda 1 m3 doğal gaz için I. dönemde ortalama 192,3 kuruş ödendi
Konutlarda, 1 m3 doğal gaz için tüketicilerin 2021 yılı I. döneminde ödediği tutar bir önceki döneme göre %3,3, bir önceki yılın aynı dönemine göre ise %5,3 artarak ortalama 192,3 kuruş oldu.

Dış Ticaret İstatistikleri,Ağustos ayında genel ticaret sistemine göre ihracat %51,9, ithalat %23,6 arttı
Türkiye İstatistik Kurumu ile Ticaret Bakanlığı iş birliğiyle oluşturulan genel ticaret sistemi kapsamında üretilen geçici dış ticaret verilerine göre; ihracat 2021 yılı Ağustos ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre %51,9 artarak 18 milyar 916 milyon dolar, ithalat %23,6 artarak 23 milyar 175 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Ağustos döneminde ihracat %36,9, ithalat %25,5 arttı
Genel ticaret sistemine göre ihracat 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %36,9 artarak 140 milyar 195 milyon dolar, ithalat %25,5 artarak 169 milyar 975 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ağustos ayında enerji ürünleri ve altın hariç ihracat %52,4, ithalat %46,8 arttı
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ihracat, 2021 Ağustos ayında %52,4 artarak 11 milyar 839 milyon dolardan, 18 milyar 45 milyon dolara yükseldi.
Ağustos ayında enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç ithalat %46,8 artarak 12 milyar 535 milyon dolardan, 18 milyar 399 milyon dolara yükseldi.
Enerji ürünleri ve parasal olmayan altın hariç dış ticaret açığı Ağustos ayında 354 milyon dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret hacmi %49,5 artarak 36 milyar 444 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu ayda enerji ve altın hariç ihracatın ithalatı karşılama oranı %98,1 oldu.
Dış ticaret açığı Ağustos ayında %32,4 azaldı
Ağustos ayında dış ticaret açığı bir önceki yılın aynı ayına göre %32,4 azalarak 6 milyar 300 milyon dolardan, 4 milyar 259 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Ağustos ayında %66,4 iken, 2021 Ağustos ayında %81,6’ya yükseldi.
Dış ticaret açığı Ocak-Ağustos döneminde %9,8 azaldı
Ocak-Ağustos döneminde dış ticaret açığı %9,8 azalarak 33 milyar 20 milyon dolardan, 29 milyar 780 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Ocak-Ağustos döneminde %75,6 iken, 2021 yılının aynı döneminde %82,5’e yükseldi.
Ağustos ayında imalat sanayinin toplam ihracattaki payı %95,1 oldu
Ekonomik faaliyetlere göre ihracatta, 2021 Ağustos ayında imalat sanayinin payı %95,1, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %2,3, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,9 oldu.
Ocak-Ağustos döneminde ekonomik faaliyetlere göre ihracatta imalat sanayinin payı %94,6, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörünün payı %3,0, madencilik ve taşocakçılığı sektörünün payı %1,9 oldu.
Ağustos ayında ara mallarının toplam ithalattaki payı %79,5 oldu
Geniş ekonomik gruplar sınıflamasına göre ithalatta, 2021 Ağustos ayında ara mallarının payı %79,5, sermaye mallarının payı %12,2 ve tüketim mallarının payı %8,2 oldu.
İthalatta, 2021 Ocak-Ağustos döneminde ara mallarının payı %76,4, sermaye mallarının payı %13,7 ve tüketim mallarının payı %9,7 oldu.
Ağustos ayında en fazla ihracat yapılan ülke Almanya oldu
Ağustos ayında ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 1 milyar 575 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 1 milyar 313 milyon dolar ile ABD, 1 milyar 194 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 939 milyon dolar ile Irak, 839 milyon dolar ile İspanya takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %31,0’ını oluşturdu.
Ocak-Ağustos döneminde ihracatta ilk sırayı Almanya aldı. Almanya’ya yapılan ihracat 12 milyar 406 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 9 milyar 142 milyon dolar ile ABD, 8 milyar 419 milyon dolar ile Birleşik Krallık, 7 milyar 79 milyon dolar ile İtalya ve 6 milyar 599 milyon dolar ile Irak takip etti. İlk 5 ülkeye yapılan ihracat, toplam ihracatın %31,1’ini oluşturdu.
İthalatta ilk sırayı Çin aldı
İthalatta Çin ilk sırayı aldı. Ağustos ayında Çin’den yapılan ithalat 2 milyar 840 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 2 milyar 676 milyon dolar ile Rusya, 1 milyar 745 milyon dolar ile Almanya, 1 milyar 160 milyon dolar ile ABD, 958 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %40,5’ini oluşturdu.
Ocak-Ağustos döneminde ithalatta ilk sırayı Çin aldı. Çin’den yapılan ithalat 20 milyar 639 milyon dolar olurken, bu ülkeyi sırasıyla; 17 milyar 761 milyon dolar ile Rusya, 14 milyar 647 milyon dolar ile Almanya, 8 milyar 45 milyon dolar ile ABD, 7 milyar 449 milyon dolar ile İtalya izledi. İlk 5 ülkeden yapılan ithalat, toplam ithalatın %40,3’ünü oluşturdu.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ihracat %4,9 arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre; 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre ihracat %4,9 artarken, ithalat %4,5 arttı. Takvim etkilerinden arındırılmış seriye göre ise; 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat %40,2, ithalat %16,3 arttı.
Yüksek teknolojili ürünlerin imalat sanayi ihracatı içindeki payı %3,1 oldu
Teknoloji yoğunluğuna göre dış ticaret verileri, ISIC Rev.4 sınıflaması içinde yer alan imalat sanayi ürünlerini kapsamaktadır. Ağustos ayında ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %95,1’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,1’dir. Ocak-Ağustos döneminde ISIC Rev.4’e göre imalat sanayi ürünlerinin toplam ihracattaki payı %94,6’dır. Ocak-Ağustos döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ihracatı içindeki payı %3,0’dır.
Ağustos ayında imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %76,1’dir. Yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %13,2’dir. Ocak-Ağustos döneminde imalat sanayi ürünlerinin toplam ithalattaki payı %77,9’dur. Ocak-Ağustos döneminde yüksek teknoloji ürünlerinin imalat sanayi ürünleri ithalatı içindeki payı %12,8’dir.
Özel ticaret sistemine göre ihracat 2021 yılı Ağustos ayında 17 milyar 865 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2021 yılı Ağustos ayında, ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre %52,0 artarak 17 milyar 865 milyon dolar, ithalat %23,2 artarak 22 milyar 361 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ağustos ayında dış ticaret açığı %29,8 azalarak 6 milyar 406 milyon dolardan, 4 milyar 497 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Ağustos ayında %64,7 iken, 2021 Ağustos ayında %79,9’a yükseldi.
İhracat 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde 132 milyar 941 milyon dolar oldu
Özel ticaret sistemine göre ihracat, 2021 yılı Ocak-Ağustos döneminde, bir önceki yılın aynı dönemine göre %37,3 artarak 132 milyar 941 milyon dolar, ithalat %25,8 artarak 163 milyar 445 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Ocak-Ağustos döneminde dış ticaret açığı %7,8 azalarak 33 milyar 71 milyon dolardan, 30 milyar 505 milyon dolara geriledi. İhracatın ithalatı karşılama oranı 2020 Ocak-Ağustos döneminde %74,5 iken, 2021 yılının aynı döneminde %81,3’e yükseldi.

Ekonomik Güven Endeksi, Ekonomik güven endeksi 102,4 oldu
Ekonomik güven endeksi Ağustos ayında 100,8 iken, Eylül ayında %1,6 oranında artarak 102,4 değerine yükseldi. Ekonomik güven endeksindeki artış, tüketici, reel kesim (imalat sanayi), hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.
Tüketici güven endeksi bir önceki aya göre Eylül ayında %1,8 oranında artarak 79,7 değerini, reel kesim güven endeksi %1,0 oranında artarak 113,3 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %1,5 oranında artarak 117,8 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %4,8 oranında artarak 115,6 değerini aldı. İnşaat sektörü güven endeksi %0,7 oranında azalarak 91,8 değerini aldı.

Hizmet Üretici Fiyat Endeksi, Hizmet Üretici Fiyat Endeksi (H-ÜFE) yıllık %34,47 aylık %1,36 arttı
H-ÜFE (2017=100) 2021 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %1,36, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,94, bir önceki yılın aynı ayına göre %34,47 ve on iki aylık ortalamalara göre %26,09 artış gösterdi.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri yıllık %36,83 arttı
Bir önceki yılın aynı ayına göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %36,83, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %25,43, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %12,62, gayrimenkul hizmetlerinde %137,14, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %18,54, idari ve destek hizmetlerinde %24,25 artış gerçekleşti.
Ulaştırma ve depolama hizmetleri aylık %1,79 arttı
Bir önceki aya göre, ulaştırma ve depolama hizmetlerinde %1,79, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde %1,93 artış, bilgi ve iletişim hizmetlerinde %0,36 azalış, gayrimenkul hizmetlerinde %3,35 artış, mesleki, bilimsel ve teknik hizmetlerde %1,77 azalış, idari ve destek hizmetlerinde %1,41 artış gerçekleşti.
Yıllık H-ÜFE’ye göre 20 alt sektör daha düşük, 7 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
H-ÜFE sektörlerinde yıllık en düşük artış telekomünikasyon hizmetlerinde %4,99, büro yönetimi, büro destek ve diğer iş destek hizmetleri %6,86, hukuk ve muhasebe hizmetlerinde %11,18 olarak gerçekleşti. Buna karşılık gayrimenkul hizmetleri %137,14, su yolu taşımacılığı hizmetleri %88,93, hava yolu taşımacılığı hizmetleri %67,40 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.
Aylık H-ÜFE’ye göre 18 alt sektör daha düşük, 9 alt sektör daha yüksek değişim gösterdi
H-ÜFE sektörlerinden bilimsel araştırma ve geliştirme hizmetlerinde %7,69, idare merkezi hizmetleri; idari danışmanlık hizmetlerinde %5,00, istihdam hizmetlerinde %3,74 azalış gerçekleşti. Buna karşılık programcılık ve yayıncılık hizmetleri %11,05, hava yolu taşımacılığı hizmetleri %9,96, seyahat acentesi, tur operatörü, diğer rezervasyon hizmetleri ve ilgili hizmetler %5,22 ile endekslerin en fazla arttığı alt sektörler oldu.