Ekonomi haberleri (27.12.2018)

Mobilya, kağıt ve orman ürünleri ihracat şampiyonları ödüllerine kavuştu

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği; mobilya, kağıtorman ürünleri ve yarı mamul kategorilerinde 2018 yılında 273 milyon Amerikan doları ihracata imza atan 10 üyesini ödüllendirdi.

İzmir Wyndham Oteli’nde düzenlenen “Sektör Buluşması ve Ödül Töreni”ne Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği üyelerinin ilgisi yoğun oldu.

Mobilya ihracatında birincilik koltuğu KONFOR DAYANIKLI TÜKETİM MALLARI MOBİLYA DERİ TEK. İNŞ. TUR. SAN. VE TİC. A.Ş.’nin olurken, ikinciliği ALFEMO MOBİLYA SAN. VE TİC. A.Ş. kazandı. Mobilya ihracatında üçüncülük ise; CAP TASARIM DEKORASYON DANIŞMANLIK SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. firmasının oldu.

Kağıt ve mamulleri sektöründe, TETRA PAK PAKETLEME SAN. VE TİC. LTD. ŞTİ. Birinci olurken, MAYR MELNHOF GRAPHIA İZMİR KARTON SAN. VE TİC. A.Ş. ikincilik koltuğunun sahibi oldu. TZE GLOBAL DIŞ TİCARET A.Ş. ise; sektöründe en fazla ihracat yapan üçüncü firma olmanın gururunu yaşadı.

Odun dışı orman ürünleri sektöründe en fazla ihracat yapan ilk üç firma ise; KÜTAŞ TARIM ÜRÜNLERİ DIŞ TİC. VE SAN. A.Ş., ÜRÜN TARIM ÜRÜNLERİ İTH. İHR. TİC. VE SAN. LTD. ŞTİ. ve DEFNE DIŞ TİC.VE TARIM ÜR. A.Ş. şeklinde sıralandı.

Ege Bölgesi yarı mamulihracatında ise; en fazla ihracat yapan MİLANO AĞAÇ KAPLAMA SAN. VE TİC. A.Ş.’ne özel ödül verildi.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Denetim Kurulu Üyesi Özge Ertuğrul Parlas’a ise, Mithatpaşa Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi ile burs projesinin hayata geçmesindeki emeklerinden dolayı teşekkür plaketi verildi.

Mobilya OSB’de ön talep toplama noktasına gelindi

Ödül töreninde konuşan Ege Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Cahit Doğan Yağcı, Nisan ayında göreve geldikten sonra mobilya sektörünün ihtiyaç duyduğu Mobilya Organize Sanayi Bölgesi’nin kurulması ile ilgili önemli mesafe kat ettiklerini söyledi.

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Odası, İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odası’nın katılımıyla kurulan Mobilya Çalışma Komitesi’nin Mobilya OSB’nin fitilini ateşlediğini anlatan Yağcı, “Mobilya OSB için yer tespiti yapıldı. Torbalı OSB’nin bitişiğindeki 830 dönüm arazi için Ege Bölgesi Sanayi Odası ön talep toplama aşamasına geldi ve 130 firmadan 1600 dönümlük ön talep geldi. Mobilya üreticilerimiz ithalatçı müşterileri geldiğinde gönül rahatlığıyla müşterilerini ağırlayabilecekleri bir OSB’ye kavuşmaları için çalışıyoruz” diye konuştu.

Mobilya sektörünün ara eleman açığını gidermek için Mithatpaşa Endüstri Meslek ve Anadolu Teknik Lisesi ile Denetim Kurulu Üyesi Özge Ertuğrul Parlas Koordinatörlüğünde; burs projesini hayata geçirdikleri bilgisini veren Yağcı şöyle devam etti: “2018-19 eğitim yılında 31 öğrenciye, 21 firmamızın katılımıyla burs veriyoruz. İzmir Mobilyacılar ve Marangozlar Odamızda bu firmalara eğitim koçluğu yapacak. Önümüzdeki dönemde burs fonumuzu genişletmek için çalışacağız. Bu proje ile mobilya sektörünün ara eleman açığını kapatmayı amaçlıyoruz.”

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin üye sayısının 2018 yılında yüzde 16’lık artışla 880’e, ihracat rakamının ise yüzde 8’lik artışla 587 milyona çıktığını anlatan Yağcı, 2019 yılı için planladıkları faaliyetleri ise şöyle özetledi;

“Endüstriyel orman kurulması için çalışma yapmak, Mobilya sektörü için Design İzmir UR-GE Projesini hayata geçirmek, Üniversite-Sanayi işbirliği ile Tasarım Projesi yapmak, Meslek lisesi öğrencilerine yönelik eğitim(koçluk) ve staj imkanı sağlama konusunda Meslek Lisesi/Sanayici işbirliği amaçlı komisyon kurmak, Firmalara yönelik sektörel eğitim programları gerçekleştirmek ve Birlik bünyesinde alt sektörlere yönelik çalıştaylar yapmak,Ticaret ve alım heyetleri organizasyonları gerçekleştirmek.”

Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği tarafından düzenlenen, “Sektör Buluşması ve Ödül Töreni”nde, Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreteri İ. Cumhur İşbırakmaz, Ege İhracatçı Birlikleri’nin faaliyetleri ile ilgili bir sunum yaptı.

Yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatında Kasım ayında tarihi rekor

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği, Kasım ayında gerçekleştirdiği 105 milyon 700 bin dolarlık ihracat rakamıyla tarihi rekora imza attı. Ege Bölgesi’nden yapılan yaş meyve sebze ve mamulleri ihracatı aylık bazda ilk kez Kasım ayında 100 milyon doları aşmış oldu.

Egeli meyve sebze mamulleri ihracatçıları, Kasım ayında; Türkiye’ye, 60 milyon 288 bin dolarlık döviz kazandırırken en fazla ihraç edilen ürünler kornişon turşusu, kurutulmuş domates, biber turşusu oldu. Egeli mamul ihracatçıları 180 farklı ürün çeşidini ihraç etme başarısı gösterdi.

Kasım ayında, Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyesi firmaların yaş meyve sebze ihracatı ise; yüzde 41’lik artışla 32 milyon 289 bin dolardan, 45 milyon 386 bin dolara fırladı.

Yaş meyve sebze ürünleri ihracatında öne çıkan ürünler, 21 milyon 633 bin dolarla kestane, 5,6 milyon dolarlık tutarla satsuma mandalina ve 4,9 milyon dolar ile sofralık üzüm ihracatı oldu. Bu ürünleri nar, limon, domates, portakal, hurma, greyfurt ve salatalık ihracatı takip etti.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin Kasım ayında 105,7 milyon dolarlık ihracat rekoru yanında, son 1 yıllık dönemde yaptığı ihracatın yüzde 14’lük artışla 727 milyon dolardan 830 milyon dolara ulaştığı bilgisini veren Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, 2019 yılı için 1 milyar 50 milyon dolar ihracat hedefi koyduklarını dile getirdi.

Son bir yıllık dönemde yaş meyve sebze ihracatlarının yüzde 44’lük artışla 161 milyon dolardan 232 milyon dolara çıktığı bilgisini veren Uçak, “Meyve sebze mamulleri ihracatımız ise; yüzde 6’lık yükselişle 566 milyon dolardan, 598 milyon dolara çıktı. Türk halkının yüzünü güldüren ihracat rakamlarına katkı sağlayan tüm ihracatçılarımızı canı gönülden kutluyorum” şeklinde konuştu.

Mamul ihracatında Almanya, meyve sebze ihracatında Rusya lider

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri, 2018 yılının Ocak – Kasım döneminde 112 ülkeye 550 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ihraç etme başarısı gösterirken Almanya 104 milyon dolarlık ihracatla lider oldu.

Amerika Birleşik Devletleri 95 milyon dolarlık Ege lezzetleri tercih ederken, İngiltere’ye 61 milyon dolarlık meyve sebze mamulleri ihraç edildi. Bu ülkeleri; Hollanda, İtalya, Kanada, Avustralya, Fransa, Belçika ve Çin izledi.

Ege Bölgesi’nden meyve sebze mamulleri ihracatında en önemli artış ise; Japonya’ya oldu. Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği’nin, Japonya’ya yönelik Ege İhracatçı Birlikleri çatısı altındaki; Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği ve Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ile işbirliğinde 2 yıldır yürüttüğü Turquality Projesi’nin semerelerini görmeye başladı. Japonya’da meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 125’lik artışla 5 milyon 75 bin dolara ulaştı.

Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği üyeleri; 2018 yılında 81 ülkeye yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirirken Rusya 63,5 milyon dolarlık Türk yaş meyve sebze tercihi ile zirvede yer aldı. Rusya’ya yaş meyve sebze ihracatı yüzde 230 artış gösterdi.

37 milyon dolarlık yaş meyve sebze ihracatı ile Almanya ikinci sırada yer alırken, zirvenin üçüncü basamağı 32,5 milyon dolarlık ihracatla İtalya’nın oldu. Bu ülkeleri; Polonya, Ukrayna, Romanya, Beyaz Rusya, İngiltere, Lübnan ve İsveç takip etti.